You are here

Ψάχνουν €13 εκ. για ταμείο ΑΠΕ

25/10/2016 15:19
Τρόποι για να καλυφθεί το έλλειμμα ύψους €13 εκ. που προέκυψε στο ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή ενέργειας, με το υπουργείο ενέργειας να παρουσιάζει διάφορα σενάρια.

Ο έφορος κρατικών ενισχύσεων ισχυρίζεται ότι προκύπτουν σκανδαλώδη ζητήματα από τον τρόπο που το υπουργείο ενέργειας χειρίστηκε τις συμβάσεις που υπέγραψε το κράτος με τις εταιρείες ΑΠΕ.

Τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να παρουσιάσουν τις τελικές τους θέσεις ενώπιον της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να ληφθεί τελική απόφαση επί του θέματος.

Το έλλειμμα του ταμείου προέρχεται, τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, όσο και από τη μείωση στις τιμές καυσίμων με το κόστος να καλύπτει σήμερα η ΑΗΚ, όπως αναφέρθηκε σήμερα.

Η επιτροπή εμπορίου εξετάζει διάφορα σενάρια με κυριότερο τη συνολική αύξηση του τέλους κατανάλωσης στους καταναλωτές, μεταξύ 0.9 και 1 σεντ ανά κιλοβατώρα από το 2017.

Εάν εφαρμοστεί η αύξηση των τελών ηλεκτρισμού, κάποιος που πλήρωνε πριν από τη μείωση στις τιμές €300 το μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα και με τη μείωση πληρώνει €200, με την αύξηση του τέλους για το ταμείο ΑΠΕ, θα πληρώνει γύρω στα €208.

Σήμερα, το τέλος ανέρχεται στα 0.5 σεντ την κιλοβατώρα, ενώ το 2015 ήταν 0.65 σεντ την κιλοβατώρα.

Ο κ. Βότσης έκανε λόγο για «ευχάριστο πονοκέφαλο» γιατί, όπως εξήγησε, οι καταναλωτές ήδη επωφελούνται 0,15 σεντ ανά κιλοβατώρα από αυτή τη διαφορά.

Άλλη μια επιλογή που μελετάται είναι το κράτος να συνεισφέρει στο ταμείο, καταβάλλοντας σε αυτό το σύνολο των εσόδων από τη δημοπράτηση ρύπων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Άγγελο Βότση, το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι δεν είναι αρκετό.

Η επιτροπή εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο να κληθούν να συνεισφέρουν οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών προβάλλουν εμπόδια σε μια τέτοια επιλογή επικαλούμενοι νομικά και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι η απόφαση της επιτροπής, αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι από το 2019 θα συνδεθεί το τέλος των ΑΠΕ με τις τιμές των καυσίμων ώστε να μην προκύψει ξανά πρόβλημα στο ταμείο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπημένη ρύθμιση που να μην στραγγαλίζει ούτε τα νοικοκυριά, ούτε τις επιχειρήσεις.

Θέματα με συμβάσεις

Σε σχετικό σημείωμα που κατέθεσε το υπουργείο εμπορίου, αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου του ταμείου ΑΠΕ - ΕΞΕ που έγινε από την ελεγκτική υπηρεσία, έχει καταγραφεί ότι ορισμένες από τις επενδύσεις, παρουσιάζονται να έχουν εσωτερικό βαθμό απόδοσης σημαντικά μεγαλύτερο από τα αποδεκτά όρια που θέτει η ευρωπαϊκή επιτροπή (12%-13%), και τα οποία είχε υπόψη της όταν έδωσε την έγκρισή της το 2009.

Η ελεγκτική υπηρεσία, όπως αναφέρεται, εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η πιο πάνω διαπίστωση «ενδεχομένως να αποτελεί πιθανή οδό για απεμπλοκή του κράτους από συμβάσεις επιδότησης που επιβαρύνουν άδικα το ταμείο και τον κύπριο καταναλωτή και επιτρέπουν την κερδοσκοπία από επενδυτές».

Για το θέμα αυτό, σημειώνεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία εισηγήθηκε να ζητηθεί η συμβολή του γενικού εισαγγελέα και του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων και αναφέρεται ότι προς συμμόρφωση με τα πιο πάνω, το υπουργείο έχει ξεκινήσει σχετική διερεύνηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαβιβαστούν στη νομική υπηρεσία για απόψεις.

Κατά την συνεδρίαση ο έφορος κρατικών ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, υποστήριξε ότι προκύπτουν σκανδαλώδη ζητήματα από τον τρόπο που το υπουργείο ενέργειας χειρίστηκε τις συμβάσεις που υπέγραψε το κράτος με τις εταιρείες ΑΠΕ, καταλήγοντας τελικά στο να αντιμετωπίζει προβλήματα το ταμείο.

Ισχυρίστηκε ότι οι επενδυτές επωφελούνται τεράστιων ποσών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες, προκαλώντας αντιδράσεις εκ μέρους εκπροσώπων των εταιρειών ΑΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι κάθε σύμβαση εξετάζεται τώρα ξεχωριστά, από το υπουργείο και την ελεγκτική υπηρεσία και διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρχουν περιπτώσεις συμβολαίων που λειτούργησαν εις βάρος του καταναλωτή, αυτό θα φανεί και πρόσθεσε πως υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν όπως είναι η επιβολή των ανάλογων χρεώσεων.

Ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε , την αντίδρασή του σε σχέση με αναφορά του υπουργείου ενέργειας σε γνώμη του εφόρου, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν ζήτησε γραπτώς και επίσημα τη θέση του σε σχέση με τις εταιρείες που ζητούν εξαίρεση από την αύξηση του τέλους κατανάλωσης.

Πρόσθεσε ότι θα δώσει τη γνώμη του μόνο όταν αποσταλεί επίσημο αίτημα καθώς χρειάζεται χρόνος και μελέτη του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γνωρίζει πρώτα εάν το υπουργείο εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Θεοφάνους, σημείωσε πως εκ πρώτης όψεως προκύπτει θέμα κρατικών ενισχύσεων σε ότι αφορά την επιλεκτικότητα, όπως είπε και εξαίρεση εταιρειών από την αύξηση τέλους.

Ο κ. Βότσης επέκρινε τη «διγλωσσία» της κυβέρνησης, κατά την έκφραση του, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η έκτη φορά σε τέσσερις μήνες λειτουργίας της νέας βουλής, που αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο.

Της Μαρίας Χαμπή