You are here

Σοκ για κακοδιαχείριση συνεργατικών

12/08/2013 07:30
Σοκ έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα συνεργατικά, παραπέμποντας σε κακοδιαχείριση ή ακόμα και «λεηλασία» τους από από κομματικά ελεγχόμενα συμβούλια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έφθασε στο τέλος του 2012 στο 38%, και είναι περίπου το διπλάσιο σε σχέση με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών.

Σε ορισμένα συνεργατικά, το ύψος των NPLs ξεπερνά το 70% και στα 16 συνεργατικά της Πάφου ο μέσος όρος είναι 63%.

«Εξωφρενικοί μόνο μπορούν να χαρακτηριστούν αυτοί οι αριθμοί, αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ», εξηγεί ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Σταύρος Ζένιος.

«Τα ποσοστά μη εξυπηρετουμένων δανείων στην Ισπανία είναι ελαφρώς πάνω από 10%, στην Ελλάδα 17%, στην Ιρλανδία 18.7% και στην Ισλανδία 23%. Τα συνεργατικά με ποσοστά 34% με 54%, ξεπερνούν και το Καζακστάν με 31.7%», αναφέρει.

Ο κ. Ζένιος αποδίδει την κατάσταση στα συνεργατικά στην πολύ μεγάλη κρίση αλλά και στην ανάμειξη πολιτικών κομμάτων στη διαχείριση των συνεργατικών.

«Αυτή η κατάσταση επιδέχεται δύο ερμηνειών. Από τη μια αποκαλύπτουν ένα τεράστιο βάθος της οικονομικής κρίσης. Στην Ισλανδία τα ποσοστά ήταν 40% για δύο συνεχόμενες χρονιές στο αποκορύφωμα της κρίσης. Από την άλλη είναι ένδειξη ελλιπούς εποπτείας και πολύ πιθανόν «λεηλασίας των τραπεζών» από κομματικά ελεγχόμενα συμβούλια», σημειώνει.

«Μελέτες δείχνουν ότι ελεγχόμενες από δήμους τράπεζες παρουσίαζαν φαινόμενα λεηλασίας, ιδιαίτερα αν οι δημοτικές αρχές κινδύνευαν να χάσουν τις επόμενες εκλογές. Προσέξτε από τα στοιχεία ότι τα επαγγελματικά συνεργατικά έχουν πολύ λογικά ποσοστά 4% με 10%, προφανώς είχαν πολύ καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση, τα συμβούλια προστάτευαν τα συμφέροντα των μελών του συνεργατικού όχι των ψηφοφόρων τους», καταλήγει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών Σωφρόνης Κληρίδης αναφέρει ότι «τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα συνεργατικά ιδρύματα προκαλούν σοκ».

«Τέτοια ποσοστά δεν θα μπορούσαν ποτέ να προκύψουν σε ιδρύματα όπου υπάρχουν συστήματα ελέγχου και τηρούνται οι διαδικασίες, όσο άσχημες και να είναι οι οικονομικές συνθήκες», τονίζει.

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Χρειάζεται να γίνει μια σε βάθος διερεύνηση και να αποδοθούν ευθύνες τόσο σε αυτούς που διαχειρίζονταν τον συνεργατισμό τα τελευταία χρόνια, όσο και σε αυτούς που αντιστέκονταν σε κάθε προσπάθεια περισσότερου ελέγχου και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας του», σημειώνει.

Την ανάγκη να μπουν στο περιθώριο όσοι είχαν σχέση με τη διαχείριση κάποιων συνεργατικών τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών, Μάριος Ζαχαριάδης.

«Προκαλεί εντύπωση το ποσοστό των κακών δανείων στα πλείστα μικρά συνεργατικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο π.χ. στην επαρχία Πάφου με μέσο όρο 63%, ακόμα και σε εύπορες περιοχές π.χ. ΣΠΕ Αγλαντζιάς με 52%», αναφέρει.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μέχρι τώρα διοικούντες θα πρέπει να χάσουν μόνιμα κάθε λόγο στη λήψη αποφάσεων και στην περαιτέρω διαχείριση των κακών δανείων», τονίζει.

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν πέραν της οποιαδήποτε κακοδιαχείρισης υπάρχουν και άλλου είδους ευθύνες με μεγάλα κακά δάνεια προς συγκεκριμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες ή συνεργατιστές».

«Γενικά, οι αριθμοί των κακών δανείων δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο συνεργατισμός ήταν συνεργός στα φαινόμενα υπερδανεισμού και υπερκατανάλωσης πέραν των ορίων που επέτρεπαν οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας, που ήταν από τα βασικά αίτια της κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα χρειαστεί πλέον περισσότερος επαγγελματισμός και αυστηρότερη επίβλεψη για βελτίωση του συνεργατικού κινήματος», καταλήγει.

Το σαββατοκύριακο πολιτικοί και διάφορα κόμματα έσπευσαν να καθησυχάσουν για την κατάσταση στα συνεργατικά.

«Δυστυχώς οι δηλώσεις που έχουν γίνει από διάφορους πολιτικούς προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα και καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες ότι ο συνεργατισμός θα επανέλθει στα μέλη του ως να μην έχει συμβεί τίποτα», τονίζει ο κ. Κληρίδης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο κύκλος ζωής του συνεργατισμού όπως τον γνωρίζαμε έχει κλείσει. Ανήκει πλέον στο κράτος και κάποια στιγμή θα περάσει στα χέρια άλλων ιδιοκτητών και θα λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα», αναφέρει.

«Η επιμονή σε αποτυχημένα μοντέλα δεν έχει κανένα νόημα. Πρωταρχικός στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της επιστροφής του €1,5 δισ. στους φορολογούμενους πολίτες. Να μην δούμε επανάληψη του σεναρίου Λαϊκής», καταλήγει.