You are here

Παίζει το τελευταίο της χαρτί η ΕΤΥΚ για κουρεμένα ταμεία

19/01/2018 06:50

Το τελευταίο της χαρτί παίζει η ΕΤΥΚ για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας των μελών της, εκμαιεύοντας σαφείς δεσμεύσεις από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους για πλήρη αποκατάσταση τους.

Το ταμείο προνοίας των περίπου έξι χιλιάδων υπαλλήλων των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων είχε κουρευτεί μετά τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 και αποκαταστάθηκε κατά περίπου τρία τέταρτα με αποφάσεις της κυβέρνησης.  Ένα μέρος των επηρεαζόμενων, όμως, δεν έχει ικανοποιηθεί γιατί μπήκε οροφή στις αποζημιώσεις από την κυβέρνηση.

Η ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων στο πλαίσιο της καθιερωμένης πολιτικής της οργάνωσης, προσκάλεσε όλους τους υποψήφιους προέδρους της Δημοκρατίας, οι οποίοι στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα, να παρουσιάσουν προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους το πρόγραμμα τους και ειδικότερα να καταθέσουν τη θέση τους σε ότι αφορά το αίτημα της συντεχνίας για την πλήρη αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Από το οίκημα της ΕΤΥΚ παρέλασαν κατά σειρά, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο υποψήφιος  πρόεδρος Σταύρος Μαλάς και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στην πρόσκληση της ΕΤΥΚ δεν έχει ακόμη απαντήσει ο υποψήφιος πρόεδρος και πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ζήτημα ηθικής τάξης η αποκατάσταση των ταμείων

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του προς τα μέλη της ΕΤΥΚ, αναφέρθηκε εκτενώς στο επίμαχο θέμα των κουρεμένων ταμείων προνοίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι ζήτημα ηθικής τάξης, το κράτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στους τραπεζικούς υπαλλήλους στη βάση των αποφάσεων του το 2013 και να αποζημιώσει αυτά τα ταμεία».

Σημείωσε ότι «το να αποκαλούνται σήμερα οι κουρεμένοι καταθέτες ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι κουρεμένοι κάτοχοι αξιογράφων ως τζογαδόροι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι των οποίων τα ταμεία προνοίας έχουν κουρευτεί, golden boys, αυτό δείχνει απλά μία διάθεση να αποσείσει η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες σε άλλους».

Υπενθύμισε ότι κάποιοι υπάλληλοι, βασιζόμενοι στις παραστάσεις της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, επέλεξαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, στη βάση των υποσχέσεων ότι θα εισπράξουν το ταμείο προνοίας, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιούσαν για να συμψηφίσουν δάνεια.

Ισχυρίστηκε ότι όταν ο ίδιος τελούσε πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής, εξαπατήθηκε από τον υπουργό οικονομικών από τη σχετική επί του θέματος επιστολή της κυβέρνησης προς τη βουλή.

Συμβόλαιο η δέσμευση μας για τα ταμεία

O υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι εδώ και καιρό έχει πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τα κουρεμένα ταμεία, παρά το γεγονός ότι με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης, αυτή θα κληρονομήσει ενδεχομένως μία νέα κρίση γι’αυτό και ο ίδιος δεν θέλει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις.

Ωστόσο στο θέμα της αποκατάστασης των κουρεμένων ταμείων προνοίας ήταν σαφής:

«Αυτό που σίγουρα θα προωθήσω είναι η αποκατάσταση των ταμείων προνοίας που έχουν κουρευτεί αρχής γενομένης από το δικό σας ταμείο. Σε αυτή την περίπτωση ναι υπόσχομαι και είναι συμβόλαιο η δέσμευση μας ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω»

Αδικήθηκαν διπλά οι τραπεζικοί υπάλληλοι

O Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε ως εμπαιγμό την απόφαση της κυβέρνησης του περασμένου Δεκεμβρίου για τα ταμεία προνοίας τονίζοντας ότι, τα ταμεία προνοίας είναι ιερά και θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση όσων έχουν κουρευτεί.

Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουν αδικηθεί διπλά γιατί από τη μία τους έχουν απομειωθεί οι αποταμιεύσεις τους στο ταμείο προνοίας και από την άλλη τους έχουν μείνει τα προσωπικά δάνεια.

Αυτή είναι μία αδικία, όπως είπε, η οποία σε ένα ευνομούμενο κράτος είναι απαράδεκτη.

Είναι κλοπή η απομείωση των ταμείων προνοίας

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος πρόεδρος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου, δεσμεύτηκε με τη σειρά του ενώπιον της ηγεσίας της ΕΤΥΚ και των παρευρισκομένων μελών της ότι ο ίδιος θα προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

 «Αυτά τα λεφτά προορίζονταν για συντάξεις και δεν είχε κανένας το δικαίωμα να τα κλέψει», παρατήρησε ο κ. Χρίστου.

Τόνισε ότι στη διάρκεια της τελευταίας διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΕΤΥΚ έξω από το προεδρικό μέγαρο ήταν και ο ίδιος παρών «αν και αφανής ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης».

Η εν λόγω  διαμαρτυρία της ΕΤΥΚ έγινε στις 12 περασμένου Δεκεμβρίου.

Στις 31 Ιανουαρίου αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο παγκύπριο συνέδριο της οργάνωσης για να εξετάσει τα δεδομένα μέχρι εκείνη την ημέρα, για λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Μεταξύ των αποφάσεων θα είναι και η εκδήλωση νέας διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής εξέφρασε στη StockWatch την πλήρη ικανοποίηση της οργάνωσης του σε σχέση με τις σαφείς δεσμεύσεις των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων για την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων και όχι μόνο.

Τι προβλέπει η απόφαση υπουργικού

Το γενικό λογιστήριο της δημοκρατίας δημοσίευσε λίαν προσφάτως, αυτούσιο το πλαίσιο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της 19ης Ιουλίου και της 7ης Δεκεμβρίου σε σχέση με τη μερική αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, οι βασικές πρόνοιες του οποίου προβλέπουν:

Tα επηρεαζόμενα μέλη των εν λόγω ταμείων θα δικαιούνται να λάβουν απευθείας την καταβολή της αυξημένης αναπλήρωσης.

Δικαιούχοι του σχεδίου, είναι τα μέλη των επηρεαζόμενων ταμείων προνοίας και συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ήταν μέλη των ταμείων αυτών κατά την 26η Μαρτίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία οι καταθέσεις των ταμείων στην Τράπεζα Κύπρου και στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα είχαν απομειωθεί.

Το μέγιστο ποσοστό της αυξημένης κρατικής αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνει το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων των ταμείων στις δύο συστημικές τράπεζες κατά την ημερομηνία της απομείωσης, ούτως ώστε το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάνει μέχρι το 75% των καταθέσεων που αναλογούν στο κάθε μέλος.

Η καταβολή της αυξημένης κρατικής αναπλήρωσης θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη: 

Το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν απομειωθεί ή/ και έχουν ήδη αναπληρωθεί από το κράτος (περιπτώσεις ταμείων με καταθέσεις στη πρώην Λαϊκή Τράπεζα) και το οποίο αντιστοιχεί στο 52,5% των καταθέσεων,

Τον καθορισμό ανώτατου ύψους αναπλήρωσης €100.000 ανά μέλος.

Στις περιπτώσεις μελών ταμείων προνοίας και συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν από την εργασία τους κατά την περίοδο 26/3/2013-19/7/2017.  Το ανώτατο όριο της συνολικής αναπλήρωσης καθορίστηκε στις €250.000

Το ποσό της αναπλήρωσης καταβάλλεται κατά την ηλικία συνταξιοδότησης, δηλαδή στο 65ο έτος ηλικίας.

Για σκοπούς διασφάλισης της αγοραστικής αξίας της αυξημένης κρατικής αναπλήρωσης, το ποσό της καταβληθείσας αναπλήρωσης προς κάθε δικαιούχο μέλος θα αναπροσαρμόζεται από το 2019 και μετέπειτα, με βάση τη σωρευτική μεταβολή μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  από την 1η Ιανουαρίου, 2019 μέχρι το μήνα που προηγείται της ημερομηνίας καταβολής της αυξημένης αναπλήρωσης στα δικαιούχα μέλη

Η συμμετοχή στο σχέδιο των επηρεαζόμενων μελών ταμείων προνοίας και συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που έχουν λάβει μετοχές από την Τράπεζα Κύπρου, θα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι θα αφαιρείται από το ποσό της αυξημένης αναπλήρωσης, η αξία των μετοχών που τους αναλογούσε αποτιμώμενη στην τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου κατά την ημερομηνία της έγκρισης του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο στις 19/7/2017, και η οποία ήταν €0,1632 ανά μετοχή.

Του Λεύκου Χρίστου