You are here

Αναμένουν στοιχεία για νέο εγκεκριμένο σώμα ελεγκτών

09/03/2018 20:03

Πρόσθετα στοιχεία αναμένει η αρχή δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος για να ληφθεί απόφαση σχετικά την έγκριση αίτησης για δημιουργία νέου εγκεκριμένου σώματος ελεγκτών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών όπου εξετάστηκαν προϋπολογισμοί τεσσάρων ημικρατικών οργανισμών.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες τρέχουν για την έγκριση των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών που έχουν μείνει πίσω, λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή τους και της μεσολάβησης των προεδρικών εκλογών που αφαίρεσε από τα χρονικά περιθώρια της βουλής για εξέταση και έγκρισή τους.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της αρχής δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος, τα μέλη της επιτροπής οικονομικών απασχόλησε το θέμα της αίτησης του συνδέσμου ορκωτών λογιστών Κύπρου (ΣΟΕΛΚ) για αδειοδότηση από την αρχή, με την γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου να ενημερώνει την επιτροπή ότι ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας που θα ακολουθεί ο σύνδεσμος ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αίτησης και να αποφασιστεί η έγκρισή της ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Ολομέλεια παρέτεινε το χρονικό περιθώριο υποχρέωσης εγγραφής λογιστών σε εγκεκριμένο ελεγκτικό σώμα, έν αναμονή της εξέτασης της αίτησης του ΣΟΕΛΚ. Το μόνο εγκεκριμένο σώμα ελεγκτών είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΕΛΚ.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει η οικονομική επάρκεια ώστε ο σύνδεσμος να διεκπεραιώσει ένα τόσο σημαντικό έργο και πως κατέχει την απαραίτητη υποδομή», πρόσθεσε η κ. Γεωργίου.

Ο προϋπολογισμός της αρχής προβλέπει επίσης, θέση γενικού διευθυντή κλίμακας Α15, σημείο που προκάλεσε αρνητικά σχόλια από μέλη της επιτροπής, με την κ. Γεωργίου να σημειώνει ότι θα είναι επικεφαλής της υπηρεσίας που θα ελέγχει τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους KPMG, PwC, Ernst &Young και Delloite. Ο επόπτης, σημείωσε η κ. Γεωργίου, έχει υποχρέωση να ελέγχει τους ελεγκτές και οντότητες δημοσίου συμφέροντος.

Ο προϋπολογισμός της αρχής δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος προνοεί κρατική χορηγία €100 χιλ. για το 2018 με τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού να είναι €811,5 χιλ. και τις δαπάνες στις €889,3 χιλ. Όπως αναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός εξόδων καλύπτεται 20% από κρατική χορηγία και 80% από τους εποπτευόμενους.

Με το χρόνο να πιέζει, η επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα επίσης, τον προϋπολογισμό του γραφείου επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών, του συμβουλίου εγγραφής και ελέγχου εργοληπτών οικοδομικών και τεχνικών έργων και της αρχής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Της Μαρίας Χαμπή