You are here

Βαρύς ο λογαριασμός του προτύπου «Pimco»

07/12/2017 06:10
Πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ είναι μέχρι στιγμής ο λογαριασμός της εφαρμογής νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου (του IFRS 9), που αναγκάζει τις τράπεζες να προβλέπουν ζημιές όχι μόνο για γεγονότα που έχουν συμβεί αλλά και για μελλοντικά γεγονότα.

Η ανάγκη αναγνώρισης ζημιών που πιθανόν να συμβούν στο μέλλον θυμίζει τη μέθοδο που ακολούθησε η Pimco για τους διαγνωστικούς της ελέγχους το 2012.

Τότε οι τράπεζες κατέληξαν με μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που οδήγησαν στο κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών.

Αυτή τη φορά, όμως, οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια να καλύψουν τις ζημιές και τη δυνατότητα άντλησης νέων.

Το πρότυπο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2018 και οι τρεις συστημικές τράπεζες έσπευσαν να υπολογίσουν τις επιδράσεις που θα έχει στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων τους.

Συνολικά οι τρεις τράπεζες ανακοίνωσαν ότι η επίδραση στα κεφάλαιά τους θα κυμανθεί μεταξύ €575 εκ. και €650 εκ.

Η Ελληνική ανακοίνωσε ότι η επίδραση της εφαρμογής του προτύπου θα είναι μεταξύ €25 εκ. - €50 εκ. μείωση στο σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 1η Ιανουαρίου 2018, με βάση τα δεδομένα στις 30 Ιουνίου 2017. Η τράπεζα προχώρησε σε προειδοποίηση κέρδους στο τέλος του 2016, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και το IFRS 9.

Όπως ανακοίνωσε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η επίδραση του IFRS 9 στα ίδια κεφάλαια της αναμένεται να ανέλθει στα €300 εκ. και εκτιμάται να είναι διαχειρίσιμη.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2017 ότι η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου με βάση τον ισολογισμό στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, θα επιφέρει μείωση στα ίδια κεφάλαια ύψους €250 εκ. μέχρι €300 εκ.

Οι επιδράσεις του IFRS 9 προστίθενται στις ήδη μεγάλες προβλέψεις που αναγκάζονται να απορροφήσουν οι τράπεζες, λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις στις προβλέψεις που επηρεάζουν την κερδοφορία τους, τα κεφάλαια των τραπεζών βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) της Τρ. Κύπρου ανέρχεται στο 12,4%, της ΣΚΤ σε 15,42% και της Ελληνικής στο 14,45%.

Η ΣΚΤ όπως ήδη ανακοίνωσε προχωρεί το 2018 σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πέραν των ζημιών που θα επιφέρει στους λογαριασμούς των τραπεζών, το νέο πρότυπο θα τις αναγκάσει επίσης να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Οι διεθνείς τράπεζες αναμένεται σταδιακά να στραφούν σε δανειοδοτήσεις με μικρότερες λήξεις, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μη εξυπηρέτησης του δανείου. Ενδεχομένως να στραφούν επίσης σε δανειοδοτήσεις τομέων που είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε μακροοικονομικές μεταβολές.

Της Γεωργίας Χαννή