You are here

Πράσινο για εποπτεία τραπεζών αναμένει η Κεφαλαιαγορά

14/02/2018 07:32

Το πράσινο φως της επιτροπής οικονομικών σε ότι αφορά την αρμοδιότητα άσκησης εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων όταν αυτά παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, αναμένει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ώστε να προχωρήσει η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών της βουλής, η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Δήμητρα Καλογήρου υπενθυμίζει ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων ρυθμιζόμενων αγορών, το οποίο έχει ψηφιστεί από τη βουλή το περασμένο καλοκαίρι και τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018, η Κεντρική Τράπεζα είχε εισηγηθεί όπως η εποπτεία των υποχρεώσεων που αφορούν παροχή επενδυτικών υπηρεσιών από πιστωτικά ιδρύματα, ανατεθεί στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνει επίσης, ότι η επιτροπή οικονομικών της βουλής, είχε ζητήσει να ετοιμαστούν τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε το φάσμα των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από το νόμο σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα όταν παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, να ανατεθεί στην ΕΚΚ.

Σε δύο πτυχές οι αρμοδιότητες, αναγκαίες οι κυρώσεις

Το φάσμα των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν στην εν λόγω περίπτωση, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες συνεχούς εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων και με την αδειοδότηση ή και έγκριση ανάληψης εργασιών από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κ. Καλογήρου, σημειώνει σε σχέση με την πρώτη κατηγορία αρμοδιοτήτων, ότι αυτές αφορούν κυρίως τον έλεγχο της συνεχούς συμμόρφωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να κατέχει την εξουσία επιβολής κυρώσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αποτρεπτικό αποτέλεσμα στο ευρύ κοινό, ομοιομορφία στην άσκηση εποπτείας και ίση μεταχείριση των διαφόρων συμμετεχόντων στην αγορά.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη κατηγορία αρμοδιοτήτων της αδειοδότησης ή και έγκρισης ανάληψης εργασιών, αναφέρεται ότι αυτές αφορούν κυρίως θέματα οργανωτικών απαιτήσεων σχετικών με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και παροχής επενδυτικών υπηρεσιών είτε ελεύθερα σε άλλο κράτος μέλος, ή μέσω αντιπροσώπου ή μέσω υποκαταστήματος.

Η κ. Καλογήρου σημειώνει πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι ο ρόλος της σε αυτά τα ζητήματα μπορεί να είναι συμβουλευτικός προς την ΚΤ, με την υποβολή συστάσεων τις οποίες η ΚΤ θα μπορεί να ακολουθεί εφόσον συμφωνεί.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι η ΕΚΚ κρίνει σημαντικό όπως η εποπτεία των υποχρεώσεων που αφορούν την προστασία των επενδυτών κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών από οποιοδήποτε πρόσωπο στη Δημοκρατία, ασκείται από μια αρμόδια αρχή και δη την ΕΚΚ, η οποία όπως σημειώνεται, είναι η εντεταλμένη αρχή στη Δημοκρατία σχετικά με θέματα προστασίας επενδυτών.

Με την επιστολή, η κ. Καλογήρου ζητά όπως επιβεβαιωθεί η ισχύς των οδηγιών που δόθηκαν από την επιτροπή οικονομικών για ετοιμασία τροποποιήσεων του νόμου, ώστε να προχωρήσει η υποβολή τους στη βουλή.

Μ.Χ.