You are here

Βαρόμετρο οι προβλέψεις για τράπεζες

20/02/2017 07:09
Ανακοινώνονται τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου τα οικονομικά αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών για το 2016, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ύψος των προβλέψεων και στις επιπτώσεις νέων κανονισμών στους λογαριασμούς τους.

Τα αποτελέσματα του περσινού έτους αναμένεται να αποτυπώνουν τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών και τις σταθεροποίησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα απεικονίζουν επίσης τις συστάσεις των εποπτών να διοχετεύσουν τα περσινά και μελλοντικά λειτουργικά τους κέρδη για κάλυψη των κινδύνων από τα προβληματικά δάνεια.

Όπως ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου, το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, για να εξετάσει τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη,1 Μαρτίου 2017, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνάντησης, στο χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου και στο ΧΑΚ.

Την 1η Μαρτίου 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει επίσης στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2016 θα παρουσιάσουν αρνητική απόκλιση, λόγω διαγραφής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και αύξησης των προβλέψεων. Η αύξηση των προβλέψεων προκύπτει από επανακαθορισμό των παραμέτρων υπολογισμού τους, που είναι πιθανόν να επηρεάσει και τον υπολογισμό προβλέψεων τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και ζημιές που θα συμβούν στο μέλλον.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2016 αρχές Μαρτίου. Τα αποτελέσματα της ΣΚΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να καταγράψουν αυξημένες προβλέψεις ενώ σε λειτουργικό επίπεδο τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζουν μεταβολή. Η ΣΚΤ αναμένεται να καταγράψει κέρδη αν και θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του εννιαμήνου του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του οίκου Moody’s για τον συνεργατισμό.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν εποπτικές απαιτήσεις για νέες προβλέψεις με την υιοθέτηση του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 από τις αρχές του 2018 αλλά και την αυστηρή γραμμή που κρατούν οι ευρωπαίοι επόπτες σε σχέση με τους ισολογισμούς των τραπεζών

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε στα αποτελέσματα εννιαμήνου ότι τα αυξημένα της λειτουργικά κέρδη
«διοχετεύτηκαν για την ταχύτερη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό μέσω αυξημένων προβλέψεων, μία τάση η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2017».

Η BOCH παρουσίασε το 2015 ζημιές για πέμπτο συνεχές έτος, αναγνωρίζοντας προβλέψεις €630 εκ. το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η τελευταία φορά που η τράπεζα σημείωσε κέρδη ήταν το 2010. Το εννεάμηνο του 2016 η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €56 εκ.

Το 2015 η Ελληνική Τράπεζα κατέγραψε κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ύψους €12,1 εκ. έναντι ζημιών €118,6 εκ. το 2014. Το εννεάμηνο του 2016 τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα €4,5 εκ.

Η ΣΚΤ ανακοίνωσε για το 2015 ζημιές €167,4 εκ. έναντι κερδών €41,2 εκ. το 2014 μετά τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων. Η ΣΚΤ ανακοίνωσε κέρδη €62 εκ. για το εννεάμηνο του 2016.

Της Γεωργίας Χαννή