You are here

Κτίζει γραμμή άμυνας ο Συνεργατισμός

17/01/2018 16:30

Γραμμή άμυνας κτίζει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για να απαντήσει στους ψίθυρους που ακούγονται για την κεφαλαιουχική θέση της τράπεζας.

Με όπλο τα τελευταία χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, ο Συνεργατισμός προσπαθεί να αντικρούσει τις φήμες που διαδίδονται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Σε ενημέρωση προς το προσωπικό η ΣΚΤ παροτρύνει τους υπαλλήλους να προτάσσουν την χρηματοοικονομική ευρωστία της Τράπεζας ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν την περασμένη βδομάδα αναγκάζοντας τους παλιούς συνεργατιστές να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.  Πριν λίγες βδομάδες ανακοίνωση εξέδωσε και η Κεντρική Τράπεζα.

Στην ενημέρωση προς το προσωπικό η ΣΚΤ επισημαίνει ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα από τις υπόλοιπες τράπεζες ενώ έχει λάβει όλα τα μέτρα για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, όπως η συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Altamira.

Στις απαντήσεις που δίνουν οι υπάλληλοι στους πελάτες είναι ότι η τράπεζα έχει ψηλή κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα, επιτυγχάνει τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αξιολογείται με σταθερό ορίζοντα από τους Moody’s.

Επίσης η Τράπεζα έχει ανεβάσει ταχύτητα στην υλοποίηση των στόχων και παρουσιάζει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Βασικό όπλο στις προσπάθειες της ΣΚΤ να αντικρούσει τις φήμες είναι τα εννιαμηνιαία οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας.

Με βάση τα στοιχεία, ο ελάχιστος δείκτης κοινών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (CET1) που η ΣΚΤ χρειάζεται να διατηρεί καθορίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, στο 14.125%.

Η ΣΚΤ διατηρεί δείκτη κεφαλαίων στο 15,23%, υψηλότερο από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών ενώ έχει υψηλό δείκτη ρευστότητας (άνω του 30%).

Τα τελικά ελεγμένα αποτελέσματα της Τράπεζας συνήθως δημοσιεύονται μετά τον Μάρτιο.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η Τράπεζα έχει βασικά κεφάλαια €1,2 δισ.

«Η ΣΚΤ καλύπτει τις εποπτικές απαιτήσεις για το επίπεδο των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και διατηρεί μεγάλο δείκτη ρευστότητας. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο μετοχοποίησης της Τράπεζας με την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών μαζί με το κράτος, που εξετάζει τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου», σημειώνεται.

Η «επίσημη» διοίκηση της ΣΚΤ έχει αποφύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις για τις φήμες που κυκλοφορούν κρίνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις επιδεινώνουν το κλίμα.

Η διάδοση των φημών δεν γίνεται από τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν κρατήσει υπεύθυνη στάση, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία και την πορεία της οικονομίας της χώρας, αναφέρει η ενημέρωση προς το προσωπικό.

«Η υποστήριξη από τη διοίκηση της ΣΚΤ γίνεται μέσω της ξεκάθαρης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και όλων των νέων εξελίξεων, αποδεικνύοντας ότι η Τράπεζα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της, χωρίς παράλληλα να συζητά άμεσα το ζήτημα. Πιθανή ανάδειξη του θέματος καθαρά από εμάς θα έδινε τη δυνατότητα, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή