You are here

Προβληματισμός για ελεγκτές

20/03/2017 15:03
Προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί στα μέλη της επιτροπής οικονομικών η δυνατότητα των ήδη αδειοδοτημένων ελεγκτών και λογιστών να εγγράφονται σε αναγνωρισμένο σώμα.

Η επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση επί του εναρμονιστικού νομοσχεδίου που εισάγει νέες ρυθμίσεις για το επάγγελμα των ελεγκτών.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση για το θέμα, το γενικό λογιστήριο που ετοίμασε το νομοσχέδιο, είχε παρουσιάσει εισηγήσεις οι οποίες τέθηκαν από εμπλεκόμενους φορείς και δεν είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για συνέχιση της διαβούλευσης επί των συγκεκριμένων σημείων.

Η γενική λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου, ενημέρωσε σήμερα την επιτροπή ότι μέρος των παρατηρήσεων έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

Όπως σημείωσε, έχουν ενσωματωθεί πρόνοιες που αφορούν στην υποχρέωση επαγγελματικής ασφάλισης των ελεγκτών, στην κατοχύρωση της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων της εποπτείας και την υποχρέωση εγγραφής αδειοδοτημένων ελεγκτών και λογιστών, σε αναγνωρισμένο σώμα ελεγκτών.

Δύο αιτήματα δεν ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο τα οποία έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικά.

Το πρώτο αίτημα, προερχόταν από τον έφορο φορολογίας και αφορούσε την υποχρέωση εκπλήρωσης των φορολογικών οφειλών των ελεγκτών πριν την αδειοδότησή τους ενώ, το δεύτερο, ήταν αίτημα της Κεντρικής τράπεζας για μείωση της μέγιστης διάρκειας συνεχόμενου διορισμού ελεγκτών στα εννέα χρόνια χωρίς δικαίωμα παράτασης πριν το πέρας μερικών ετών.

Η νομική υπηρεσία έκρινε αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο σημείο, εκτός εάν υπάρχει αιτιολόγηση, όπως αναφέρθηκε.

Σε σημείωμα που υπέβαλε η ΚΤ αναφέρεται ότι θεωρεί το θέμα πολύ σημαντικό για λόγους ορθής και συνετής εταιρικής διακυβέρνησης.

Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με την εγγραφή μελών σε ένα αναγνωρισμένο σώμα ελεγκτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σώματα ελεγκτών, ο ΣΕΛΚ και ο ΣΠΕΛΕΚ και ότι στη βάση της νομοθεσίας θα πρέπει όλοι να εγγραφούν στον ΣΕΛΚ, παρά τις αντιδράσεις του ΣΠΕΛΕΚ.

Η γενική λογίστρια ξεκαθάρισε ότι ο ΣΕΛΚ ο οποίος θα αναγνωριστεί αυτόματα σε αδειοδοτημένο ελεγκτικό σώμα με μεταβατική διάταξη που περιλαμβάνει η νομοθεσία, θα είναι υποχρεωμένος να δεχθεί όσους έχουν ήδη άδεια καθώς αυτή ισχύει εφ’ όρου ζωής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο οποιοσδήποτε σύνδεσμος δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την εγγραφή ατόμου που ήταν ήδη αδειοδοτημένο για την άσκηση του επαγγέλματος.

Η εν λόγω διευκρίνιση τέθηκε με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ο ΣΕΛΚ δεν θα απορρίψει αιτήματα εγγραφής επαγγελματιών που ήδη υπάγονταν σε άλλο ελεγκτικό σύνδεσμο. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο ΣΠΕΛΕΚ εξέφρασε αντίθεση προς το ενδεχόμενο προσχώρησης των μελών του στο ΣΕΛΚ.

Αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών εκφράστηκαν και για το γεγονός ότι δεν γίνεται σαφής και ρητή αναφορά στην υποχρέωση επαγγελματικής ασφάλισης των ελεγκτών.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή με αιτιολογημένη γνώμη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εναρμόνιση με τη σχετική οδηγία για τους ελεγκτές και η 13η Απριλίου έχει οριστεί ως η τελευταία προθεσμία ψήφισης του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της βουλής.

Της Μαρίας Χαμπή