You are here

Προς ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες

13/03/2018 15:06

Νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας καταναλωτών από καταχρηστικές ρήτρες, προωθεί η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα απόδοσης αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές αλλά και το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Η επιτροπή εμπορίου εξέτασε σήμερα πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου για επέκταση της προστασίας του καταναλωτή έναντι καταχρηστικών ρητρών και στις περιπτώσεις που αφορούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, πέραν των φυσικών προσώπων.

Η πρόταση καλύπτει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή εταιρείες με κύκλο εργασιών μέχρι €250 χιλ., έναντι καταχρηστικών ρητρών και παρέχει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων στο δικαστήριο για υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή Χαράλαμπος Ρούσος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά στη νομοθεσία ωστόσο, ενημέρωσε την επιτροπή για την προώθηση νέου νομοθετικού πλαισίου.

«Θέλουμε να πετύχουμε κάτι φιλόδοξο, γι’ αυτό και καθυστερεί», είπε ο κ. Ρούσος, σημειώνοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ολοκληρωμένο και θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών, προνοώντας ακόμα και αποζημιώσεις για τους καταναλωτές, καθώς και τη δυνατότητά τους να καταθέτουν παράπονο στο δικαστήριο.

Η διαδικασία ετοιμασίας του νομοσχεδίου οδεύει προς ολοκλήρωση και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης, όπως αναφέρθηκε.

Ο κ. Ρούσος, επεσήμανε ότι αρκετές από τις αλλαγές αναμένεται να έρθουν έτσι κι αλλιώς, μέσα από επικείμενες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αντιδρούν στην προστασία εταιρειών

Έντονες αντιδράσεις εξέφρασε ο σύνδεσμος τραπεζών αναφορικά με την πρόταση νόμου που τέθηκε προς συζήτηση.

Συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμου, ώστε να θεωρούνται καταχρηστικές οι ρήτρες που αναφέρονται σε δραστηριότητες των προμηθευτών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς μη καταναλωτές και εταιρείες.

Παράλληλα, προτείνεται η επέκταση της εφαρμογής του βασικού νόμου και σε συμβάσεις, όπου ένας εκ των συμβαλλόμενων μερών είναι αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα (ΑΠΙ) το οποίο παρέχει πιστωτική διευκόλυνση ή και χρηματοοικονομική υπηρεσία σε καταναλωτή και καθορίζεται το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων από το πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά πριν την κήρυξη της ρήτρας από το δικαστήριο ως καταχρηστικής.

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή - Πλατή εκφράζοντας τη θέση του συνδέσμου επί της πρότασης νόμου, υποστήριξε ότι δεν δανείζονται εταιρείες για σκοπούς πέραν των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, σημειώνοντας ότι η προωθούμενη ρύθμιση θα δημιουργήσει στρεβλώσεις.

Υποστήριξε παράλληλα, ότι είναι άδικο να βρεθούν τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση και για εταιρείες.

Σημείωσε επίσης, ότι οι εταιρείες ενημερώνονται κατά τον ίδιο τρόπο και έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα φυσικά πρόσωπα κατά τη σύναψη δανειακών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες των μελών της επιτροπής καλύπτονται σε άλλες νομοθεσίες.

Προτείνουν ξεχωριστή νομοθεσία

Τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για την κάλυψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνει ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί τόσο η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου, όσο και η Κεντρική Τράπεζα.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι υπάρχει συμφωνία ως προς τη φιλοσοφία της προστασίας των μικρών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος της ΚΤ σημείωσε ότι εάν θα συμπεριληφθούν στη νομοθεσία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ήταν καλό να γίνει για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο για αυτές που ενεργούν εκτός πλαισίου των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Εισηγήθηκε όπως αυτό γίνει με ξεχωριστή νομοθεσία και όχι με τροποποίηση του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμου, ως ήταν και η εισήγηση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου.

Ο κ. Ρούσος, αναφέρθηκε σε πρακτικές επιπτώσεις στην υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, σε περίπτωση επέκτασης του όρου καταναλωτής ώστε να καλύπτει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο όγκος των παραπόνων γιατί χιλιάδες συμβάσεις θα εμπίπτουν στον νόμο. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις θα απευθύνονται στην υπηρεσία με αποτέλεσμα να μειωθεί η προστασία των φυσικών προσώπων», είπε ο κ. Ρούσος, επισημαίνοντας και τα προβλήματα στελέχωσης της υπηρεσίας.

Χαρακτήρισε σωστή την εισήγηση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου να γίνει ξεχωριστή νομοθεσία για να απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δικαστήριο να αποφασίζει εάν οι συμβάσεις περιλαμβάνουν καταχρηστικές ρήτρες.

Την πρόταση νόμου έχει συνυπογράψει η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Επιφυλάξεις εξέφρασε εκπρόσωπος της ομοσπονδίας εργοδοτών και βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενώ, εκπρόσωπος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημείωσε ότι η πρόταση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Ευσταθίου, δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και εξέφρασε τη θέση ότι θα ξεπεραστούν όποια θέματα παρουσιάζονται φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. «Οι συνάδελφοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση», σημείωσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τα φυσικά πρόσωπα και οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας προστασίας έναντι καταχρηστικών ρητρών και να έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στο δικαστήριο και να αποζημιώνονται. Χαρακτήρισε φυσικό να υπάρχει αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης και των τραπεζών, σημειώνοντας ότι τα θέματα που προκύπτουν θα συζητηθούν στη συνέχεια.                                                                 

Της Μαρίας Χαμπή