You are here

Ενημέρωση για χρηματοοικονομικό επίτροπο και ΜΕΔ στο επίκεντρο

16/03/2018 18:16

Την ανάγκη όπως προχωρήσουν ενέργειες ώστε να καταστούν ευρύτερα γνωστές οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες για τη διαχείριση των δανείων τους, υπογράμμισαν οι βουλευτές κατά τη σημερινή ψήφιση του προϋπολογισμού του φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την επιθυμία όπως επιλυθούν περισσότερες υποθέσεις και υπάρξουν περισσότερες αναδιαρθρώσεις δανείων μέσω του φορέα.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στην χθεσινή συνάντηση των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συζήτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι «θα αναμένουμε να δούμε με ευθύνη της κυβέρνησης, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατά πόσο η φιλοσοφία αυτής της πρότασης θα συνάδει» με τη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ, είπε προσθέτοντας ότι αν η πρόταση συνεπάγεται περαιτέρω φιλευθεροποίηση του πλαισίου των εκποιήσεων, «τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστήριξε ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τον φορέα ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας μετέφερε τη χθεσινή έκκληση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου προς το υπουργείο οικονομικών για ενέργειες ώστε να γίνουν πιο γνωστές οι δυνατότητες που προσφέρει ο φορέας.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Ονούφριος Κουλά σημείωσε ότι ο φορέας έπρεπε να υπήρχε από πριν ωστόσο, «μας πρόλαβαν οι εξελίξεις, όταν το πρόβλημα ήταν ήδη τεράστιο» όπως είπε.

Τόνισε παράλληλα, ότι πρέπει να κλείσουν «παραθυράκια» του νόμου τα οποία τυγχάνουν εκμετάλλευσης.

Ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2018 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €938.087 και έσοδα συνολικού ύψους €576.121, τα οποία προέρχονται κυρίως από πάγια ετήσια εισφορά των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (€299.081), ατομική εισφορά των αιτητών (€16.140), επιβαρύνσεις (€65.800) και κρατική χορηγία (€90.100).

Οι κυριότερες δαπάνες του φορέα για το 2018 αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές προσωπικού (€329.450), μισθοδοσία αξιωματούχων (€77.077), αγορά υπηρεσιών (€160.000), συνεισφορές σε ταμεία (€80.000), αμοιβή εμπειρογνωμόνων (€105.000), έξοδα λειτουργίας γραφείου (€37.405), ελεγκτικά και λογιστικά δικαιώματα (€22.000), μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€39.000).

Με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τις προβλεπόμενες δαπάνες προκύπτει έλλειμμα ύψους €361.966, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, τα οποία κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν στα €375.386. 

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής οικονομικών, σε περίπτωση που στα επόμενα έτη προκύψουν οποιαδήποτε ελλείμματα, αυτά θα καλύπτονται από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμο.

Της Μαρίας Χαμπή