You are here

Στον πάγο ο ενιαίος εταιρικός φόρος

21/03/2018 15:16

Στον πάγο παραμένει η διαδικασία προώθησης της πρότασης ευρωπαϊκής οδηγίας για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην επιτροπή θεσμών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει παγοποιήσει τη διαδικασία λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκύψει από ορισμένα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι έξι ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αντιδρούν στην προώθηση του ενιαίου εταιρικού φόρου ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να γίνει σχετική μελέτη αντικτύπου.

Το υπουργείο ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι διατηρεί αρνητική θέση έναντι της συγκεκριμένης πρότασης, έχοντας ήδη θέσει σχετική επιχειρηματολογία ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η επιτροπή εμπορίου απέστειλε αρνητική γνώμη σχετικά με τις δύο οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι οδηγίες προετοιμάζουν το δρόμο για την εφαρμογή κοινού φορολογικού συντελεστή στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η προσπάθεια εφαρμογής του ενιαίου εταιρικού φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να καταφέρνει να κερδίσει τη στήριξη του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ.

Διαβεβαιώσεις για φορολογική «εξυγίανση»

Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαίωσαν τα μέλη της επιτροπής θεσμών για την υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών οδηγιών και την εφαρμογή νομοθεσιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού εφαρμόζονται δύο σχετικά επίπεδα ελέγχου. Το ένα επίπεδο αφορά προληπτικό έλεγχο που εφαρμόζεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάθε χώρας βάσει της αρχής «γνώρισε τον πελάτη σου».

Με βάση αυτό το πλαίσιο ασκείται εποπτεία από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς όπως, Κεντρική Τράπεζα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος, ο έφορος ασφαλίσεων και η αρχή στοιχημάτων, σημείωσε η κ. Παπακυριακού

Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου είναι αρμοδιότητα της ΜΟΚΑΣ η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα όταν κριθεί σκόπιμο λόγω ύπαρξης στοιχείων για ύποπτες συναλλαγές.

Η κ. Παπακυριακού επεσήμανε ότι μέσω διασυνοριακών συμφωνιών επιστρέφουν λεφτά στην οικονομία και ενδεχομένως σε πολίτες που είχαν ζημιές λόγω εξαπάτησης, μέσω διαμοιρασμού εσόδων με άλλες υπηρεσίες όπως η ΜΟΚΑΣ.

Αναφέρθηκε επίσης, στην εκπόνηση εθνικής αξιολόγησης κινδύνων βάσει μοντέλου της διεθνούς τράπεζας για σκοπούς αξιολόγησης νομοθετικών και πρακτικών μέτρων ώστε κάθε χώρα να εντοπίζει αδυναμίες και να βελτιώνει την εφαρμογή μέτρων στην πράξη. Η κ. Παπακυριακού, χαρακτήρισε «σημαντικό πόνημα» την έκθεση σημειώνοντας ότι θα εκδοθεί σύντομα περίληψη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι στην έκθεση εθνικής αξιολόγησης κινδύνων εντοπίζεται ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για περισσότερα έσοδα από τον εντοπισμό αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Δράσεις από τμήμα φορολογίας

Σε 15 δράσεις που έχει προωθήσει από το 2015 το τμήμα φορολογίας αναφέρθηκε εκπρόσωπος του τμήματος κάνοντας λόγο για νέα οδηγία σχετικά με τη φοροαποφυγή, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι το 2018.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι εφαρμόζονται προγράμματα επιτόπιου ελέγχου στους εποπτευόμενους σε συνεργασία με το ΔΝΤ και επισημάνθηκε η σημασία των καλών αξιολογήσεων στα θέματα φοροδιαφυγής, για σκοπούς επενδύσεων και διατήρησης της αξιοπιστίας του συστήματος. «Σε θέματα ξεπλύματος είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι και η ανοχή μας είναι μηδενική», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΚΤ.

Στην επιβολή κυρώσεων για διαδικαστικά θέματα και άλλα μέτρα και ελέγχους αναφέρθηκε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών, έχουν ενισχυθεί οι διαδικασίες καταπολέμησης του παράνομου χρήματος με σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν αξιολόγηση των σχέσεων των τραπεζών με τρίτα πρόσωπα, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν τα τμήματα και η εκπαίδευση του προσωπικού, σημείωσε.

Η επιτροπή ζήτησε από τους προσκεκλημένους όπως εντός 15 ημερών καταθέσουν και γραπτώς τις δράσεις τους σε ότι αφορά την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Βλέπουν «στοχοποίηση» Κύπρου στα θέματα φορολογίας

Η Κύπρος στοχοποιήθηκε από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, σε ότι αφορά τα θέματα φορολογίας, υποστήριξαν βουλευτές μέλη της επιτροπής θεσμών κάνοντας λόγο για μεγάλα συμφέροντα που βρήκαν ως εύκολο στόχο την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε την ανάγκη να περάσει ένα θετικό μήνυμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα κακά δημοσιεύματα για την Κύπρο στο εξωτερικό.

Ο κ. Ζαχαρίου δήλωσε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι εναρμονισμένες με τις σχετικές οδηγίες και εφαρμόζουν τις νομοθεσίες, αποδίδοντας κακά δημοσιεύματα σε παιχνίδια μεγάλων συμφερόντων μεταξύ μεγάλων χωρών που καθιστούν την Κύπρο εύκολο στόχο.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ολοκληρώνεται η συζήτηση στην επιτροπή νομικών αναφορικά με την οδηγία που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πιο συγκεκριμένα, στον περιορισμό των πληρωμών σε μετρητά για αγορές πέραν των €10 χιλ. για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι «το δυσάρεστο είναι πως η Κύπρος έχει στοχοποιηθεί για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Στόχος είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει η κατάλληλη εποπτεία, κάτι για το οποίο ευθύνη φέρουν πρωτίστως οι αρμόδιοι θεσμοί, σημείωσε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο το να είναι η Κύπρος χρηματοοικονομικό κέντρο έχει όφελος για όλους ή αν ευνοεί μόνο μερικούς κύκλους.

Για στοχοποίηση της Κύπρου έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου σημειώνοντας ότι ο έφορος φορολογίας δεν έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήματα του ΕΛΑΜ για θέματα φοροδιαφυγής.

Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση σε 6-8 μήνες ώστε να εξεταστεί και η επίδραση των αυστηρών ευρωπαϊκών οδηγιών στην κυπριακή οικονομία.

Της Μαρίας Χαμπή