You are here

Μέκκα των NPLs η Πάφος

12/08/2013 06:05
Δύο στα τρία δάνεια στα 16 συνεργατικά ιδρύματα της επαρχίας Πάφου δεν εξυπηρετούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η επαρχία Πάφου αναδεικνύεται σε Μέκκα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφού το ύψος των NPLs φθάνει το 63% του συνόλου του ενεργητικού των 16 ΣΠΙ.

Το ύψος των NPLs στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί στην Πάφο ξεπερνά κατά πολύ όλες αυτό των άλλων εταιρειών. Σχετικά ψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 54% θα έχει η συνεργατική Λευκωσίας (Λακατάμιας, κτλ) και η συνεργατική Λάρνακας (Αμμοχώστου, Κοντέας, κτλ).

Τα συνεργατικά θα λάβουν στήριξη €1,5 δισ. από το πρόγραμμα για ανακεφαλαιοποίηση τους.

Με την κρατικοποίησή τους, θα πρέπει να καταρτίσουν αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι το Σεπτέμβριο και να συγχωνευθούν μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Οι 18 συνεργατικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις θα συγκροτηθούν βάσει γεωγραφικών κριτηρίων.

Το συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας θα διορίζεται από τον υπουργό οικονομικών σε συνεργασία με την ΚΤ και την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών – ότι έγινε δηλαδή και στην περίπτωση της Λαϊκής.

Ως αποτέλεσμα των αλλαγών, θα δημιουργηθούν συνεργατικά διαφορετικών ταχυτήτων. Ενώ σε έξι από τα συνεργατικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 50%, σε τρία κλαδικά συνεργατικά ο σχετικός δείκτης περιορίζεται σε επίπεδα κάτω του 10%.

Το κλαδικό συνεργατικό των αστυνομικών και των στρατιωτικών για παράδειγμα έχει δείκτη NPLs μόλις 4%.

Στο σύνολο τους οι δεκαοκτώ νέες εταιρείες θα έχουν ενεργητικό €17,6 δισ. Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιρειών θα είναι 39%, περίπου ο διπλάσιος από ότι στις τράπεζες.

Τα στοιχεία της ΚΤ είναι για την περίοδο μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Τον Ιούλιο του 2013 η μεθοδολογία έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρή, ώστε τα δάνεια να μετρούν ως μη εξυπηρετούμενα ανεξαρτήτως του εάν έχουν ή όχι πλήρη εμπράγματη εξασφάλιση.

Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, το συνεργατικό ταμιευτήριο της Λεμεσού θα παραμείνει η μεγαλύτερη εταιρεία με ενεργητικό πέραν των €2 δισ.

Ακολουθεί η συνεργατική Λάρνακας (Μακράσυκα, κτλ) με ενεργητικό €1,6 δισ. και η συνεργατική Λευκωσίας (Στρόβολος, κτλ) με ενεργητικό €1,5 δισ.

Το κλαδικό των ημικρατικών υπαλλήλων και των τραπεζικών θα είναι το μικρότερο συνεργατικό με ενεργητικό €0,4 δισ.