You are here

Στο μικροσκόπιο μετεγγραφές στο UCY

13/09/2017 14:43
Οι κανόνες που εξέδωσε και ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις μετεγγραφές φοιτητών συνάδουν με τις αρχές της ισότητας υποστηρίζει η νομική υπηρεσία σημειώνοντας ωστόσο, ότι εντοπίζονται δύο σημεία τα οποία χρήζουν ορθότερης εφαρμογής για να μην δημιουργούνται καταστάσεις ανισότητας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε ότι το θέμα των μετεγγραφών είναι καθαρά ακαδημαϊκό ζήτημα και απηύθυνε έκκληση όπως αφεθεί το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του.

«Σε κανονικές χώρες και σε κανονικά πανεπιστήμια αυτά τα θέματα είναι καθαρά εσωτερικής διαδικασίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία εντοπίζεται διάκριση στο ότι υποψήφιοι για μετεγγραφή μπορούν να είναι αυτοί που έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις και έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όχι όμως αυτοί που έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις και έχουν εγγραφεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου. Παράλληλα, μπορούν να μετεγγραφούν αυτοί που έχουν πετύχει σε παγκύπριες ή πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμιο αλλά, μόνο με τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων.

Η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας ανέφερε ότι από τη στιγμή που κάποιος αποκτά ιδιότητα φοιτητή, δηλαδή που εγγράφεται σε πανεπιστήμιο, δικαιούται να κάνει μετεγγραφή.

Πιάνει δουλειά η ελεγκτή υπηρεσία

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα προβεί σε έλεγχο της εφαρμογής της διαδικασίας που είχε εξαγγελθεί από το πανεπιστήμιο.

Παραπέμποντας και στη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, επεσήμανε ότι οι μετεγγραφές μπορούν να γίνονται σε τμήματα όπου μετά και την τρίτη κατανομή εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας, ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά και μετά τις νέες παγκύπριες εξετάσεις, βάσει της νομοθεσίας το υπουργείο παιδείας θα ελέγχει τη διαδικασία όλων των κατανομών και σημείωσε ότι εντοπίζονται προβλήματα στις σχετικές νομοθεσίες.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε λάθος που έγινε πριν από δύο χρόνια, με την αποδοχή φοιτητών που δεν είχαν προβεί σε εγγραφή στα πανεπιστήμια όπου κέρδισαν θέση και ως εκ τούτου δεν κατείχαν την ιδιότητα του φοιτητή για να δικαιούνται να προβούν σε μετεγγραφή, σύμφωνα και με τη διευκρίνιση της νομικής υπηρεσίας. Παράλληλα, δήλωσε περήφανος για το συγκεκριμένο λάθος, σημειώνοντας ότι «λαμπρά μυαλά» φοιτούν στο πανεπιστήμιο λόγω αυτού του λάθους.

Το πανεπιστήμιο έχει προσφέρει φέτος συνολικά 1949 θέσεις με τις 729 να δίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας των τριών κατανομών. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δίνονται περισσότερες θέσεις, δεδομένου ότι ένας αριθμός φοιτητών αποχωρούν πριν το τέλος της χρονιάς.

Τόνισε ότι οι αποφάσεις για το ποιοι θα πάρουν τις θέσεις περνούν από τριμελείς επιτροπές των τμημάτων και μετά ελέγχονται από σώματα της συγκλήτου σε δύο διαφορετικά στάδια, με τους έλεγχους να φτάνουν συνολικά τους τρεις. «Κανείς δεν θέλει στο τμήμα του άτομα που θα έχουν πρόβλημα στη φοίτηση», είπε.

«Είναι πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα αυτά τα πράγματα», υπέδειξε, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις στη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι ο ιστορικός του μέλλοντος «θα μας κοροϊδεύει».

Βουλευτές του ΔΗΣΥ ανέφεραν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ισότητα σε ότι αφορά το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης από όλους ενώ εκ μέρους του ΑΚΕΛ σημειώθηκε ότι ολική λύση θα δοθεί με την κατάθεση κανονισμών και πως ο τρόπος εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι θέμα του υπουργείου.

Της Μαρίας Χαμπή