You are here

ΚΤ: Δεν έφτασαν στην ουσία οι δίκες

17/02/2017 16:44
Οι αποφάσεις επί των δικαστικών υποθέσεων που αφορούν τη χρηματοοικονομική κρίση δεν έχουν ακόμα αγγίξει την ουσία, δήλωσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε χαιρετισμό της σε διήμερο σεμινάριο για φοιτητές και νέους αποφοίτους νομικής που διοργανώνει για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Αναφερόμενη στο κύμα δικαστικών υποθέσεων που έχει προκαλέσει η χρηματοοικονομική κρίση ανέφερε ότι ορισμένοι εντός Κεντρικής Τράπεζας αλλά και οι εξωτερικοί δικηγόροι του οργανισμού αφιερώνουν ίσως το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στις υποθέσεις αυτές.

«Αποφάσεις επί της ουσίας των διαφορών δεν έχουν ακόμα εκδοθεί… ας με διορθώσουν οι δικηγόροι μας αν κάνω λάθος… έχουν υπάρξει αποφάσεις ενδιαφέρουσες από άποψη δικονομίας, στην ουσία όμως της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν έχουμε φτάσει», είπε.

Ανέφερε ωστόσο ότι έχουν μεσολαβήσει, ορισμένες σημαντικές αποφάσεις του ?ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με εξελίξεις σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, όπως οι προδικαστικές αποφάσεις για τη Σλοβενία και την Ιρλανδία και οι αγωγές Κυπρίων καταθετών κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι αυτό που δεν έχει επαρκώς καλυφθεί μέχρι στιγμής, για το οποίο έχει ρόλο η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι η συστηματοποίηση και η ανάλυση των πιο πάνω, παίρνοντας μια απόσταση από τις εξελίξεις.

«Με τη νηφαλιότητα, την αντικειμενικότητα και την κριτική σκέψη που πρέπει να διακρίνει τον ερευνητή, τον φοιτητή, τον καθηγητή… καλείστε να καλλιεργήσετε τη θεωρία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού δικαίου και να δώσετε ένα ολοκληρωμένο θεωρητικό υπόβαθρο τόσο στο συντάκτη νέας νομοθεσίας, όσο και στον εφαρμοστή του πλαισίου και εν τέλει στο δικαστή», ανέφερε η Διοικητής.

Τόνισε παράλληλα τον κεντρικό ρόλο της νομικής επιστήμης στις εξελίξεις των τελευταίων ετών στο χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, σημειώνοντας ότι ο νομικός συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του πλαισίου και στην εφαρμογή του.