You are here

Τρεις έρευνες για διαρροή στοιχείων

06/09/2017 12:56
Τρεις έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τη διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τόσο από τη Cyta όσο και από υπηρεσίες του δημοσίου, με την επίτροπο Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου να αναμένει τις επίσημες απαντήσεις αρμόδιων φορέων, πριν προβεί σε έκδοση απόφασης.

Η κ. Λοϊζίδου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων οι οποίες όπως ανέφερε εκτείνονται από την προειδοποίηση μέχρι και σε επιβολή προστίμου ή διακοπή επεξεργασίας δεδομένων.

Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο εύρος κυρώσεων οι οποίες μπορεί να επιβληθούν, αναλόγως των επιπτώσεων και της ζημιάς που έχει προκληθεί από τη διαρροή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή η Cyta, παρά το ότι είχε αρχικά γνωστοποιήσει το περιστατικό, σήμερα φαίνεται να μην αποδέχεται ευθύνη για την διαρροή των δεδομένων υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα του οργανισμού αλλά σε καθαρά ανθρώπινη ενέργεια.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών, μετά από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, για παραχώρηση προσωπικών δεδομένων από δημόσιους οργανισμούς σε τρίτους, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη λειτουργού της Cyta.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης εντοπίστηκε διαρροή δεδομένων από την αστυνομία και από την υπηρεσία κονωνικών ασφαλίσεων του υπουργείου εργασίας ενώ η κ. Λοϊζίδου, επικαλούμενη πληροφόρηση που έχει λάβει από την αστυνομία, σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών και τμημάτων.

Τρεις έρευνες σε εξέλιξη

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση διαρροής στοιχείων τόσο εκ μέρους της αστυνομίας, όσο και εκ μέρους του γραφείου της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και του γραφείου επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων ενώ λαμβάνονται καταθέσεις από διάφορους εμπλεκομένους.

Σε ότι αφορά την θέση που διατυπώνει η Cyta, μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την άποψη ότι δεν ευσταθεί από νομικής πλευράς ενώ, η επίτροπος σημείωσε ότι αυτή θα αξιολογηθεί.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως το γεγονός ότι είχε πρόσβαση στα στοιχεία άτομο που δεν δικαιούνταν, είναι από μόνο του παραβίαση.

Πρόσθεσε ότι η ίδια διερευνά κατά πόσο η Cyta είχε τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβει αυτή τη διαρροή. «Σίγουρα υπάρχουν παράλληλες ευθύνες που διερευνώνται» είπε, προσθέτοντας ότι αν εντοπιστούν ποινικές ευθύνες θα προχωρήσει η διερεύνησή τους.

Η διαρροή των δεδομένων εκτιμάται ότι επηρεάζει 249 άτομα, σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου και ο ΓΕΡΗΕΤ προβληματίζεται για το πώς θα προχωρήσει σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων.

Η επιτροπή ζήτησε όπως ενημερωθεί γραπτώς για τα αποτελέσματα των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυστηρότερο πλαίσιο από το Μάιο

Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρία, από τα τέλη Μαΐου του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή νέο πλαίσιο σε ότι αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών που περιλαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα και ποινές.

Η κ. Λοΐζίδου σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του προσωπικού υπηρεσιών και τμημάτων που θα ασχοληθούν με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλαισίου, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ απαιτητικό».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να εφαρμοστεί λέγοντας ότι κωδικοποιεί τις διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων και περιλαμβάνει εισαγωγή λειτουργών συμμόρφωσης σε κάθε υπηρεσία που διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα καθορίζοντας νομικά υπεύθυνο άτομο το οποίο θα λογοδοτεί, σε αντίθεση με σήμερα που οι αρμόδιοι δεν είναι νομικά υπεύθυνοι.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δήλωσε πως τη σημερινή εποχή οι πληροφορίες είναι πλούτος και πως θα πρέπει να εξασφαλίζεται η σωστή διαχείριση τους και η αποτροπή της διαρροής τους σε αναρμόδια άτομα. «Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και θέμα χρηστής διοίκησης», τόνισε.

Υποστελεχωμένο το γραφείο επιτρόπου

Το θέμα των διαρροών έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα στελέχωσης, σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου η οποία τόνισε την έλλειψη ερευνητικού προσωπικού.

«Υπάρχουν εξόφθαλμα αυξανόμενες υποχρεώσεις και ευθύνες για το γραφείο. Δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να αναλάβω καινούρια καθήκοντα εάν δεν υπάρξει στελέχωση», προειδοποίησε.

Σημείωσε ότι ενώ ο νόμος της επιτρέπει να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα και να διεξάγει απροειδοποίητα επιτόπιο έλεγχο, σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να το κάνει. Μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε, είναι και η προκείμενη.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την ανάληψη πρόσθετων αρμοδιοτήτων από το γραφείο, μέσω των κανονισμών που αναμένεται να εφαρμοστούν το Μάιο και μέσω του νέου νομοσχεδίου περί πληροφοριών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξεύρεσης προσωπικού μέσω άλλων τμημάτων του δημοσίου, που δεν καρποφόρησαν λόγω του ότι προϊστάμενοι δεν εγκρίνουν την μεταφορά υπαλλήλων σε άλλα τμήματα αλλά και μέσω της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι έτοιμοι για CRS

Σε ότι αφορά το τμήμα φορολογίας και την υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρθηκε ότι το τμήμα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει την εν λόγω διαδικασία.

«Δεν είναι έτοιμο γιατί του έχουμε θέσει συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα πρέπει να εφαρμόσει για να μπορεί να ανταλλάξει τις πληροφορίες», είπε η κ. Λοϊζίδου.

«Η δική μας ευθύνη είναι η διακίνηση και η διάχυση των πληροφοριών να γίνεται με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι υπάρχει έλλειψη κουλτούρας σε σχέση με την προστασία και τη διαφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να την καλλιεργήσουμε.

Το γραφείο της επιτρόπου ήδη προβαίνει σε τέτοιες προσπάθειες σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, σημείωσε.

Της Μαρίας Χαμπή