You are here

Βλέπουν πολιτικές παρεμβάσεις για κτηματολόγιο Αμμοχώστου

22/02/2018 14:00

Για σειρά χαλαρώσεων και πολιτική παρέμβαση ώστε να προχωρήσει η ενοικίαση συγκεκριμένου κτηρίου για τη μεταστέγαση του κτηματολογίου Αμμοχώστου, έκαναν λόγο βουλευτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επιφυλάχθηκε να καταθέσει αναθεωρημένη έκθεση για το θέμα η οποία θα τεθεί ενώπιον του γενικού εισαγγελέα ώστε να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας επεσήμανε ότι είναι αρκετά πρώιμο το στάδιο της υπόθεσης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Ελλείψεις και παρατυπίες

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκ νέου στα σημεία που περιλαμβάνονται σε έκθεσή του, σύμφωνα με την οποία το κτήριο στο Παραλίμνι, το οποίο επιλέχθηκε για ενοικίαση προς μεταφορά των γραφείων του κτηματολογίου Αμμοχώστου που βρίσκονται σήμερα στη Λάρνακα, δεν κατέχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.

Αναφορά έγινε επίσης στις ελλείψεις του κτηρίου σε ότι αφορά χώρους στάθμευσης, στην εκτέλεση εργασιών για διαμόρφωση του κτηρίου με κόστος που θα επωμιστεί το κράτος αλλά και στο ύψος της τιμής ενοικίασης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η αρχική προκήρυξη δήλωσης ενδιαφέροντος για εξεύρεση κτηρίου αφορούσε δήμο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου ενώ, σε μεταγενέστερο στάδιο η προκήρυξη αντικαταστάθηκε με νέα που αφορούσε μόνο στο δήμο Παραλιμνίου και περιελάμβανε αλλαγές στη διάρκεια του συμβολαίου και μείωση στους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.

Όπως αναφέρθηκε, το κράτος έχει παράλληλα αναλάβει να εκτελέσει εργασίες για διαμόρφωση των χώρων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί στις €500 χιλ. ενώ, έγινε αναφορά σε εργασίες ύψους €185 χιλ. που θα αναλάβει το τμήμα δημοσίων έργων.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι έχει συμφωνηθεί μείωση του ενοικίου στις €18 χιλ. ανά μήνα για τα εννέα χρόνια διάρκειας του συμβολαίου κάτι που όπως είπε, θα επιφέρει εξοικονομήσεις €2,5 εκ.

Σημείωσε επίσης, ότι εισήγηση του κράτους είναι η συστέγαση κρατικών υπηρεσιών σε κοινά κτήρια, ώστε να προκύπτουν εξοικονομήσεις.

Ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάριος Τράγκολας, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας για το κτήριο που έχει επιλέχθηκε καθότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε ότι αφορά θέματα πυρασφάλειας. Ο κ. Τράγκολας τόνισε ότι «δεν χωρούν εκπτώσεις στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κόσμου».

Παρεμβάσεις με πολιτικές προεκτάσεις

Βουλευτές έκαναν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις μετά από αναφορά του πρώην επάρχου Αμμοχώστου Ανδρέα Κτωρίδη ότι, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Θανάσης Τσιόλας πίεζε για ολοκλήρωση της υπόθεσης κατά την περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2016 και πως είχε παρακαθίσει σε συνεδρία της επιτροπής που ασχολείτο με το θέμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ που ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση, δήλωσε ότι επαναβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες αναφορικά με την υπογραφή του συμβολαίου ενώ, δεν το κτήριο δεν πληρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές εξαρχής ωστόσο, όπως είπε, «η κυβέρνηση κλείνει και τα μάτια και τα αυτιά της».

Πρόσθεσε ότι ο ιδιώτης έθετε τους όρους και η κυβέρνηση τους αποδεχόταν ενώ αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου μεταφορών Αλέκου Μιχαηλίδη, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «προσπάθησε με παραπλανητικές μαθηματικές πράξεις να μας πείσει ότι πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία», όπως είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι υπάρχει ήδη σχετική έκθεση από τον γενικό ελεγκτή για το θέμα το οποίο απασχόλησε την επιτροπή ελέγχου σε αρκετές συνεδριάσεις, όπως είπε. Σημείωσε ότι αν υπάρχει περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή θέματα τα οποία γεννούν αστικές, πειθαρχικές ή ποινές ευθύνες, είναι θέμα που θα εξετάσει ο γενικός εισαγγελέας.

Τόνισε παράλληλα, ότι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα είναι πέρα και πάνω από όλα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι εγείρονται απορίες αναφορικά με το γιατί το κτήριο δεν πληροί απαιτούμενες προϋποθέσεις και γιατί το κράτος θα πρέπει να καταβάλει πέραν του μισού εκατομμυρίου για την εκπλήρωσή τους. Διερωτήθηκε ποιος θα επωμιστεί το κόστος που ήδη επενδύεται από το κράτος, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η διόρθωση των προβλημάτων του κτηρίου.

Έκανε λόγο για οσμή πολιτικού σκανδάλου, επισημαίνοντας ότι σε συνεδριάσεις του φορέα που λάμβανε τις σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το κτήριο, παρακαθόταν και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Θανάσης Τσιόλας, κάτι που δεν συνηθίζεται, όπως είπε, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτράπηκε η παρουσία εκπροσώπου της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου, υπενθύμισε ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκει το κτήριο και η οποία εδρεύει στον Παναμά, είναι άτομο που έχει διοριστεί σε δημόσια υπηρεσία με συστάσεις από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «θεωρούμε πως έχουν γίνει καραμπινάτες παρατυπίες στην περίπτωση των νέων γραφείων του κτηματολογίου Αμμοχώστου». Αναφέρθηκε σε πολιτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τις παρατυπίες και πρόσθεσε ότι το κράτος συνήψε μια συμφωνία που συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος και από την οποία φαίνεται να έχουν εξυπηρετηθεί πολιτικές συγγένειες και φιλίες, όπως είπε.

Συμφώνησε παράλληλα με την τοποθέτηση του γενικού ελεγκτή, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η οικονομική πτυχή του θέματος και στη συνέχεια να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες αν υπάρχουν. 

 

Της Μαρίας Χαμπή