You are here

Επιφυλάξεις για κατάργηση ορίων στα τέλη τοπικής αυτοδιοίκησης

12/03/2018 20:28

Επιφυλάξεις και διαφωνίες αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ανώτατων ορίων επιβαλλόμενων τελών από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με την επιτροπή εσωτερικών να σημειώνει ότι πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες από τυχόν αυθαιρεσίες των δήμων.

Η επιτροπή εσωτερικών συνέχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο μεταξύ άλλων, καταργεί πίνακες του βασικού νόμου οι οποίοι καθορίζουν τα ανώτατα όρια τελών που μπορούν να επιβληθούν από τα συμβούλια των δήμων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το 2011, καταργεί το όριο των τελών καθαριότητας, συλλογής, αποκομιδής, διάθεσης, επεξεργασίας και διαχείρισης σκυβάλων, των τελών διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα ή οικοτροφεία, των τελών για τη διατήρηση ή χρήση οποιασδήποτε οικοδομής, χώρου ή άλλου επαγγελματικού υποστατικού για την άσκηση επαγγέλματος και των καταβλητέων δικαιωμάτων για την άσκηση επαγγέλματος εντός των δημοτικών ορίων.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά και σε νέο αυστηρότερο πλαίσιο που αναμένεται να επιβάλουν οι ευρωπαϊκές αρχές στους δήμους, με το οποίο θα επωμίζονται νέες αρμοδιότητες.

Οι δήμοι ωστόσο, έχουν ήδη ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο, ότι εάν δεν βρεθεί τρόπος ενίσχυσης των εσόδων τους, αδυνατούν να αναλάβουν αυτές τις αρμοδιότητες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου γεωργίας, σημείωσε ότι στόχος είναι να μηδενιστούν τα χρέη των δήμων και να τους δοθεί η ευκαιρία μέσω της κατάργησης των πινάκων να διορθώσουν τα οικονομικά τους.

Αντιδράσεις φορέων, επιφυλάξεις βουλευτών

Ενώπιον των μελών της επιτροπής τέθηκαν υπομνήματα εκ μέρους του κυπριακού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, όπου εκφράζεται διαφωνία προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

 Οι φορείς υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του ανώτατου ορίου θα αφήσει ανεξέλεγκτους του δήμους να επιβάλλουν χρεώσεις κατά το δοκούν και εισηγούνται μεταξύ άλλων, διατήρηση της μειωμένης οροφής χρεώσεων, ώστε οι δήμοι και οι κοινότητες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συλλογική ζήτηση προσφορών για υπηρεσίες, όπως σημειώνεται.

Μέλη της επιτροπής τόνισαν την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τυχόν αυθαιρεσίες των τοπικών αρχών.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι «μας ανησυχεί η κατάργηση των ανώτατων ορίων στα τέλη» επισημαίνοντας ότι εκτός από τους πίνακες ανώτατων ορίων στα τέλη, το νομοσχέδιο καταργεί και πρόνοια σύμφωνα με την οποία η ετήσια αύξηση των τελών δεν μπορεί να ξεπερνά το 14%.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε από τη μια, ότι δεν θα υπάρξουν υπερχρεώσεις και αυθαιρεσίες δίνοντας από την άλλη, τη δυνατότητα στους δήμους, να ανακτήσουν των κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Στην επιτροπή, όπως είπε, επικράτησε η ανάγκη να δοθούν τα μέσα και η ευελιξία στις αρχές να επιβάλλουν τέλη για ανάκτηση κόστους, αλλά και να προστατευτούν οι δημότες από κατακόρυφη αύξηση τελών το επόμενο διάστημα, κυρίως στα τέλη σκυβάλων.

Η επιτροπή σε δύο εβδομάδες, θα ξεκινήσει την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.

Προς μείωση χρέωσης για μονάδα Κόσιη

Εκπρόσωπος του υπουργείου γεωργίας ανέφερε ότι προωθούνται σχεδιασμοί για μεγιστοποίηση της χρήσης υφιστάμενων μονάδων διαχείρισης σκυβάλων, καθώς διαπιστώθηκε ότι η μονάδα στην περιοχή Κόσιη δεν αξιοποιείται πλήρως.

Το κράτος, πρόσθεσε, διαπραγματεύεται με την εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο στη Κόσιη, για μείωση των τελών κατά το ήμισυ, δηλαδή γύρω στα €36 ανά τόνο.

Ακόμα και μετά τη μείωση στο μισό, η χρέωση θα είναι τετραπλάσια σε σχέση με τη χρέωση της εταιρείας που διαχειρίζεται τον παράνομο σκυβαλότοπο στον Κοτσιάτη που κυμαίνεται στα €8 ανά τόνο.

Σημειώθηκε επίσης, ότι τα σκύβαλα από την περιοχή Κοτσιάτη θα πρέπει να μεταφέρονται στη Κόσιη καθώς, ήδη αναμένεται να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο στην Κύπρο από τις ευρωπαϊκές αρχές, για τη λειτουργία του χώρου στον Κοτσιάτη.

Η σύμβαση με τον υφιστάμενο ανάδοχο στο χώρο της Κόσιη, αναμένεται να λήξει το Μάρτιο του 2020 και τότε, το κράτος έχει την επιλογή είτε να βγει σε προσφορές για νέο ανάδοχο.

Αρνητικοί οι δήμοι σε κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα

Στην επιτροπή εσωτερικών συζητήθηκε εξάλλου, πρόταση νόμου εκ μέρους της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ώστε να επιτρέπεται χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε δικαιώματος, η στάθμευση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και οχημάτων κινούμενων με ηλεκτροκίνητη μηχανή, στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στους δρόμους, ή στους χώρους στους οποίους η στάθμευση οχημάτων ελέγχεται με μηχανισμό ή άλλο σύστημα ελέγχου στάθμευσης.

Εκπρόσωπος της ένωσης δήμων ζήτησε να καταγραφεί η διαφωνία της ένωσης σε σχέση με την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει αυξημένο κόστος και πρακτικά προβλήματα στου δήμους.

Της Μαρίας Χαμπή