You are here

Οι τράπεζες που επιλέγουν τα κυπριακά νοικοκυριά

10/01/2018 07:01

Το 80% των κυπριακών νοικοκυρών έχουν ως κύρια τράπεζα τους την Τρ. Κύπρου και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σύμφωνα με έρευνα της StockWatch με μεγάλο δείγμα 1803 νοικοκυριών.

Η έρευνα στηρίζεται στις τρεις μετρήσεις αξιοπιστίας που έγιναν το 2017 για τις τράπεζες, στις οποίες οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν δύο ερωτήματα, ποια είναι η κύρια τους τράπεζα και με ποιες τράπεζες συνεργάζονται.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η κύρια τους τράπεζα, το 40% ερωτηθέντων ανέφερε την Τράπεζα Κύπρου και το 37% τη ΣΚΤ.

Ένα ποσοστό 10% ανέφερε ως κύρια τράπεζα την Ελληνική ενώ μικρότερα ήταν τα ποσοστά για τις υπόλοιπες τράπεζες. Για την Alpha Bank το ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 2%, της Astro Bank 1% και της USB στο 1%.

Μικρότερα ποσοστά από το 1% συγκέντρωσαν οι RCB, Eurobank και CDB Bank, που δεν έχουν λιανική τραπεζική.  Η μικρή διείσδυση των τραπεζών RCB και Eurobank καθιστά πιο σημαντικά τα ευρήματα των ερευνών αξιοπιστίας, στα οποία οι δύο τράπεζες βαθμολογούνται σχετικά ψηλά, χωρίς οι ερωτηθέντες να έχουν σχέση με τις τράπεζες.

Ποσοστό 5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει κύρια τράπεζα καμία τράπεζα ενώ 2% απάντησε «δεν απαντώ».

Έχουν περισσότερο από μία τράπεζα

Όσον αφορά τα ευρήματα από τη δεύτερη ερώτηση, δηλαδή με ποιες τράπεζες συνεργάζονται τα νοικοκυριά, φαίνεται ότι πολλοί έχουν πέραν από μια τράπεζα. 

Τρ. Κύπρου και ΣΚΤ έχουν διείσδυση κοντά στο 60% και η Ελληνική περίπου ένα τέταρτο.

Ποσοστό 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συνεργάζεται με την Τράπεζα Κύπρου και 57% με τη ΣΚΤ. Ένα ποσοστό 23% απάντησε ότι συνεργάζεται με την Ελληνική Τράπεζα, 8% με την Alpha Bank και 4% με την Astrobank.

Μικρότερα ποσοστά έλαβαν οι USB, RCB Bank και CDB. Ποσοστό 3% απάντησε ότι δεν συνεργάζεται με καμία τράπεζα.

Οι έρευνες έγιναν σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα το 2017 από το τηλεφωνικό κέντρο της RAI Consultants, με αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Της Γεωργίας Χαννή