You are here

Φεύγουν κυπριακές, έρχονται ξένες εταιρείες στο ΧΑΚ

12/02/2018 13:19

Την φυγή κυπριακών εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επεσήμανε η διοίκηση του ΧΑΚ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του για το 2018 ενώ τονίστηκε το ενδιαφέρον που παρατηρείται από εταιρείες του Λονδίνου και της Ελλάδας για εισαγωγή στη ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑΚ Μάριο Πηλαβάκη, μεγάλος αριθμός εταιρειών θέλουν πλέον να βγουν εκτός χρηματιστηρίου καθώς θεωρούν το listing ως ένα επιπλέον έξοδο για τις εταιρείες τους. Αυτό, είπε, είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων της οικονομίας.

Σημείωσε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη από το επενδυτικό κοινό και πως ίσως περάσουν αρκετά χρόνια για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι στη φιλοσοφία των εταιρειών η διαφάνεια που χρειάζεται για συμμετοχή στο χρηματιστήριο καθώς σχεδόν 90% των εταιρειών δεν δίνει κάποιο στοιχείο κατά τον έλεγχο που γίνεται.

Ο κ. Πηλαβάκης επεσήμανε ότι η ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ δεν επιφέρει μεγάλο κόστος για τις εταιρείες αλλά μόλις €15-20 χιλ. ετησίως, έναντι εκατομμυρίων που χρειάζονται για να εισέλθει μια εταιρεία σε εναλλακτική αγορά ξένου χρηματιστηρίου. Όπως αναφέρθηκε, το ποσό δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, λόγω των ψηλών λειτουργικών εξόδων του ΧΑΚ.

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Πηλαβάκη, δείχνουν πολλές εταιρείες από το Λονδίνο και την Ελλάδα για εισαγωγή στη ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ ενώ, περιορισμένος είναι πλέον ο αριθμός των εταιρειών στην κύρια αγορά, όπου έχουν απομείνει έξι εταιρείες. Το ενδιαφέρον, αποδίδεται εν μέρει στο ότι εξετάστηκαν οι χρεώσεις άλλων αγορών ώστε να οριστεί το κόστος στο μίνιμουμ.

Αναμένεται το νέο business plan

Αναφερόμενος στις εξελίξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, ο κ. Πηλαβάκης σημείωσε ότι ενώ υπήρχε ήδη business plan από ελεγκτικό οίκο, το οποίο κόστισε €30 χιλ. και μπορούσε να επικαιροποιηθεί, προωθείτο νέα μελέτη με κόστος €800 χιλ.

Τελικά, όπως αναφέρθηκε, τώρα υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για υπηρεσίες συμβούλων με κόστος €200 χιλ. για την επικαιροποίηση του business plan. Η αποδέσμευση του κονδυλίου δεν έχει τεθεί ακόμα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Η πληροφορία προκάλεσε την έκπληξη των βουλευτών του ΑΚΕΛ, οι οποίοι ρώτησαν πως προχώρησε ο διαγωνισμός, δεδομένου ότι το σχετικό κονδύλι είναι δεσμευμένο και τόνισαν ότι πρόκειται για θέμα εφαρμογής του νόμου.

Ο κ. Πηλαβάκης, υπενθύμισε ότι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ έχει ανατραπεί με την ανάκληση του σχετικού διατάγματος.

Ανέφερε επίσης, ότι έχει σημειωθεί ενδιαφέρον για αγορά του ΧΑΚ και για παραχώρηση μέρους του σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών για θέματα ενέργειας, ωστόσο το valuation ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Τονίστηκε ωστόσο, ότι εάν δεν υπήρχε υποστήριξη από το ΧΑ σε ότι αφορά τη μηχανογράφηση, θα υπήρχε κόστος εκατομμυρίων ευρώ για αυτό το κομμάτι.

Όπως αναφέρθηκε, το ΧΑΚ βρίσκεται σήμερα σε σημείο break – even σε σχέση με ζημιές που κατέγραφε στο παρελθόν.

Ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ προβλέπει συνολικά έσοδα ύψους €5 εκ. σε σύγκριση με €5,3 εκ. το 2017, καταγράφοντας μείωση 5,4%.

Οι συνολικές δαπάνες για το 2018 προβλέπεται να ανέλθουν στα €5,4 εκ. σε σύγκριση με €5,9 εκ. το 2017, σημειώνοντας μείωση 7,6%.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους που σύμφωνα με την ταμειακή ροή, τα υπόλοιπα τραπεζών και μετρητών τέλος του 2017 φτάνουν στα €10 εκ.

Της Μαρίας Χαμπή