You are here

Επανασχεδιασμός του σχεδίου πολιτογραφήσεων

12/02/2018 20:00

Η επιτροπή εσωτερικών συζήτησε σήμερα το θέμα του σχεδίου πολιτογραφήσεων, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, να αναφέρει πως «από το 2011 έως σήμερα έχουν πολιτογραφηθεί 1.600 και πλέον άτομα, λαμβάνοντας την κυπριακή υπηκοότητα, με την εφαρμογή του σχεδίου για προσέλκυση επενδυτών».
 
Όπως είπε «μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου έως σήμερα, έχουν γίνει 36 πολιτογραφήσεις, από διάφορες χώρες», εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα σχέδια πολιτογραφήσεων δεν εγκρίνονται από την Βουλή, δεν υπάρχει επομένως πλήρης ενημέρωση των βουλευτών, ορισμένα από τα έγγραφα δεν κατατίθενται στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει και επαρκής ενημέρωση του κοινού, πέραν ορισμένων στατιστικών στοιχείων.
 
«Η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στοχεύσει στην πλήρη ενημέρωση της Βουλής, αλλά και τη δημοσιοποίηση όσων στοιχείων επιτρέπονται. Θεωρούμε πως η διαφάνεια αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για να πιστώσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση μιας διοικητικής πράξης», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την καταγωγή των ατόμων που έχουν πολιτογραφηθεί, ο κ. Περδίκης είπε ότι «επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν στοιχεία στην επόμενη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθεί και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, καθώς πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα με ορισμένα στοιχεία, αν δημοσιευτούν τα ονόματα όσων κατά χάριν πολιτογραφούνται».

«Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί η συζήτηση, με δεδομένο μάλιστα πως η Κύπρος έχει κατηγορηθεί για εμπόριο πολιτογραφήσεων. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, για να οχυρώσουμε και να προστατεύσουμε αυτό το εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, με δημοκρατική θωράκιση και διαφανείς διαδικασίες», ανέφερε.
 
Χάος στον έλεγχο των οικοδομών


Αναφερόμενος στην εξέταση από την Επιτροπή του αυτεπάγγελτου θέματος που ενέγραψε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το 2007 σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως συζητήθηκε στην Επιτροπή η υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοδομών κατά το στάδιο της ανέγερσης των οικοδομών, να αναφέρονται ο αριθμός αδείας, η ημερομηνία έκδοσής της, οι μελετητές και οι εργολάβοι του έργου.
 
«Το ΕΤΕΚ το 2007 είχε καταγγείλει ότι η πρόνοια του νόμου αυτή δεν εφαρμόζεται. Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί εκπρόσωποι του χώρου της οικοδομής, ακούστηκε η αγωνία των επαγγελματιών του χώρου, για το χάος που επικρατεί στον έλεγχο των οικοδομών. Εντοπίζονται φαινόμενα εκτεταμένης παρανομίας, που εκκινούν από την καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να χτίζουν χωρίς άδεια», ανέφερε.