You are here

Στη βουλή η συζήτηση για πώληση Συνεργατισμού

20/03/2018 13:01

Στη βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μετά τη χθεσινή ανάθεση στη Citigroup Global Markets της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, το θέμα ζητήθηκε όπως συζητηθεί ως κατεπείγον την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Στη συνεδρίαση έχει κληθεί το υπουργείο οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η διοίκηση του Συνεργατισμού, ωστόσο όπως αναφέρθηκε λόγω ειλημμένης υποχρέωσης δεν αναμένεται να παραστεί ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Περδίκης άφησε αιχμές αναφορικά με τη χρονική στιγμή και τα κίνητρα της εξέλιξης αναφορικά με το Συνεργατισμό ενώ επέκρινε το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα.

«Ο υπουργός οικονομικών είχε την ευκαιρία να μας ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν το έκανε», είπε, αναφέροντας ότι επείγει η ενημέρωση σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι την τελευταία φορά που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, ήταν όταν ο υπουργός οικονομικών επέμενε, κατά την έκφρασή του, να δώσει σημαντικό ποσοστό του συνεργατισμού δωρεάν στα θύματα της οικονομικής κρίσης, θέμα για το οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση και με το γενικό ελεγκτή.

«Αργότερα, το Δεκέμβριο, ο υπουργός είπε ότι ο συνεργατισμός θα δοθεί σε επενδυτές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ουδέποτε έχει αναφερθεί κάτι σε σχέση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς εάν η πορεία προς αυτή την εξέλιξη δεν είχε γίνει εμφανής κατά την ενημέρωση των βουλευτών σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, σχετικά με την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το Συνεργατισμό, ο κ. Περδίκης, υπέδειξε πως πρόκειται για την «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» κάνοντας λόγο για επανάληψη του φαινομένου της Λαϊκής Τράπεζας.

«Ανεξάρτητα αν θα μπορούσε να σωθεί η Λαϊκή, ανεξάρτητα αν θα μπορεί να σωθεί ο Συνεργατισμός κάποιοι ανέλαβαν να κάμουν αυτή τη δουλειά και πληρώνονταν αδρά για να κάμουν αυτή τη δουλειά» είπε, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως τα εν λόγω πρόσωπα «έπιασαν €1,7 δισ. και παραδίδουν €600 εκ.», είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει έτσι.

«Μπορεί να είναι ίσως η μοναδική λύση να μπουν επενδυτές αλλά αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση πρέπει να λογοδοτήσουν» είπε, αναφέροντας ότι ευθύνη φέρει και η βουλή.

«Ενώ ο γενικός ελεγκτής ήρθε και είπε ‘αυτή είναι η κατάσταση’, η βουλή ένιψε τας χείρας της και είπε ότι δεν θέλει να ανακατευθεί με αυτή την ιστορία για να μην φέρει ευθύνη για το αποτέλεσμα».

«Γιατί ξέραμε όλοι ποιο είναι το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Οι κομματικές αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού συνεχίζονται και σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha άφησε αιχμές ότι το ΔΣ της ΣΚΤ δεν ήταν ενήμερο για τη χθεσινή ανακοίνωση.

Τις αναφορές του κ. Κυπριανού διέψευσε ο διευθυντής στρατηγικής και ανασχηματισμού της ΣΚΤ, Γιάννος Σταυρινίδης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι η απόφαση για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ολοκληρώνει τις μεθοδεύσεις τη Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού «για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιώτες επενδυτές».

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού.
 
«Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τονίζεται πως την κύρια ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης του Συνεργατισμού ως επίσης και την ευθύνη για ετοιμασία σχεδίου εξόδου από την παρούσα κρίση την έχει η Κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι ανησυχίες που υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού επιβεβαιώνονται αναφέροντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης «να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και στην ουσία να βολέψει σε υψηλόμισθες θέσεις αριθμό "ημετέρων", δεν ήταν η καλύτερη επιλογή».

«Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται πως η πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στον Συνεργατισμό με αγορά αντίστοιχου ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης τα οποία θα παραχωρούνταν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για διαχείριση, ήταν η καλύτερη επιλογή», προστίθεται.

«Δυστυχώς με τις λανθασμένες επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων ο φορολογούμενος πολίτης έχει καταβάλει χωρίς αντίκρισμα €3,5 δισ. για την κρατικοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, χωρίς αυτά να ανήκουν πια στο κράτος και τους πολίτες, πέραν των €8,9 δισ. που κατέβαλαν οι πολίτες για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα και του €1,2 δισ. που απώλεσαν οι κάτοχοι των αξιογράφων.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημόσια ζητά από την αντιπολίτευση ενότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά στην πράξη συγκαλεί συσκέψεις στο Προεδρικό όχι για να ακούσει ιδέες, αλλά για το θεαθήναι και τα μάτια του κόσμου. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, όπου δεν έγινε καμία νύξη στο σχέδιο πώλησης του Συνεργατισμού και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα».

Επισημαίνει ότι υπάρχει ανακολουθία από πλευράς ΠτΔ να ζητά συναίνεση στα θέματα οικονομίας και οι αρχηγοί να τα μαθαίνουν από τις εφημερίδες.

Η Συμμαχία Πολιτών όπως δήλωσε ο Διευθυντής οικονομικών θεμάτων Παναγιώτης Σαββίδης καλεί την κυβέρνηση «να αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού και να αναμένει την ολοκλήρωση της προσπάθειας του Ειδικού Συμβουλίου για την εξεύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Λύση του προβλήματος θα καταστήσει υγιή και βιώσιμο τον Συνεργατισμό που είναι ιδιοκτησία της κοινωνίας», σημείωσε.

Την κάθετη διαφωνία του στο «ξεπούλημα του Συνεργατισμού, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του λαού», εκφράζει όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ΕΛΑΜ

«Δυστυχώς, ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να βρει τρόπους εξυγίανσης, στο βωμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επιλέγει να μετατρέψει την Κύπρο σε παζάρι ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων», επισημαίνεται.

Στηρίζει μόνο ο ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι πρέπει «να τολμήσουμε, με συνεργασία και σοβαρότητα να πάρουμε αποφάσεις και να βρούμε λύσεις».

«Θα πρέπει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πάρουμε το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις για να μειώσουμε κινδύνους και κόστος. Σε αυτή την προσπάθεια κινείται η Κυβέρνηση, και εμείς ακόμη μια φορά, όπως δήλωσα και με το πέρας της σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είμαστε εδώ για τα δύσκολα, να βάλουμε πλάτες για τον τόπο, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόστους διότι είμαστε και το κυβερνών κόμμα. Θέλουμε όμως συνεργασία, τα προβλήματα είναι κοινά και εθνικά και πρέπει με συνεργασία και σύνεση να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις», σημείωσε.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι επενδυτές έχουν δύο επιλογές για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η μία επιλογή αφορά τις κανονικές τραπεζικές εργασίες της ΣΚΤ (το υγιές κομμάτι) και η δεύτερη αφορά στην αγορά του προβληματικού μέρους του οργανισμού που είναι το χαρτοφυλάκιο με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ιδίως αυτές με εξασφάλιση κύρια κατοικία.

O υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε χθες βράδυ ότι το κράτος θα στηρίξει, αν χρειαστεί, τη ΣΚΤ αν δεν εξευρεθούν επενδυτές καθώς πλέον σε αντίθεση με το 20132 εχει και την οικονομική δυνατότητα αλλά και τη διάθεση.