You are here

Απότομη άνοδος στις φορολογικές οφειλές

09/03/2018 07:09

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι φορολογικές οφειλές δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις για απαλλαγές προηγούμενων φόρων που προωθήθηκαν, ενθαρρύνουν την μη πληρωμή οφειλών στην εφορία.

Τα εργαλεία που παραχωρήθηκαν στο τμήμα, για την ενίσχυση της φοροεισπρακτική του ικανότητας, φαίνεται να μην φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά τις εξαγγελίες του τμήματος φορολογίας για εντεινόμενες προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατάθεσε το τμήμα φορολογίας στη βουλή, το συνολικό οφειλόμενο ποσό στο τμήμα φορολογίας ανήλθε στα €2,49 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2017 από €2,33 δισ. στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017 και €2,26 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017. 

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών παρουσιάζει ελαφριά άνοδο στις 167,8 χιλ. από 166,5 χιλ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Από το σύνολο των οφειλών στο τμήμα φορολογίας ύψους €2,49 δισ., ποσό €1,4 δισ. είναι οφειλές σε άμεση φορολογία και αντιστοιχούν σε 137,4 χιλ. οφειλέτες ενώ €372 εκ. είναι οφειλές στο ΦΠΑ που αναλογούν σε 30,4 χιλ. άτομα. 

Μείωση στα memo σε ακίνητα

Η βουλή έχει ψηφίσει νομοσχέδια που δίνουν πρόσθετα εργαλεία στον έφορο φορολογίας για πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο η χρήση τους φαίνεται ότι δεν αποδίδει τους αναμενόμενους καρπούς.

Έχει παράλληλα ψηφίσει την πληρωμή των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέχρι το 2015 με δόσεις και με σχετική έκπτωση, ενθαρρύνοντας – στην ουσία – τη μη πληρωμή τρεχουσών οφειλών, μέχρι να προκύψουν νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του τμήματος φορολογίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, έχουν ληφθεί εισπρακτικά μέτρα αξιοποιώντας τις νέες εξoυσίες που παρέχονται στον έφορο φορολογίας με βάση τροποποιητικούς νόμους που ψήφισε η βουλή τον Ιούνιο του 2014, για οφειλές €161,6 εκ.

Το αντίστοιχο ποσό ήταν αρκετά ψηλότερο το προηγούμενο τρίμηνο στα €198,5 εκ. ενώ ,το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τα μέτρα είχαν αξιοποιηθεί για οφειλές €204,6 εκ.

Τα εργαλεία που παραχωρήθηκαν στο τμήμα φορολογίας αφορούν συγκεκριμένα, εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία και δέσμευση και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα memo που επιβλήθηκαν από το τμήμα αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία, αφορούν φορολογικές οφειλές €160,6 εκ. από €197,8 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2017, €203,6 εκ. το δεύτερο τρίμηνο και €172,5 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το μέτρο της κατάσχεσης καταθέσεων χρησιμοποιήθηκε για τη δέσμευση ή κατάθεση συνολικά €944,8 χιλ. από τραπεζικούς λογαριασμούς το τέταρτο τρίμηνο, ποσό που παραμένει στο ίδιο  επίπεδο με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. 

Εντείνονται τα προβλήματα είσπραξης

Το τμήμα αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων ποσών παρουσιάζει προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα και δυσκολία στην είσπραξη με το εν λόγω ποσό να αυξάνεται σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, καταδεικνύοντας ότι εντείνονται οι φοροεισπρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τμήμα.

Συγκεκριμένα, το ποσό με προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα και δυσκολία στην είσπραξη ανήλθε στα €1,53 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με €1,40 δισ. το τρίτο τρίμηνο και €1,36 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017. 

Ποσό €70,3 εκ. δεν αναμένεται να εισπραχθεί καθώς είτε ο οφειλέτης απεβίωσε, είτε βρίσκεται στο εξωτερικό και η επιβολή μέτρων έχει αποτύχει. Το ποσό αντιστοιχεί σε 10.047 άτομα, εκ των οποίων 142 έχουν οφειλές στο ΦΠΑ και οι υπόλοιποι οφείλουν ποσά σε άμεση φορολογία. 

Τα ποσά με κώλυμα είσπραξης λόγω προσφυγής ή ένστασης ανέρχονται συνολικά στα €632,4 εκ. και αφορούν 157 άτομα με οφειλές στο ΦΠΑ. Το προηγούμενο τρίμηνο, το αντίστοιχο ποσό ήταν στα €525,6 εκ. και αναλογούσε σε 168 οφειλέτες προς το ΦΠΑ. 

Το αμέσως απαιτητό ποσό για το οποίο δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μέτρα, ανέρχεται στα €565,2 εκ. 

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οφειλές ύψους €73,4 εκ. βρίσκονταν κάτω από διακανονισμό εξόφλησης με δόσεις και τύγχαναν παρακολούθησης ενώ, για ποσά ύψους €281,8 εκ. έχουν ήδη ληφθεί δικαστικά μέτρα εναντίον περίπου 5 χιλ. ατόμων. 

Ποσό €121 εκ. έχει αφαιρεθεί από το σύνολο των οφειλών λόγω διπλής καταμέτρησης των φορολογιών στις διάφορες κατηγορίες. 

Οφειλές ΦΠΑ ύψους €128 χιλ. αφορούν πρόσφατες βεβαιώσεις φόρου, για τις οποίες δεν έχει εξαντληθεί η χρονική προθεσμία για ένσταση ή προσφυγή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλές για τις οποίες υπάρχει συμφωνία σταδιακής αποπληρωμής με μηνιαίες δόσεις, ανέρχονται στα €73,4 εκ. και στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν οφειλές στο ΦΠΑ (€56 εκ.).

Της Μαρίας Χαμπή