You are here

Ζητούσαν επιστροφή στο πρώτο κούρεμα

30/04/2013 06:55
Τις εκκλήσεις βουλευτών για επιστροφή στο οριζόντιο κούρεμα που η βουλή απέρριψε τρεις μέρες νωρίτερα φέρνουν στην επιφάνεια τα απόρρητα πρακτικά της θυελλώδους κλειστής συνεδρίας της επιτροπής οικονομικών της 22ας Μαρτίου.

Η συνεδρία ακολούθησε την καταψήφιση στις 19 Μαρτίου της απόφασης του Eurogroup για οριζόντιο κούρεμα στις καταθέσεις από όλους τους βουλευτές, πλην αυτών του Δημοκρατικού Συναγερμού που τήρησαν αποχή.

Η συνεδρία της Παρασκευής 22 Μαρτίου έγινε υπό το βάρος της ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα μπει σε καθεστώς εξυγίανσης.

Στη συνεδρία παρέστησαν 28 συνολικά βουλευτές, ο τότε αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αριθμός πολιτειακών αξιωματούχων, και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα πρακτικά 206 σελίδων της συνεδρίας αναδεικνύουν τη μεγάλη ένταση που υπήρχε μεταξύ των βουλευτών και της εποπτικής αρχής μετά την απόφαση για εξυγίανση της Λαϊκής.

Στη συνεδρία ο Πανίκος Δημητριάδης εξήγησε ότι το liquidity buffer της Λαϊκής Τράπεζας είχε φθάσει σε επίπεδα που θα ήταν επικίνδυνη η συνέχιση της λειτουργίας της χωρίς να μπει σε καθεστώς
εξυγίανσης.

Εξήγησε ότι ο κίνδυνος σε περίπτωση συνέχισης των εκροών ήταν να μπει η Τράπεζα σε καθεστώς εκκαθάρισης, που θα σήμαινε τη μεταφορά της υποχρέωσης έναντι των ασφαλισμένων καταθετών, στο κράτος, το οποίο θα χρεοκοπούσε.

«Κοιτάξετε, κύριε Φιλίππου», είπε ο διοικητής στον πρόεδρο του ΔΣ της Λαϊκής, ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολία για την ανάγκη λήψης αυτών των μέτρων για την τράπεζα και είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Λαϊκή είχε μετρητά για να αντέξει πέραν της Δευτέρας.

«Με €58 εκ. liquidity buffer δεν μπορεί – και είναι και η κρίση της Κεντρικής Τράπεζας αυτό – δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα αντέξει μια τράπεζα ακόμα τρεις μέρες τη στιγμή που υπάρχουν και τα ΑΤΜ που τα έχουμε δει όλοι μας».

Η εκπρόσωπος της ΚΤ της Κύπρου Αργυρώ Προκοπίου είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αποφασίσει να σταματήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

«Από χτες δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ περισσότερο», είπε, αναφερόμενη στην απόφαση.

Δεύτερες σκέψεις για το «όχι»

Υπό το βάρος των δεδομένων που δημιουργούσε η ανάγκη κάθετου κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής, οι βουλευτές άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την απόφαση τους να απορρίψουν το οριζόντιο κούρεμα την Τρίτη.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε κούρεμα», είπε η Αθηνά Κυριακίδου του ΔΗΚΟ. «Ποιο είναι το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας; Ετέθηκε από το Eurogroup. Θέλουμε να το επανεξετάσουμε… Εμείς θέλουμε να σας ρωτήσουμε τούτο το πράγμα, να μας απαντήσετε. Εάν επαναφέρουμε την προηγούμενη σας πρόταση για κούρεμα…».

Ο διοικητής και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ επανέλαβαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι αυτή η πρόταση δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

Αυτό δεν πτόησε όμως τους βουλευτές που προσπάθησαν να το επαναφέρουν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι εκδικητικά δεν αποδέχονται το αρχικό κούρεμα.

Οι προσπάθειες επαναφοράς του θέματος του οριζόντιου κουρέματος προσέκρουαν συνεχώς στις εκτιμήσεις του διοικητή ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επιστροφής στην κατάσταση που υπήρχε μέχρι την Τρίτη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Δημοκρατίας με τη διεύθυνση της Λαϊκής, κατά την οποία αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του οριζόντιου κουρέματος με πρόταση νόμου από τους βουλευτές.

«Εδώ που έχουμε οδηγηθεί, και είναι με αυτή την έννοια που λέω πως η μια συνεισφορά των καταθετών είναι στο τραπέζι υπό συζήτηση», απάντησε ο Χάρης Γεωργιάδης. «Η προσπάθεια μας πρέπει ίσως να είναι να πείσουμε για να μας επιτραπεί να προχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή. Η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν έχουμε εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια», είπε.

Τα €3 έγιναν €13 δις…

Κατά τη μακρά διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής, αναφέρθηκε από όλους τους αρμοδίους ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αξιοποιούσε το νόμο πλαίσιο που εγκρίθηκε λίγες ώρες αργότερα από την ολομέλεια, για να εξυγιάνει τη Λαϊκή Τράπεζα.

Με την ενέργεια αυτή, ανέφεραν στη συνεδρία οι αρμόδιοι, το ύψος της κεφαλαιακών αναγκών θα μειωνόταν.

«Πιστεύω ότι με την έγκρισή του [νομοσχεδίου για εξυγίανση] θα μας επιτρέψει να πάρουμε τέτοια μέτρα με τα οποία θα εξυγιάνουμε ένα συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, και αυτός είναι ο στόχος μου, και το οποίο θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που μας ζητά το Eurogroup από€5,8 δις σε €3,1 δις. Και επίσης μας επιτρέπει ενδεχομένως να τις μειώσει ακόμα περισσότερο», είπε στη κλειστή συνεδρία ο διοικητής της ΚΤ.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

«Εκείνο που εγώ θα έλεγα και θα επαναλάβω, είναι αυτό που σας είπε ο διοικητής ήδη αρκετές φορές η λύση της εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας, περιορίζει το ύψος του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης κατά περίπου €2,5 δις. Είναι δηλαδή ένα μέτρο το οποίο βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εμένα προσωπικά μου φαίνεται – και σας μιλώ όχι με την ιδιότητα μου την επαγγελματική, ως άνθρωπος – εξαιρετικά παράξενο το ότι υπάρχει μία λύση στο τραπέζι η οποία απομειώνει το κόστους του ύψους ανακεφαλαιοποίησης και εμείς συζητούμε σοβαρά να καταστρέψουμε και τις υπόλοιπες τράπεζες με κούρεμα αντί να κάνουμε εκείνο το οποίο μου φαίνεται λογικό να κάνουμε».
Λόγω της αντίληψης ότι η ρύθμιση της Λαϊκής μειώνει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, στις δικές του τοποθετήσεις ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «η πραγματική ανάγκη την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι €3 δις».

«Άρα για την ώρα θα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το ποσό που οφείλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εξεύρουμε και είναι €3,1 δις».

Οι νομοθεσίες που συζήτησε η επιτροπή οικονομικών ψηφίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής από το κοινοβούλιο.

Μέσα σε 48 μόλις ώρες προέκυψε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για εξυγίανση τόσο της Λαϊκής όσο και της Τράπεζας Κύπρου με κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών.

Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης αυξήθηκε δραματικά από €5,8 δις σε περίπου €13 δις.