You are here

Νέο κύμα προβλέψεων στις τράπεζες

09/01/2017 07:16
Εποπτικές απαιτήσεις για νέες προβλέψεις αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με την υιοθέτηση του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 από τις αρχές του 2018 αλλά και την αυστηρή γραμμή που κρατούν οι ευρωπαίοι επόπτες σε σχέση με τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα πρώτα μηνύματα για τις επιδράσεις του νέου προτύπου άρχισαν ήδη να φθάνουν στην Κύπρο από τους ευρωπαίους επόπτες, αυξάνοντας τις ήδη μεγάλες απαιτήσεις τους για διαφύλαξη κεφαλαίων.

Με βάση τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής το νέο πρότυπο, που θα αντικαταστήσει το πρότυπο 39, ενδέχεται να αλλάξει τη μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών και να αυξήσει τις προβλέψεις τους.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν στη δειγματοληπτική έρευνα της ΕΤΑ, το νέο πρότυπο υπολογίζεται να αυξήσει τις προβλέψεις κατά 18% κατά μέσον όρο και μέχρι 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όλες οι τράπεζες διεξάγουν αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμες μέσα σε 12 μήνες να εφαρμόσουν το νέο πρότυπο και προς το σκοπό αυτό έχουν δημιουργήσει ειδικές ομάδες οι οποίες συνεργάζονται με εξωτερικούς ελεγκτές και συμβούλους.

Το διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων για απομείωση δανείων αφού καλύπτει ζημιές σε σχέση με γεγονότα που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και μέρος των ζημιών που αναμένεται να επισυμβούν στο μέλλον.

Πέραν της ουσιαστικής επίδρασης στα αποτελέσματα των τραπεζών, η υιοθέτηση του προτύπου συνεπάγεται και μεγάλο διοικητικό κόστος για τις τράπεζες.

Φαίνεται ότι κάποιες τράπεζες δεν διατηρούν όλα τα αναγκαία ιστορικά στοιχεία για να υπολογίσουν τις μελλοντικές ζημιές ενώ, άλλες δυσκολεύονται να τα συγκεντρώσουν.

Σε όσες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα στοιχεία θα δοθούν από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM) κάποιες παράμετροι τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για κάθε κατηγορία δανείων.

Οι τραπεζίτες καθησυχάζουν ότι οι πραγματικές επιδράσεις του νέου προτύπου στις τράπεζες θα φανούν σε βάθος χρόνου και σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε άποψη.

Η Ελληνική Τράπεζα σε ανακοίνωση της στις 30 Δεκεμβρίου προειδοποίησε ήδη ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να παρουσιάσουν απόκλιση.

Την απέδωσε τόσο στη διαγραφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων όσο και στην υιοθέτηση του προτύπου 9.

Ο SSM έχει ήδη προειδοποιήσει τις τράπεζες να λάβουν αυξημένες προβλέψεις, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους. Αυτό φάνηκε ήδη στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και στην καθήλωση των κερδών τους σε οριακά επίπεδα.

Οι ευρωπαίοι επόπτες έχουν επίσης αυξήσει τον εποπτικό πήχη των τραπεζών στα επίπεδα του 14-14,25%, από 11,75-12,25% που ήταν πέρσι, φέρνοντας τις δύο εισηγμένες τράπεζες πολύ κοντά στο νέο εποπτικό όριο.

Το τελευταίο διάστημα ο SSM επανέλαβε τις συστάσεις σε συστημικές τράπεζες για πρόσθετες προβλέψεις με ορίζοντα και το 2017.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε στα αποτελέσματα εννιαμήνου ότι τα αυξημένα της λειτουργικά κέρδη «διοχετεύτηκαν για την ταχύτερη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό μέσω αυξημένων προβλέψεων, μία τάση η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2017».

Οι απαιτήσεις του SSM, σε συνδυασμό με τις όποιες αλλαγές θα επιφέρει το νέο λογιστικό πρότυπο 9, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για δύο από τις τρεις συστημικές τράπεζες. Η Τρ. Κύπρου θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 19 Ιανουαρίου και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στο χρηματιστήριο Κύπρου μέχρι τον Ιούνιο.