You are here

Πρόταση για αυστηρότερες ποινές από επιτροπή κεφαλαιαγοράς

09/03/2018 16:54

Πρόταση νόμου που καθιστά αυστηρότερο το πλαίσιο σχετικά με την επιβολή διοικητικού προστίμου από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κατέθεσε στη βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Σκοπός της πρότασης νόμου όπως αναφέρεται, είναι η τροποποίηση του περί επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κύπρου νόμου, ώστε η επιβολή διοικητικού προστίμου από την ΕΚ να καθίσταται επιτακτική αντί να είναι δυνητική, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται να καθοριστούν στο μέγιστο ύψος, αντί να είναι μέχρι ενός ορίου, όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Όπως σημειώνεται, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στις περιπτώσεις που η επιτροπή διαπιστώνει παράβαση διατάξεων του βασικού νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων κανονισμών ή οδηγιών και στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο υπαίτιος της παράβασης προσπορίστηκε όφελος το οποίο υπερβαίνει το ύψος των διοικητικών προστίμων.

Η προώθηση της πρότασης νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι αναγκαία ώστε να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές, οι οποίες να αποτελούν κίνητρο για αποφυγή οποιωνδήποτε παρεμβάσεων ως προς την εφαρμογή του νόμου, καθώς και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων κανονισμών και οδηγιών.

Μ.Χ.