You are here

Προσλήψεις και προαγωγές με το καλημέρα

12/02/2018 17:35

Με το καλημέρα της επιστροφής της βουλής στις εργασίες της, η επιτροπή οικονομικών προχώρησε στην αποδέσμευση κονδυλίων που ξεπερνούν τα €4 εκ. και αποπαγοποίησε δεκάδες θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι πλείστες των οποίων είναι θέσεις προαγωγής.

Οι αποδεσμεύσεις αφορούν πιστώσεις που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της κυβέρνησης σε βάθος τριετίας, σε σχέση με την αγορά οχημάτων, σύμφωνα με τον διευθυντή προϋπολογισμού Σταύρο Μιχαήλ, αλλά και πιστώσεις που προορίζονται για την κάλυψη των αμοιβών συμβούλων των υπουργών και της προεδρίας για το μήνα Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η βουλή ενέκρινε το αίτημα αποδέσμευσης πιστώσεων για τις αμοιβές συνεργατών της προεδρίας, της βουλής και των υπουργείων, περιλαμβανομένου του υφυπουργού παρά τω προέδρω και του κυβερνητικού εκπροσώπου, για το Φεβρουάριο ενώ, με το ίδιο αίτημα ζητούνταν ανάλογες πιστώσεις και για τον Ιανουάριο. Η αποδέσμευση για τα ποσά Ιανουαρίου έγινε ήδη, κατά την περίοδο που δεν συνεδρίαζε η επιτροπή, μέσω συνεννόησης μεταξύ των μελών.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, για τους συμβούλους της προεδρίας το ποσό της αποδέσμευσης ανέρχεται στις €65 χιλ. και αφορά τις αμοιβές δέκα εργαζομένων για τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου.

Σε ότι αφορά του συμβούλους των απερχόμενων υπουργών, η συνολική αξία των συμβολαίων τους περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανέρχεται στις €576,6 χιλ.

Ο κ.Μιχαήλ, σημείωσε ότι θα έρθουν νέα αιτήματα για τους συμβούλους του νέου υπουργικού που θα αναλάβει καθήκοντα από τον ερχόμενο μήνα.

Για την αγορά οχημάτων αποδεσμεύτηκε ποσό €4,2 εκ. με το οποίο θα αγοραστούν 14 ασθενοφόρα, 17 μικρά και μεγάλα δασοπυροσβεστικά οχήματα, δύο προωθητές γης, τρία λεωφορεία με αναπηρικές θέσεις, δύο φορτηγά ανατρεπόμενα, δύο επιβατικά οχήματα, πέντε βάν κλητήρων και τρία βαν συνεργείων.

Φωνάζουν για εμπόδια στα συγχρηματοδοτούμενα

Με αίτημα εξαίρεσης των κονδυλίων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα ποσά που έχουν δεσμευθεί κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018, λόγω του ότι περιλαμβάνουν αγορά υπηρεσιών, παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο διευθυντής προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ.

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι για αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, παρακαλείται η επιτροπή οικονομικών να αποδεσμεύσει τα εν λόγω κονδύλια καθώς τα πλείστα είναι με συμβολική πρόνοια ύψους €10 και απαιτούν μεταφορά πιστώσεων κατόπιν εγκρίσεως από τη γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης (ΕΠΣΑ).

Το σύνολο του ποσού που αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχεται στα €180 εκ., σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, ο οποίος έκανε λόγο για πρόκληση αχρείαστης καθυστέρησης.

Διευκρίνισε ότι δεν ζητείται εξαίρεση για τα ποσά συγχρηματοδοτούμενων έργων για τα οποία περιλήφθηκε σημείωση και συγκεκριμένες παρατηρήσεις στον προϋπολογισμό αλλά, μόνο για όσα δεν υπήρξε επιφύλαξη.

«Θα σταματήσετε και θα καθυστερήσετε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα», προειδοποίησε τα μέλη της επιτροπής οικονομικών, με κάποιους να επισημαίνουν ότι υπάρχουν συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία δεν επιθυμούν να προχωρήσουν όπως η λεωφόρος Τσερίου στη Λευκωσία ή η λεωφόρος Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό.

Στο περίμενε οι υπόλοιπες αποδεσμεύσεις

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να εκκρεμούν ενώπιον της επιτροπής, σωρεία αιτημάτων για αποδεσμεύσεις πιστώσεων που αφορούν πληρωμές προς φυσικά πρόσωπα στη βάση υφιστάμενων συμβολαίων αγοράς υπηρεσιών .

Τα αιτήματα αφορούν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να υποβληθούν αιτήματα για τα υπόλοιπα ποσά.

Σε αυτά, περιλαμβάνεται αίτημα €16,2 εκ. του υπουργείου παιδείας για την αγορά υπηρεσιών εκπαιδευτών για απογευματινά και βραδινά προγράμματα, αίτημα της νομικής υπηρεσίας για €3,6 εκ. για τις πληρωμές υπηρεσιών ποινικών ανακριτών, μεταφραστών και άλλων, αίτημα €2,4 εκ. του υπουργείου υγείας που προορίζεται μεταξύ άλλων για την αγορά υπηρεσιών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αιτήματα πέραν του €0,5 εκ. από το υπουργείο γεωργίας και το υπουργείο δικαιοσύνης, αίτημα €100 χιλ. από τη δικαστική υπηρεσία και άλλα αιτήματα από την ελεγκτική υπηρεσία, την επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού, την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, το υπουργείο εσωτερικών, το υπουργείο άμυνας, το υπουργείο εργασίας, εξωτερικών, μεταφορών και το τμήμα πολεοδομίας.

Περιλαμβάνεται επίσης, αίτημα που έχει καταθέσει το υπουργείο οικονομικών, για πιστώσεις ύψους €271,7 στις οποίες περιλαμβάνεται ποσό €14,9 χιλ. για πληρωμές προς τον τελευταίο σύμβουλο που είχε απομείνει στη μονάδα αποκρατικοποιήσεων.

Πράσινο για αποπαγοποίηση δεκάδων θέσεων

Το μενού της πρώτης συνάντησης της επιτροπής οικονομικών περιελάμβανε αιτήματα για αποπαγοποιήσεις συνολικά 97 θέσεων με τις περισσότερες να είναι θέσεις προαγωγής, οι οποίες αποπαγοποιήθηκαν στο σύνολό τους.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 49 θέσεις για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι 20 αφορούν θέσεις εκλογής και ανέλιξης και οι 28 θέσεις ανέλιξης. Μία θέση προορίζεται για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, αποπαγοποιήθηκαν 20 θέσεις προαγωγής και 1 θέση πρώτου διορισμού και προαγωγής για το υπουργείο μεταφορών. Τα αιτήματα αφορούσαν λειτουργούς οδικών μεταφορών, ταχυδρομικούς επιθεωρητές, τεχνικούς επιθεωρητές δημοσίων έργων και θέση στη διεύθυνση δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

Συνολικά 17 θέσεις αφορούν τα αιτήματα τμημάτων του υπουργείου γεωργίας και ειδικότερα, δύο θέσεις για το τμήμα γεωργίας και 15 θέσεις για το τμήμα αναπτύξεως υδάτων.

Αιτήματα για μικρότερο αριθμό θέσεων εγκρίθηκαν για το συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λεμεσού (5), το υπουργείο εργασίας (2), την επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού (2) και τον οργανισμό νεολαίας Κύπρου (1).

Της Μαρίας Χαμπή