You are here

Εξοικονόμηση €650 χιλ. στο Δήμο Λάρνακας

15/05/2013 11:20
Μεγάλη ανακούφιση στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας δίνει η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του κεφαλαιουχικού κόστους του εργοστασίου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης, σύμφωνα με το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος εκτιμά ότι θα εξοικονομηθεί ένα ποσό που ανέρχεται στις €300 χιλ. ετησίως. Επιπρόσθετα, με άλλα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος οι εξοικονομήσεις φθάνουν τις €650 χιλ.

Ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «αυτή η απόφαση διορθώνει μια αδικία και αποφέρει ουσιαστικό οικονομικό όφελος στους δημότες της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται στα €12-€13 ανά τόνο σκυβάλων, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση €300 χιλ. για το Δήμο Λάρνακας. Το ετήσιο κόστος του ΧΥΤΥ για το Δήμο ανέρχεται στο ποσό των €2,2 εκ.».

«Η αδικία συνίστατο στο ότι το επιπλέον κόστος ανέγερσης του εργοστασίου στην Κόσιη είχε μετακυλιστεί στα λειτουργικά έξοδα των Δήμων, κάτι που αύξησε τον τελικό λογαριασμό της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων», είπε.

Είπε ακόμα ότι «σημαντική εξοικονόμηση θα γίνει και από τα ανακυκλώσιμα σκύβαλα, το κόστος των οποίων έχει μηδενιστεί από τα €80 ανά τόνο που ίσχυαν, καθώς και από τα «πράσινα σκύβαλα» το κόστος των οποίων μειώθηκε από τα €65, στα €10 ανά τόνο».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμα ότι «οι εξοικονομήσεις από τη μεταφορά των σκυβάλων στον ΧΥΤΥ Κόσιης έρχονται να προστεθούν στις ήδη σημαντικές εξοικονομήσεις που έχουν επιτευχθεί από το συμμάζεμα των δαπανών του Δήμου Λάρνακας. Ο περιορισμός των εξόδων με μείωση κονδυλίων μεγάλων εκδηλώσεων, περιορισμό υπερωριών, μείωση επιδομάτων, μείωση ηλεκτροφωτισμού σε δρόμους, πάρκα και κήπους, έχει μέχρι στιγμής εξοικονομήσει ένα ποσό σχεδόν €650 χιλ. για το Δήμο Λάρνακας».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μεγάλων εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας που «κόπηκαν» λόγω οικονομικής κρίσης είναι και τα Ανθεστήρια, από τα οποία θα εξοικονομηθεί ένα κονδύλι της τάξης των €30 χιλ. Φέτος τα Ανθεστήρια θα πραγματοποιηθούν μεν αλλά δεν θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων στην παραλία των Φοινικούδων.