You are here

ΚΤ: Βάζει στόχους για ποσοστά NPLs

14/09/2017 11:00
Σε στόχους για τα αποδεκτά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων προσανατολίζεται η Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τη στασιμότητα που υπάρχει στη μείωση τους.

Μετά από δύο χρόνια σχετικής αισιοδοξίας από τους επόπτες για σταδιακή επίλυση του προβλήματος, η ΚΤ αναγνωρίζει σήμερα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα.

Προγραμματίζει, επομένως, αλλαγή των σχετικών στόχων για τις τράπεζες ώστε να τις σπρώξει να προχωρήσουν σε πιο γενναίες κινήσεις άμβλυνσης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκο Δημητρίου, οι στόχοι θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στη βάση υποδείξεων των ευρωπαίων εποπτών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο με αφορμή σχετική δήλωση που έγινε χθες από τη διοικήτρια της ΚΤ για αλλαγή στην οδηγία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι «οι συγκεκριμένοι δείκτες οι οποίοι κατά κύριο λόγο αφορούσαν τις αναδιαρθρώσεις, δούλεψαν για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά τώρα έχουμε διαπιστώσει ότι οι ρυθμοί κάπου έχουν μειωθεί για να μην πω ότι έχουν μηδενιστεί και αυτό μας ανησυχεί», ανέφερε.

«Για το λόγο αυτό», συνέχισε, «πήραμε την απόφαση να αναθεωρήσουμε τους στόχους, ωστόσο δεν έχω κάτι συγκεκριμένο ακόμη να αναφέρω, διότι είμαστε ακόμη στο στάδιο της εξέτασης των δεδομένων».

Πρόσθεσε ότι «το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι η στοχοθεσία άμεσα πάνω στα ποσοστά των μη εξυπηρετουμένων δανείων».

Επιπλέον, σημείωσε, η ΕΚΤ μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου μηχανισμού έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όλες τις τράπεζες. Έχει ζητήσει από τις τράπεζες που εποπτεύει να υποβάλλουν τους σχεδιασμούς τους για το πως βλέπουν την κίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορίζοντα πενταετίας, αξιολογούνται οι σχεδιασμοί και αναμένουμε ότι με την ολοκλήρωση της, η ΕΚΤ θα έρθει με εισηγήσεις και στοχοθεσίες».

Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζοντας ότι η αντιμετώπισης τους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις αναδιαρθρώσεις και την ανταλλαγή περιουσίας.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει το θέμα της λογιστικής διαγραφής δάνειων έναντι προβλέψεων και αυτός είναι ένα τρόπος μείωσης τους χωρίς να απαλλάσσεται βέβαια ο δανειολήπτης από την υποχρέωση, όπως και η μερική απαλλαγή δανείου.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά οι οποίες κινήσεις ώστε να μην επηρεαστούν τα κεφάλαια των τραπεζών.

Της Ηρώς Ευθυμίου