You are here

Στο μικροσκόπιο τα memo σε κατεχόμενες περιουσίες

20/03/2018 16:29

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες των οποίων οι περιουσίες στα κατεχόμενα υπόκεινται σε επιβολή εμπράγματης επιβάρυνσης (memo), αναδείχθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προσφύγων.

Μέλη της επιτροπής επεσήμαναν ότι παρά το γεγονός οι τράπεζες επιβάλλουν memo σε περιουσίες στα κατεχόμενα, την ίδια στιγμή δεν αποδέχονται τις ίδιες περιουσίες για σκοπούς υποθήκης για την εξασφάλιση δανείου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κτηματολογίου Λουίζα Μαλάη, οι δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν επιβολή memo σε ακίνητα ανέρχονται στις 59 για την επαρχία Κερύνειας και στις 199 για την επαρχία Αμμοχώστου, ωστόσο ο αριθμός των περιουσιών που επηρεάζονται ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος καθώς η κάθε απόφαση μπορεί να αφορά περισσότερα από ένα ακίνητα.

Σε ότι αφορά στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ότι προκύπτουν δυσκολίες στη συγκέντρωση των αντίστοιχων στοιχείων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, η επιβολή του memo αφορά πρόσωπα και οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το σύνολο της περιουσίας τους είτε στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.

Η κ. Μαλάη διευκρίνισε ότι με βάση την νομοθεσία, περιπτώσεις ενυπόθηκων περιουσιών σε μη ελεγχόμενες περιοχές από τη Δημοκρατία εξαιρούνται από την αναγκαστική πώληση.

Ο Στέλιος Σκουφάρης εκ μέρους της υπηρεσίας αφερεγγυότητας υπέδειξε ότι σε περίπτωση πτώχευσης, η πτώχευση επενεργεί στο άτομο απαγορεύοντας του οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί της περιουσίας στις ελεύθερες ή κατεχόμενες περιοχές, δηλαδή απαγορεύει οποιαδήποτε πώληση, μεταβίβαση ή αποξένωση.

Τα μέλη της επιτροπής απασχόλησε ιδιαίτερα η δυνατότητα χρήσης των εν λόγω περιουσιών για συμμετοχή στα σχέδια του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών.

Ο εκπρόσωπος του φορέα διευκρίνισε ότι για τους σκοπούς των σχεδίων, γίνεται διευθέτηση σε συνεννόηση με τις εμπορικές τράπεζες και αφαιρείται προσωρινά το εμπράγματο βάρος και στην συνέχεια επιβάλλεται εκ νέου.

Εκ μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, διευκρινίστηκε ότι με βάση οδηγίες δεν επιβάλλεται memo σε κατεχόμενες περιουσίες.

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή ανέφερε ότι αίτημα της επιτροπής προσφύγων στο παρελθόν ήταν οι τράπεζες να αφαιρούν το memo για σκοπούς δανειοδότησης από τον φορέα, κάτι στο οποίο οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν με προθυμία, όπως είπε.

Ανέφερε παράλληλα, ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο με υποθήκη περιουσία στα κατεχόμενα, αφού για τις εμπορικές τράπεζες η εξασφάλιση αυτή είναι ανύπαρκτη από τη στιγμή που υπάρχει παρουσία κατοχικού στρατού.

Σημείωσε ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν να εκποιηθεί περιουσία στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που Ε/κ βρει άλλον Ε/κ αγοραστή για την περιουσία του στα κατεχόμενα, θα αφαιρεθεί το memo ώστε να γίνει η πράξη.

Η κ. Μαλάη σημείωσε επίσης ότι με βάση πρόσφατο νόμο η μεταβίβαση από Ε/κ σε Ε/κ γίνεται ατελώς ενώ η μεταβίβαση επιτρέπεται και σε ευρωπαίους πολίτες ή και σε πολίτες τρίτων χωρών κατόπιν όμως έγκρισης του επάρχου, όπως σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ενώ οι εμπορικές τράπεζες δεν υποθηκεύουν περιουσίες στα κατεχόμενα, υπάρχει το φαινόμενο των ιδιωτικών υποθηκεύσεων.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάνου ανέφερε ότι το memo που επιβάλλεται στις περιουσίες δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα, αφού η περιουσία δεν μπορεί να εκποιηθεί.

Ο πρόεδρος της παγκύπριας ένωσης προσφύγων Ανδρέας Παπαπολυβίου ανέφερε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ταμείο ειδικά για τις κατεχόμενες περιουσίες  ώστε να μπορεί να αγοράζει μια κατεχόμενη περιουσία και ο πρόσφυγας να μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του.

Η εκπρόσωπος της κίνησης εκ μητρογονίας προσφύγων Μαρκέλλα Τσιάκκα χαρακτήρισε απαράδεκτο να δεσμεύεται κατεχόμενη περιουσία τη στιγμή που οι τράπεζες δεν δέχονται και δεν αναγνωρίζουν την περιουσία στα κατεχόμενα, ακόμα και για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων.  

Η επιτροπή προσφύγων επιφυλάχθηκε να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση σε κατοπινό στάδιο μετά από έρευνα της σχετικής νομοθεσίας.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων Σκεύη Κούτρα Κουκουμά σημείωσε ότι ο φορέας ισότιμης κατανομής βαρών θα πρέπει να στηρίξει τους ιδιοκτήτες δημιουργώντας ακόμα ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας που έχουν memo στις περιουσίες τους.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα για τις νομοθεσίες ώστε να εξεταστεί πως διευκολύνονται οι εκτοπισμένοι.

Μ.Χ.