You are here

Σε εποπτικό ναρκοπέδιο ο Συνεργατισμός

23/03/2018 07:03

Σε εποπτικό ναρκοπέδιο κινούνται οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό και στις τράπεζες καθώς Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες μεταφέρουν ποικιλοτρόπως στις κυπριακές αρχές την εξάντληση της υπομονής τους με την ανοχή που υπάρχει από το πολιτικό σύστημα σε κακούς χρεώστες και με την αδυναμία λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ζητημάτων που δημιουργούνται στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

ΕΚΤ και η Κομισιόν αξιώνουν λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν τόσο στον ισολογισμό της ΣΚΤ όσο και στη διαχείριση και ιδιοκτησία του από το κράτος και οι πολιτικές αντιδράσεις δοκιμάζουν την υπομονή των ευρωπαϊκών θεσμών, που έχουν ήδη εκφράσει τη δυσφορία τους για τις διαμορφούμενες εξελίξεις.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις και αντιδράσεις στην αποχώρηση του κράτους από τον Συνεργατισμό – που ήταν προϋπόθεση για την έγκριση της κεφαλαιακής του ενίσχυσης από τους φορολογούμενους πριν λίγα χρόνια – προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που βλέπουν την κυπριακή πολιτική ηγεσία ανέτοιμη, για άλλη μια φορά, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα που υπάρχουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η ΣΚΤ έχει σήμερα €6,4 δισ. κόκκινα δάνεια εκ των οποίων τα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία φέρονται να είναι κοντά στα €2,5 δισ.

Τα δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας κάτω των €350 χιλ., που προστατεύονται από τον νόμο, αντιστοιχούν περίπου σε €1,8 δισ.

Εμπιστευτικό σημείωμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) που βρίσκεται ενώπιον των κυπριακών αρχών κρούει εκ νέου καμπανάκι για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται σε ότι αφορά τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων και εφαρμογής όλων των διαθέσιμων εργαλείων για μείωση των ΜΕΔ.

Σύμφωνα με το σημείωμα του ΕΕΜ, αξιώνεται η προώθηση σχετικών νομοσχεδίων που βρίσκονται ακόμη στα ράφια της βουλής, ώστε να ενισχυθούν τα εργαλεία που το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται για δραστική αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch ανώτατα στελέχη της ΚΤ και του ΥΠΟΙΚ, οι εποπτικές αρχές σε επανειλημμένες συστάσεις τους, τονίζουν εμφαντικά ότι «η ΣΚΤ δεν έχει μέχρι σήμερα ιστορικό εκποιήσεων», παρά το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία

Οι επόπτες διερμηνεύουν το αρνητικό αυτό δεδομένο στις πολιτικές παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, όσο και σε επίπεδο της βουλής των αντιπροσώπων και επισημαίνουν ότι η διαιώνιση μίας τέτοιας πρακτικής θα είναι επιζήμια για την τράπεζα.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συζήτηση του θέματος στην επιτροπή ελέγχου της βουλής, μέλη της απέδωσαν τις τελευταίες πιέσεις των εποπτικών αρχών προς τη ΣΚΤ στην «κακοδιαχείριση» και στην «κακή διοίκηση» του Συνεργατισμού.

Ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης σε δηλώσει του στην StockWatch εξέφρασε την ευχή «αυτή η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε πολιτικό επίπεδο να μην αποτελέσει ακόμη ένα εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών».

Πάντως σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αντίδρασης της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη διαδικασία εξεύρεσης ιδιωτών επενδυτών για τη ΣΚΤ, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκίνησε την κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Χθες άνοιξε την αυλαία των επαφών του με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο κ. Γεωργιάδης επικρίθηκε από πολιτικές δυνάμεις για το γεγονός ότι στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την περασμένη Δευτέρα στο προεδρικό, δεν προέβη σε ενημέρωση σε σχέση με τις εξελίξεις στη ΣΚΤ που ακολούθησαν την επόμενη μέρα.

Σημειώνεται ότι  οι εποπτικές πιέσεις εντείνονται διαρκώς προς τη ΣΚΤ μετά και την ολοκλήρωση της τελευταίας εποπτικής αξιολόγησης με βάση την οποία υποχρεώνεται η τράπεζα να βρει νέα κεφάλαια και ιδιώτες μετόχους.

Μπροστά στις αυστηρές προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και το χρόνο να εξαντλείται, η ΣΚΤ προέβη πρόσφατα σε δύο σημαντικές κινήσεις που τις απέφεραν περίπου €40 εκ.

Η πρώτη κίνηση ήταν η πώληση μεριδίου της στην επενδυτική εταιρεία Δήμητρα το οποίο αγόρασε η εταιρεία Logicom.

Η δεύτερη κίνηση αφορά στην ανταλλαγή μεγάλου φιλέτου αξίας μεταξύ €18 - €20 εκ. σε παραλιακή περιοχή της Πάφου έναντι χρέους που όφειλε στην τράπεζα πρώην στέλεχος του Συνεργατισμού.

Του Λεύκου Χρίστου