You are here

Στη δίνη των εκλογών ο Συνεργατισμός

15/01/2018 06:49

Στη δίνη των εκλογών αρχίζει να μπαίνει ο Συνεργατισμός προκαλώντας προβληματισμό σε πελάτες και καταθέτες του, εν μέσω φημών και ψιθύρων που αμφισβητούν την εικόνα που βγαίνει από τα δημοσιευμένα του αποτελέσματα.

Αν και τα επίσημα προγράμματα των βασικών διεκδικητών της προεδρίας δεν έχουν παρά ελάχιστες αναφορές στον Συνεργατισμό, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεγάλο θύμα της εκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς οι φήμες άρχισαν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταθετών του.

Οι ανεπίσημες αναφορές στην κεφαλαιακή κατάσταση του Συνεργατισμού έχουν προκαλέσει ήδη τη δημόσια παρέμβαση τόσο των εποπτών όσο και των παλιών συνεργατιστών.

Η διοίκηση της ΣΚΤ μετέφερε την έκδοση κεφαλαίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ώστε να αποφύγει τη δίνη της προεκλογικής περιόδου.  Οι εξελίξεις φέρνουν όμως τον Συνεργατισμό στο επίκεντρο της προσοχής με ερωτήματα για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστεί.  Επισήμως, η κεφαλαιακή ένεση που θα λάβει ο Συνεργατισμός φτάνει τα €200 εκ. αλλά το ακριβές ποσό θα προκύψει από τα δεδομένα του τελευταίου και των επόμενων τριμήνων.

Οι φήμες για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζεται ο Συνεργατισμός προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα που υπήρχε στις τελευταίες βδομάδες πριν και μετά τις εκλογές του 2013, παρά το ότι τα χρηματοοικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά. 

Αντί των αρνητικών κεφαλαίων που είχαν οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο Συνεργατισμός έχει κεφάλαια που ξεπερνούν το 15%.  Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 ο Συνεργατισμός είχε αρνητικά κεφάλαια €0,4 δισ. ενώ σήμερα διαθέτει κεφάλαια κοντά στο €1 δισ.

Διαθέτει επίσης ισχυρή ρευστότητα για να αντέξει τις μικρές αλλά εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται η καταθετική βάση των €12 δισ. λόγω των φημών.  Οι πλείστες είναι προθεσμιακές καταθέσεις, που σημαίνει ότι δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν.

Αντιδράσεις από αρμόδιους φορείς

Οι φήμες και οι ψίθυροι προκάλεσαν ήδη τις αντιδράσεις εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων.

Οι παλιοί συνεργατιστές, που ελέγχουν το 0,8% της ΣΚΤ, αντέδρασαν στις εξελίξεις κρίνοντας ορθή την έκδοση ανακοίνωσης που προτάσσει πρόσφατη αξιολόγηση των Moody’s. 

Οι Moody’s έχουν την αξιολόγηση του Συνεργατισμού σε σταθερό ορίζοντα.  Σε πρόσφατη έκθεση αναφέρουν ότι η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση του Συνεργατισμού στο Caa2 αντανακλά τη χαμηλή ποιότητα ενεργητικού που αντισταθμίζεται από τα σχετικά ψηλά επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων και σημειώνουν ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) βρίσκεται ψηλά στο 15,2% τον Σεπτέμβριο του 2017 διαβλέποντας μέτρια πιθανότητα στήριξης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Η εταιρεία συμμετοχών των παλιών συνεργατιστών απορρίπτει την «άδικη, υπόγεια και παρασκηνιακή υπόσκαψη των τελευταίων εβδομάδων».  Καλεί μέλη και συνεργάτες του Συνεργατισμού «να μην βασίζονται σε υστερόβουλες φήμες που κυκλοφορούν».

Ο πρόεδρος της συνεργατικής κεντρικής εταιρείας συμμετοχών Ανδρέας Μουσκάλλης σε δηλώσεις του στη StockWatch ανέφερε ότι οι ψιθυρολογίες για το συνεργατισμό δεν βλάπτουν μόνο τη ΣΚΤ αλλά και το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ευρύτερα, τονίζοντας ότι «αυτοί που τα λένε όλα αυτά θα πρέπει να τα αποδείξουν με στοιχεία».  Την Παρασκευή προχώρησε ένα βήμα παραπέρα διαψεύδοντας φήμες για επικείμενο κούρεμα.

Η επίσημη ΣΚΤ αποφεύγει προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Πριν λίγες βδομάδες απέρριψε τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του τομέα οικονομίας του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου Στέλιου Πλατή για τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Πλατή ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης, είχε τονίσει ότι ο συνεργατισμός ανακοίνωσε την πρόθεση του να πάρει νέα κεφάλαια για να εφαρμόσει το πλάνο του. «Το 2018 μετά τις εκλογές θα πάμε στις αγορές για να βρούμε νέα κεφάλαια», είπε, αναφερόμενος στα €200 εκ. που θα επιχειρήσει να αντλήσει από ξένους επενδυτές. 

«Εάν δεν βρούμε τα κεφάλαια, υπάρχει σχέδιο βήτα που θα επιτρέψει να βρούμε τα κεφάλαια και χωρίς να θέσουμε τον συνεργατισμό σε κίνδυνο, όπως η έκδοση εναλλακτικών μορφών κεφαλαίου», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «ο κόσμος δεν θα χάσει τα λεφτά του εάν δεν βρεθούν τα κεφάλαια». 

Οι δημόσιες αναφορές προκάλεσαν παράλληλα, την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στο προεκλογικό σκηνικό.  Σε ασυνήθιστη ανακοίνωση που εξέδωσε τον Νοέμβριο η ΚΤ σημείωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με την πορεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος στο σύνολο του. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε αχρείαστες τις εν λόγω συζητήσεις, σημειώνοντας ότι ζημιώνουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υποδεικνύοντας ότι «θα ήταν καλό να αποφεύγονται».

Η ΚΤ επεσήμανε στην ανακοίνωση της ότι η ίδια και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός εργάζονται εντατικά για να ξεπεραστούν όλες οι εναπομείνασες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Επίσημες θέσεις στα προγράμματα υποψηφίων

Ο ανεπίσημος πόλεμος που έχει ξεσπάσει για τον Συνεργατισμό διαφέρει από τις επίσημες τοποθετήσεις των υποψηφίων.

Στα προεκλογικά προγράμματα των τριών βασικών υποψηφίων προέδρων Αναστασιάδη, Μαλά, Παπαδόπουλου, η μόνη επίσημη και συγκεκριμένη αναφορά στο Συνεργατισμό, εντοπίζεται στις προγραμματικές θέσεις Μαλά.

Οι προτάσεις του επιτελείου Μαλά αφορούν συγκεκριμένα, υλοποίηση διαφανών διαδικασιών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για ισχυροποίηση της μετοχικής δομής της ΣΚΤ με διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόδοσης, διατήρηση του κράτους ως κύριου μετόχου στο Συνεργατισμό και πλαφόν 5% στη συμμετοχή μετόχων στη ΣΚΤ.

Σύμφωνα με τη εισήγηση, κανένα πρόσωπο (φυσικό ή νομικό και τα συνδεδεμένα με αυτό πρόσωπα) δεν θα κατέχει πέραν του 5% των μετοχών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ευρεία βάση της ΣΚΤ.

Το Σαββάτο το επιτελείο Μαλά κάλεσε την κυβέρνηση «να βγει μπροστά να σταματήσει αυτή τη ψιθυρολογία και καλούμε την Κεντρική Τράπεζα να βάλει ένα τέρμα».

Στο πρόγραμμα Αναστασιάδη στο πλαίσιο ευρύτερης αναφοράς στην προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, σημειώνεται ότι έχει αποκατασταθεί η κεφαλαιουχική βάση του Συνεργατισμού μέσω της αναδιάρθρωσης και της ενίσχυσης της νέας τραπεζικής συνεργατικής μονάδας.

Η αναφορά στο Συνεργατισμό που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα Παπαδόπουλου, εμπίπτει εν μέρει, στο πλαίσιο των επικρίσεων για την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παρά το δραστικό και λανθασμένο κούρεμα των καταθέσεων του 2013, ακόμη δεν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, με την Κύπρο να κατέχει την πρωτιά στην ΕΕ σε ότι αφορά το επίπεδο του ιδιωτικού δανεισμού, τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ μετά την Ελλάδα στο ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και τον Συνεργατισμό να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κεφαλαιοποίησης λόγω των ΜΕΔ του.

Μ.Χ.