You are here

KT: SSM και ΕΕ προστατεύουν καταθέσεις

19/01/2018 16:39

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό που υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο η Κεντρική Τράπεζα με αφορμή φήμες και ψιθύρους υπενθυμίζοντας την σύσταση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και οδηγία της ΕΕ για προστασία των καταθέσεων.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), παρακολουθεί τις δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με την πορεία των τραπεζών και υπενθυμίζει τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που ανέλαβε από τον Νοέμβριο 2014, την άμεση εποπτεία των τραπεζών που θεωρούνται σημαντικές, καθώς και την έμμεση εποπτεία των υπόλοιπων τραπεζών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Στην περίπτωση της Κύπρου, ως σημαντικές τράπεζες, στη βάση κριτηρίων της ΕΚΤ, έχουν επιλεγεί η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB.

«Σημειώνεται ότι με βάση την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρ. 2014/49/ΕΕ, την οποία η Κύπρος ενσωμάτωσε στο εθνικό της Δίκαιο, οι καταθέσεις καλύπτονται στη βάση των προνοιών της εν λόγω Οδηγίας, σε όλα τα - άμεσης και έμμεσης εποπτείας - Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ)», τονίζει. 

Ως εκ τούτου, καταλήγει, «ανυπόστατες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου, δεν ευσταθούν και δεν ωφελούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οι φήμες και ψίθυροι που ακούγονται αφορούν την κεφαλαιουχική θέση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας η οποία με όπλο τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, προσπαθεί να τις αντικρούσει.

Όπως έγραψε χθες η StockWatch σε ενημέρωση προς το προσωπικό η ΣΚΤ παροτρύνει τους υπαλλήλους να προτάσσουν την χρηματοοικονομική ευρωστία της Τράπεζας ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών.

Της Γεωργίας Χαννή