You are here

Στα μέτρα των δημάρχων οι συντάξεις

07/01/2014 17:06
Εξεμάνη η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου για τα πράματα και θάματα, όπως είπε, που εντοπίζει κάθε χρόνο στις ετήσιες εκθέσεις της.

Η γενική ελέγκτρια έστησε στον τοίχο τους δήμους, αλλά ταυτόχρονα επέκρινε και τους βουλευτές σε σχέση με τους κανονισμούς των δήμων και οι οποίοι αφορούν τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δήμαρχοι.

Συνέστησε στους βουλευτές να αφήσουν τους γενικούς διευθυντές οι οποίοι, όπως υποστήριξε, έχουν σημαντική δουλεία στους ώμους τους και παίρνουν ευθύνη των υπουργείων που ηγούνται και να κοιτάξουν το σχετικό διακανονισμό που δεν πέρασε από τη βουλή σε σχέση με τις συντάξεις των δημάρχων.

Υπέδειξε στους βουλευτές να αφήσουν τους γενικούς διευθυντές να χρησιμοποιούν δημόσιο όχημα.

Όπως εξήγησε, οι δήμοι πέρασαν δημοτικούς κανονισμούς που δεν κατατέθηκαν στη βουλή γιατί το επιτρέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη όταν ένας δήμαρχος αφυπηρετήσει λαμβάνει και σύνταξη με βάση και τη θητεία που διετέλεσε.

Έλεγχος στα ταμεία συντάξεων ημικρατικών

Η γενική ελέγκτρια δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της για τη μη προώθηση στην ολομέλεια της πρότασης νόμου με την οποία ανατίθεται στην ελεγκτική υπηρεσία ο έλεγχος των ταμείων συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών αφού το υπουργείο οικονομικών είχε αναφέρει πως θα αυξανόταν το δημοσιονομικό κόστος.

Σημείωσε πως ο ύψος των επενδύσεων στα ταμεία συντάξεων στους ημικρατικούς υπολογίζεται στα €2,5 δισ. τα οποία ελέγχονται τώρα από ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία.

«Ίσως» είπε «φαινόμενα όπως αυτά της επένδυσης της Cyta στη Δρομολαξία και άλλα ανάλογα όπως φημολογείται ίσως να αποφεύγονταν εάν παραχωρείτο ο έλεγχος στην ελεγκτική υπηρεσία».

Ο έφορος των ταμείων, σημείωσε ότι ο ίδιος κάνει εποπτεία και όχι έλεγχο των ταμείων.

«Δεν θα σας δημιουργείται η απορία» είπε «ότι αυτά τα χρήματα του οργανισμού που ανήκουν στους πολίτες να μην τυγχάνουν δημόσιου ελέγχου;».

Από τις πιο ακριβές χώρες στην ΕΕ στα φάρμακα

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μείωσης της τιμής των φαρμάκων καλώντας τους βουλευτές να «δουν» τις προμήθειες που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί.

Η δαπάνη είπε ανέρχεται στα €150 εκ. για τον ιδιωτικό τομέα και τα €110 εκ. είναι το κόστος για το κράτος.

Σημείωσε πως είναι ανήκουστο και αδιανόητο η Κύπρος να βρίσκεται στην 6η θέση στην Ευρώπη από τις πιο ακριβές χώρες.

Χρονικό προαγγελθέντος θανάτου

Αναφερόμενη στην έκθεση που διενήργησε η ελεγκτική υπηρεσία για την ενδιάμεση λύση του φυσικού αερίου, η κ. Γιωρκάτζη, σημείωσε πως η έκθεση της βοήθησε την κυβέρνηση στη διαμόρφωση των όρων για τη δεύτερη προσφορά.

«Εμείς είπαμε» τόνισε η γενική ελέγκτρια «πως οι όροι της πρώτης προσφοράς ήταν το χρονικό ενός προαγγελθέντος θανάτου, δεν μπορούσε να βρεθεί τιμή συμφέρουσα, λόγω της μικρής διάρκειας και λόγω του ότι οι ποσότητες που θα αγοράζονταν ήταν για την αντικατάσταση μαζούτ που χρησιμοποιούν οι μονάδες 4 και 5 στο Βασιλικό».

Το ντίζελ, σημείωσε είναι πιο ακριβό από φυσικό αέριο και η προσπάθεια ήταν η αντικατάσταση του μαζούτ που είναι πιο ακριβό ως καύσιμο.

€150 εκ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα

Στα €150 εκ. ανέρχονται τα ανεκτέλεστα εντάλματα, επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και λαμβάνονται αποφάσεις που δεν προάγουν τη συμμόρφωση των πολιτών προς τους νόμους.

Η γενική ελέγκτρια εξαπέλυσε και επίθεση κατά των βουλευτών για τις αναφορές τους για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας εξαιτίας της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως ο φόρος ακίνητης περιουσίας ψηφίστηκε το 1980.

Είπε πως «είναι ένα νόμος για το οποίον δεν κάνατε τίποτα. Εσείς το ψηφίσατε και δεν εφαρμόζονταν», συμπληρώνοντας πως «δημιουργούνται ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν ρωτούσατε για τη μη εφαρμογή του νόμου».

Αναφέρθηκε και στις επικριτικές ανακοινώσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις εξαιτίας έκθεσης του ΔΝΤ στην οποία επισημαίνεται πως οι εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο και αμείβονται περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε πως σέβεται τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας πως ουσιαστικά πυροβολούσαν το αγγελιοφόρο.

Είπε πως θα εκδώσουν και ανακοίνωση διαμαρτυρίας οι επαγγελματικές ομάδες τα ονόματα των οποίων δημοσιεύθηκαν για φοροδιαφυγή.

Η ελεγκτική υπηρεσία, επισήμανε πως τεκμηριώνει στους αρμοδίους πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή τονίζοντας την ανάγκη υποβολής από όλους φορολογικής δήλωσης.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου