You are here

Σαρρής: Το «όχι» έκλεισε τη Λαϊκή

15/05/2013 11:34
Η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσαν να λειτουργούν σήμερα κανονικά εάν υιοθετείτο η απόφαση της πρώτης συνόδου του Eurogroup για την Κύπρο στις 15 Μαρτίου, υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Με σαφή και απόλυτο τρόπο ο κ. Σαρρής υπεραμύνθηκε της απόφασης του Eurogroup και σημείωσε ότι το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα έπρεπε να περιοριζόταν μόνο στους καταθέτες της Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου, αλλά επιβαλλόταν να συνεισφέρουν όλοι οι καταθέτες.

«Η απόφαση του Eurogroup προκάλεσε έκτακτη κατάσταση για την Κύπρο και ήταν λογικό η συνεισφορά όλων να ήταν δεδομένη», παρατήρησε ακόμη ο τέως ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συνόδου του Eurogroup, τόνισε ότι είχε σαφείς εντολές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί σε καμία περίπτωση κούρεμα καταθέσεων.

«Εάν τεθεί μια τέτοια πρόταση στο τραπέζι, ν’ αποχωρήσεις, μου υπέδειξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Τελικά η πρόταση κατατέθηκε και ενημέρωσα σχετικά τον πρόεδρο. Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση ενημέρωσα τα μέλη της ευρωζώνης για την απόφαση της χώρας μου, και οι γνωστοί ‘ύποπτοι’ μας ανακοίνωσαν ότι εάν επιμένουμε στην άρνηση μας, την ερχόμενη Τρίτη θα κλείσουν και οι δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής», είπε ο κ. Σαρρής.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο σκληρό πυρήνα, κατά την έκφραση του, που είναι η κ. Λαγκάρντ και οι κ.κ. Σόιμπλε, Ασμούσεν και Τόμας Βίζελ, οι οποίοι μετά την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων μας υπέδειξαν:

«Σας συμβουλεύουμε να κάνετε μια νέα αρχή καθώς το μοντέλο του τραπεζικού σας συστήματος τελείωσε. Οι τράπεζες σας είναι αφερέγγυες».