You are here

Έκκληση ΑΛΚ για αποδέσμευση θέσεων

20/03/2017 21:43
Δραματική έκκληση για άμεση αποδέσμευση των 15 θέσεων προσωπικού που χρειάζεται η Αρχή Λιμένων απηύθυναν σήμερα οι εκπρόσωποι του οργανισμού προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΑΛΚ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Οι αρμόδιοι ήγειραν το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της ΑΛΚ στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής οικονομικών.

Όπως διαρρέει, το αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής.

«Να μας δώσετε τις 15 θέσεις για να κάνουμε τη δουλειά μας διαφορετικά κινδυνεύουμε να μην μπορέσουμε να επιτελέσουμε αυτό το σημαντικό ρόλο» είπε εκπρόσωπος της ΑΛΚ προσθέτοντας ότι «πρέπει να μας δώσετε αυτό το εργαλείο για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις ανησυχίες σας».

Οι εκπρόσωποι της ΑΛΚ επεσήμαναν ότι αναδιαρθρωμένη δομή της ΑΛΚ παρουσιάζει σημαντική μείωση στις θέσεις που φτάνουν τις 192 ωστόσο, τόνισαν πως για να επιτελέσει η αρχή το ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο που της έδωσε η βουλή, αποτελεί προϋπόθεση ότι θα δοθούν οι θέσεις που ζητούνται.

Στις εν λόγω θέσεις περιλαμβάνονται και θέσεις λιμεναρχών για τις οποίες μέλη της επιτροπής εξέφρασαν αντιδράσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η αρχή χρεώνει για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχει στο λιμάνι Λεμεσού και γι’ αυτές τις υπηρεσίες χρειάζεται να έχει λιμενάρχες, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους την εύρυθμη λειτουργία των εργασιών στη λιμενική περιοχή ενώ, ήδη εντοπίζονται θέματα των οποίων η ΑΛΚ χρειάζεται να επιληφθεί.

Ο κ.Τσαγγαρίδης υποστήριξε ότι ο νέος ρόλος του οργανισμού απαιτεί αριθμό προσωπικού που να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και σχετικά προσόντα ώστε η Αρχή να επιτελέσει το ρυθμιστικό και εποπτικό της ρόλο.

Όσον αφορά τις θέσεις λιμεναρχών για τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, ο κ. Τσαγγαρίδης είπε ότι οι λιμενάρχες είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία εντός της λιμενικής περιοχής και θα εποπτεύουν τους επενδυτές σε ότι έχει να κάνει με τους κανονισμούς ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.

«Χωρίς αυτές τις θέσεις κινδυνεύουμε να μην μπορέσουμε να επιτελέσουμε αυτό τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο», προειδοποίησε.

Σημείωσε ότι μετά τις εξελίξεις στο λιμάνι Λεμεσού, μετά το πέρας 15 ημερών, η ΑΛΚ κατόρθωσε με κόπο να επιβάλει πρώτη φορά πρόστιμο €40 χιλ. εξασκώντας το ρόλο του ρυθμιστή σε ένα από τους ανάδοχους. Πρόσθεσε ότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και έχουν κινήσει αγωγές προς εκείνους που έχουν ευθύνη προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφορά την ΑΛΚ η οποία άσκησε τον εποπτικό της ρόλο σε αυτή την περίπτωση.

«Αν αυτά τα προβλήματα υπάρξουν και στο μέλλον η ΑΛΚ δεν έχει το προσωπικό αυτή τη στιγμή να επιτελέσει αυτό το ρόλο. Δεν έχει στελεχωμένο το τμήμα ρυθμιστή αλλά ούτε και τις ειδικότητες, οι οποίες προβλέπονται από τη νέα οργανωτική δομή για να επιτελέσει το ρόλο του ρυθμιστή» τόνισε.

Το θέμα με τις ταρίφες, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου οικονομικών, γίνεται σύγκριση και με άλλα λιμάνια της περιοχής ενώ, αναμένεται να ρυθμιστούν και οι μη ρυθμιζόμενες ταρίφες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το μέλος του ΔΣ της ΑΛΚ Θράσος Τσαγγαρίδης είπε ότι όλα τα έξοδα συντήρησης του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που παραχώρησε η ΑΛΚ αλλά και οποιεσδήποτε επενδύσεις βαρύνουν τους αναδόχους του λιμανιού.

Οι μόνιμες θέσεις της Αρχής έχουν μειωθεί, σύμφωνα με την αναδιαρθρωμένη δομή, από 393 σε 192, εκ των οποίων οι 144 είναι συμπληρωμένες θέσεις και οι 48 κενές θέσεις.

Αναφορικά με το έλλειμμα της Αρχής, το οποίο ανέρχεται στα €27 εκ., αναφέρθηκε ότι τα συνολικά έσοδα της ΑΛΚ υπολογίζονται στα €34,49 εκ., τα τακτικά έξοδα ανέρχονται στα €24,34 εκ. και τα απρόβλεπτα έξοδα στο €1,0 εκ. και ως αποτέλεσμα υπάρχει πλεόνασμα €9,14 εκ.

Τα αναπτυξιακά έξοδα της Αρχής υπολογίζονται στα €36,19 εκ. ως εκ τούτου δημιουργείται έλλειμμα €27,05 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι η ΑΛΚ δεν έχει εκχωρήσει όλα τα λιμάνια της συμπληρώνοντας ότι διαχειρίζεται περιουσία αξίας €1 δισ.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέκρινε την ΑΛΚ για το γεγονός ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το νέο περιβάλλον και τους νέους ρόλους που έχει αναλάβει μετά την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του λιμανιού της Λεμεσού, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι από το 2011 μέχρι το 2015 το κράτος έλαβε από την ΑΛΚ €90 εκ. ενώ, όπως είπε κανείς δεν ξέρει πόσα θα είναι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του λιμανιού Λεμεσού.

«Ιδιωτικοποιήθηκαν οι εργασίες του λιμανιού και κανείς δεν ξέρει πόσα θα πάρει το κράτος» σημείωσε.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν να ξεκαθαριστεί το ποσό των εσόδων που θα έχει το κράτος αλλά να δοθούν και πρόσθετες πληροφορίες για τη νέα δομή και το οργανόγραμμα της ΑΛΚ.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, θα τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της βουλής.

Της Μαρίας Χαμπή