You are here

Επεκτείνεται η εργασία ωρομίσθιων

14/11/2017 16:01
Αύξηση €7 εκ. καταγράφεται στο κόστος απασχόλησης των εποχικών ωρομισθίων υπαλλήλων του δημοσίου που επεκτείνεται από τους οκτώ στους έντεκα μήνες.

Το κόστος αναμένεται να ανέλθει από τα €18 εκ. στα €25 εκ. σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, που συμμετείχε σήμερα σε συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας για τη συζήτηση του θέματος της επιδότηση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων.

Ο συνολικός αριθμός των εποχικών ωριμίσθιων απασχολουμένων στο δημόσιο ανέρχεται στους 1665.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται 16 πρόσθετες θέσεις έναντι κατάργησης μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

Οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν το αργότερο το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις προσλήψεις του 2018.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπόκειται στην έγκριση της βουλής μέσω του προϋπολογισμού που θα τροποποιηθεί για την προσθήκη της δαπάνης των €7 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής, παρατήρησε ότι η επέκταση δεν θα επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος καθώς αυτό καλύπτεται πλήρως από τις αποκοπές που γίνονται από τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, που κυμαίνονται από 0,8% - 2%.

Από αυτές τις αποκοπές εισπράττεται ποσό €25 εκ. ώστε να πληρώνονται οι εποχικοί αντί της απόλυσής τους, είπε επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι αποκοπές που προέρχονται μόνο από το δημόσιο τομέα, όπως αναφέρθηκε, φτάνουν τα €19,7 εκ.

Ποιούς αφορά η επέκταση

Κατά την εισαγωγή του ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την επιδότηση της απασχόλησης αντί της απόλυσης γιατί αν αυτή ήταν η προσέγγιση σημαίνει ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί για όλους τους άνεργους, όπως είπε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξαν αιτήματα από το υπουργείο εσωτερικών για παράταση της απασχόλησης 212 εποχικών ωρομισθίων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε κοινότητες που υλοποιούνται από τις επαρχιακές διοικήσεις, το υπουργείο μεταφορών για 119 μέλη του τμήματος δημοσίων έργων και για 48 εποχικούς στο τμήμα αρχαιοτήτων.

Για τους εποχικούς στο τμήμα ΕΕΕ του υπουργείου εργασίας και τις καθαρίστριες ήδη υπάρχει απόφαση για 11μηνη περίοδο απασχόλησης όπως αναφέρθηκε.

Όπως διευκρινίστηκε, στους 1665 εποχικούς περιλαμβάνονται επίσης, οι ναυαγοσώστες αλλά όχι οι εποχικοί υπάλληλοι του ταμείου θήρας των οποίων η απασχόληση θα επεκταθεί με άλλη ρύθμιση μέσω του προϋπολογισμού του ταμείου που θα ενισχυθεί και με τη χορηγία προς το ταμείο θήρας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Ανοικτό παράθυρο για μόνιμες θέσεις ωρομισθίων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση για επέκταση της εργοδότησης των εποχικών ωρομισθίων θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη για δημιουργία μόνιμων θέσεων.

Απαντώντας στο αίτημα για μόνιμες θέσεις, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι από το 2012 απαγορευόταν πλήρως η πρόσληψη μόνιμου ωρομίσθιου προσωπικού, ακόμα και η αναπλήρωσή του ωστόσο, όπως είπε, με τον προϋπολογισμό του 2018 εισηγούμαστε την εισαγωγή ρύθμισης που θα επιτρέπει την εξαίρεση θέσεων ωρομισθίων, με τρόπο παρόμοιο με την υφιστάμενη διαδικασία της αποπαγοποίησης θέσεων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το υπουργείο οικονομικών θα θέτει τις ανάγκες ενώπιον της βουλής που θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει κάθε αίτημα, όπως είπε.

Αυτό σημείωσε αποτελεί επιβεβαίωση και αναγνώριση της ανάγκης για προσλήψεις μόνιμου ωρομίσθιου προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα, με την έγκριση της βουλής.

Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι μετά από ιεράρχηση των αναγκών αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, λήφθηκε η απόφαση για επέκταση της απασχόλησης εποχικών ωρομίσθιων εργαζομένων από τους 8 στους 11 μήνες ενώ, τον Νοέμβριο του 2011 όπως σημείωσε, είχε αποφασιστεί η απόλυση των περισσοτέρων.

Ο κ. Φακοντής, ανέφερε πως «όταν υπάρχουν εκλογές επιλύονται προβλήματα και προωθούνται αιτήματα», σημειώνοντας ότι μέχρι πρόσφατα το υπουργείο εξέφραζε άρνηση για την επέκταση στους 11 μήνες, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν αιτήματα από τα υπουργεία. Ανέφερε ωστόσο, ότι έστω και λόγω εκλογών, η επέκταση είναι θετική.

Σημείωσε παράλληλα, ότι η απόδειξη πως η επέκταση δεν προγραμματιζόταν από την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται σχετικό κονδύλι στον αρχικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στο 2012 λέγοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε τότε στην απόλυση ωρομισθίων στο πλαίσιο του μνημονίου. «Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όλους τους ωρομίσθιους και να επεκτείνει πρώτα στους οκτώ μήνες και τώρα στους έντεκα μήνες την εργοδότησή τους με επιπρόσθετο κόστος 7 εκ.» είπε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, υποστήριξε ότι όλοι οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην 30μηνη βάση θα πρέπει να γίνουν μόνιμοι, χαιρετίζοντας παράλληλα, την εξαγγελία της κυβέρνησης.

Της Μαρίας Χαμπή