You are here

Σταύρωμα €900 χιλ. στον προϋπολογισμό ΑΛΚ

16/03/2018 16:35

Ποσό €900 χιλ. που προοριζόταν για αγορά υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα γα σκοπούς παροχής υπηρεσιών προς την Αρχή Λιμένων δέσμευσε η βουλή, εγκρίνοντας κατά οριακή πλειοψηφία σχετική τροπολογία του ΑΚΕΛ, κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού της αρχής.

Η τροπολογία πέρασε με 24 ψήφους υπέρ, 23 εναντίον και μια αποχή και όπως διευκρινίζεται, αφορά δαπάνες μόνο για υπηρεσίες που παρέχονται από νομικά πρόσωπα και όχι υπηρεσίες που παρέχονται από ανέργους.

Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ για το έτος 2018, προβλέπει δαπάνες ύψους €35,7 εκ. και έσοδα ύψους €30,4 εκ. και είναι ελλειμματικός. Ο προϋπολογισμός πέρασε με 46 ψήφους υπέρ και μια αποχή εκ μέρους του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ειρωνικό ύφος, έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση γιατί με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, κατόρθωσε όπως είπε να καταστήσει ζημιογόνο ένα κερδοφόρο οργανισμό. Έκανε λόγο για «αλχημείες» του υπουργείου μεταφορών, υποδεικνύοντας ότι παρά το γεγονός πως παρουσιάζονται μικρά κέρδη για την ΑΛΚ, δεν γίνεται αφαίρεση του ποσού €9 εκ. που πληρώνει το κράτος της ΑΛΚ.

Αναφέρθηκε επίσης, σε μείωση των επιπέδων ασφάλειας υπό την ιδιωτική διαχείριση του λιμανιού σημειώνοντας ότι με τον τρόπο που έγινε η ιδιωτικοποίηση βλάπτει τα συμφέροντα της Κύπρου, της οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πρόθεση να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την επέκταση του λιμανιού Βασιλικού για να παραδοθεί ακολούθως σε ιδιώτες, όπως είπε.

Απαντώντας στις αναφορές Στεφάνου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης δεν μπορούν να κριθούν σε ένα χρόνο.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε σε εξορθολογισμό των λιμενικών τελών και χρεώσεων που πριν από την ιδιωτικοποίηση ήταν άλλες ψηλότερες απ’ ότι έπρεπε και άλλες χαμηλότερες απ’ ότι έπρεπε, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για τοποθέτηση «καθαρά ιδεολογική και αγκυλωμένη», εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι οι εξελίξεις σε σχέση με την ΑΛΚ και σε σχέση με τους ιδιώτες διαχειριστές του λιμανιού παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα πράγματα εξελίσσονται θετικά».

Ο κ. Βότσης επεσήμανε ότι ένας σημαντικός αριθμός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αφορά στα έσοδα που έχει το κράτος από τους ανάδοχους του λιμανιού Λεμεσού, που φτάνουν στα €40,8 εκ., εκφράζοντας εντούτοις ανησυχία σε σχέση με το έλλειμμα που παρουσιάζει η ΑΛΚ.

Της Μαρίας Χαμπή