You are here

Πράσινο με σταυρώματα σε προϋπολογισμούς ημικρατικών

16/03/2018 14:13

Η ολομέλεια της βουλής υπερψήφισε προϋπολογισμούς δεκαέξι ημικρατικών οργανισμών, κατά τη σημερινή συνεδρία, ενώ παράλληλα, δέσμευσε ποσό πέραν των €7 εκ. με σκοπό την άσκηση πιο ενδελεχούς ελέγχου αναφορικά με τον τρόπο που θα δαπανηθούν.

Οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν αφορούν την αρχή λιμένων, το ΡΙΚ, τον κυπριακό οργανισμό αθλητισμού, τον ΚΟΤ, και τη ΡΑΕΚ.

Επιπρόσθετα ψηφίστηκε προϋπολογισμός της επιτροπής σιτηρών και της Cyta, ο προϋπολογισμός του ταμείου θήρας, του ΚΥΠΕ, του ΚΟΑΓ και του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης.

Επιπλέον, ψηφίστηκαν σε νόμο οι προϋπολογισμοί του επιτρόπου ρυθμίσεων τηλεπικοινωνιών (ΓΕΡΗΕΤ), της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), της αρχής δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος και του συμβουλίου εγγραφής και ελέγχου εργοληπτών οικοδομικών και τεχνικών έργων (για 2017 και 2018).

Οι πλείστοι προϋπολογισμοί έλαβαν την ομόφωνη στήριξη των μελών του σώματος.

Σταύρωμα κονδυλίων σε 4 προϋπολογισμούς

Κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ, έθεσαν ενώπιον του σώματος τροπολογίες με ορισμένες να εγκρίνονται με αποτέλεσμα τη δέσμευση κονδυλίων που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Τα σταυρώματα κονδυλίων εντοπίζονται στον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), του κυπριακού οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), του κυπριακού οργανισμού τουρισμού (ΚΟΤ) και της επιτροπής σιτηρών Κύπρου (ΕΣΚ).

Συγκεκριμένα, έχει δεσμευτεί ποσό €2,4 εκ. από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ που αφορού συστήματα για πρόληψη της βίας σε μη ιδιόκτητους χώρους και επιχορηγήσεις αθλητικών φορέων , €4,1 εκ. από τον προϋπολογισμό της επιτροπής σιτηρών αναφορικά με τα σχέδια αποχώρησης υπαλλήλων και τη μετεξέλιξη της επιτροπής, ποσό €900 χιλ. από τον προϋπολογισμό της ΑΛΚ για αγορά υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα και €30 χιλ. από τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ σε σχέση με κονδύλι για αγορά οχήματος για τον γενικό διευθυντή του ΚΟΤ.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών η οποία εξετάζει τους πλείστους προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς λόγω των προεδρικών εκλογών και στην καθυστέρηση στην κατάθεση προϋπολογισμών, σημειώνοντας ότι η συζήτησή τους δεν ήταν διεξοδική.

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική εγκύκλιος σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί η φετινή καθυστέρηση. Στόχος όπως είπε, είναι οι καταθέσεις των προϋπολογισμών να ολοκληρώνονται το αργότερο το Σεπτέμβριο κάθε έτους, ώστε να ξεκινούν οι σχετικές συζητήσεις στη βουλή, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτους.

Κατά την πολύωρη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη του κοινοβουλευτικού σώματος επεσήμαναν διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε ημικρατικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα σε σχέση με εργασιακά θέματα, θέματα εσωτερικής διαχείρισης, ταμείων προνοίας, ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς και άλλα ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την εξέταση των προϋπολογισμών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις απόψεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ότι αφορά τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, με αλληλοκατηγορίες περί ιδεολογικών αγκυλώσεων και εμμονών.

Της Μαρίας Χαμπή