You are here

Παρέμβαση της Κεντρικής για τις τράπεζες

19/01/2018 17:59

Τη μακρά της σιωπή έλυσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα κάνοντας νέα τοποθέτηση – την πρώτη μετά το τέλος Νοεμβρίου – με την οποία αντικρούει τις φήμες και τους ψιθύρους που κορυφώνονται στην αγορά, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Στην ανακοίνωση της η Κεντρική αναφέρει ότι «παρακολουθεί τις δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με την πορεία των τραπεζών και υπενθυμίζει τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που ανέλαβε από τον Νοέμβριο 2014, την άμεση εποπτεία των τραπεζών που θεωρούνται σημαντικές, καθώς και την έμμεση εποπτεία των υπόλοιπων τραπεζών».

Στην περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει, ως σημαντικές τράπεζες, στη βάση κριτηρίων της ΕΚΤ, έχουν επιλεγεί η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB.

Η παρέμβαση της Κεντρικής συζητείται εσωτερικά εδώ και μέρες αλλά, μέχρι σήμερα, είχε αποφύγει τη δημόσια τοποθέτηση στις εξελίξεις. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε σήμερα το ποτήρι ήταν τα επίμονα τηλεφωνήματα στον κεντρικό τηλεφωνητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου ανήσυχοι καταθέτες ρωτούσαν αν ισχύουν οι φήμες ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν είναι Τράπεζα, και επομένως, ότι δεν καλύπτεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για προστασία των καταθετών.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει «ότι με βάση την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρ. 2014/49/ΕΕ, την οποία η Κύπρος ενσωμάτωσε στο εθνικό της Δίκαιο, οι καταθέσεις καλύπτονται στη βάση των προνοιών της εν λόγω Οδηγίας, σε όλα τα - άμεσης και έμμεσης εποπτείας - Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ).  

Ως εκ τούτου, «ανυπόστατες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου, δεν ευσταθούν και δεν ωφελούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τονίζεται.

Οι φήμες και ψίθυροι που ακούγονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά αφορούν την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και σχετίζονται με την κεφαλαιακή της επάρκεια, που βρίσκεται σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών και ξεπερνά το 15%.

Η ίδια η ΣΚΤ σε ενημέρωση προς το προσωπικό κάλεσε τους υπαλλήλους των καταστημάτων να παραπέμπουν στην χρηματοοικονομική ευρωστία της τράπεζας για να απαντήσουν σε ανησυχίες πελατών.

Οι αρχικοί ψίθυροι για την κεφαλαιουχική θέση της ΣΚΤ ακούστηκαν εν μέσω της έντασης της προεκλογικής περιόδου και αντικρούστηκαν στο τέλος Νοεμβρίου 2017 από την Κεντρική Τράπεζα.

Την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωση που αντικρούει τις φήμες εξέδωσαν και οι παλαιοί συνεργατιστές.

Το Νοέμβριο η Κεντρική επεσήμανε ότι αχρείαστες συζητήσεις για την κατάσταση και το μέλλον της μιας ή της άλλης τράπεζας ή του συστήματος στο σύνολο του ζημιώνουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ήταν καλό να αποφεύγονται».