You are here

Δικέφαλος ο τουρισμός

15/11/2017 06:50
Αλλαγές αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας προτείνει στο νομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείων η κυβέρνηση, διατηρώντας τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμό παράλληλα με τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση θέτει ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εισηγήσεις που αλλάζουν σημαντικά την όλη φιλοσοφία της αρχικής πρότασης για δημιουργία υφυπουργείων από τον Μάρτιο του 2018, δημιουργώντας αμφιβολίες για την επίτευξη των αρχικών στόχων της διοικητικής μεταρρύθμισης που ήθελε να επιφέρει.

Οι αλλαγές αφορούν τα υφυπουργεία τουρισμού και ανάπτυξης, που μαζί με το υφυπουργείο ναυτιλίας που ήδη ψηφίστηκε, θα λειτουργήσουν από τον Μάρτιο του 2018.

Βασική αλλαγή στο πλαίσιο που προωθείται σχετικά με το υφυπουργείο τουρισμού είναι η διατήρηση του ΚΟΤ σε εν ζωή με ταυτόχρονη διατήρηση αρμοδιοτήτων που κατέχει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που προωθούνται, το υφυπουργείο τουρισμού, ο ΚΟΤ διατηρεί τις πλείστες των αρμοδιοτήτων του εξαιρουμένων θεμάτων που αφορούν τη χάραξη στρατηγικής.

Συγκεκριμένα το υφυπουργείο, διατηρεί τις αρμοδιότητες της χάραξης και υλοποίησης εθνικής στρατηγικής τουρισμού, της στήριξης επενδύσεων στον τουρισμό, της εκπόνησης μελετών για τον τομέα τουρισμού, της εφαρμογής της τουριστικής νομοθεσίας και της υποβολής προτάσεων για μεταρρυθμίσεις σε θέματα τουρισμού, όπως αναφέρεται στο αρχικό νομοσχέδιο.

Εντούτοις, δεν θα έχει την αρμοδιότητα της προώθησης τουριστικής συνείδησης και της χάραξης στρατηγικής για την προβολή, την προώθηση και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος καθώς αυτές οι αρμοδιότητες θα παραμείνουν στον ΚΟΤ.

Από τις αρμοδιότητες του υφυπουργείου αφαιρείται επίσης, η ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, η επικαιροποίηση υφιστάμενων προϊόντων καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται και η προώθηση της καινοτομίας στον τουριστικό τομέα.

Αντίθετα, στις αρμοδιότητες του υφυπουργείου, προστίθεται η πολιτική εποπτεία του ΚΟΤ αλλά και του τουριστικού τομέα και η συνεργασία με τις άλλες εποπτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της αστυνομίας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η εποπτεία του τουριστικού τομέα παραμείνει στον ΚΟΤ τότε θα διαγραφεί από το νομοσχέδιο.

Το υφυπουργείο τουρισμού αναμένεται να στελεχωθεί με αποσπάσεις από υπαλλήλους του ΚΟΤ και δημόσιους υπαλλήλους ενώ, από το νομοσχέδιο διαγράφονται πρόνοιες σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού και θέσεων του ΚΟΤ και την παύση αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού καθώς ο οργανισμός θα διατηρηθεί εν ζωή.

Ικανοποιούν αίτημα της ΕΠΣΑ

Στην περίπτωση του υφυπουργείου ανάπτυξης, οι εισηγήσεις για τροποποιήσεις, ικανοποιούν το αίτημα της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποτελέσει τον κορμό του υφυπουργείου.

Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση όπως με το νομοσχέδιο ιδρυθεί υφυπουργείο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας με αρμοδιότητες τη χάραξη και παρακολούθηση της εφαρμογής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής περιλαμβανομένων του προγραμματισμού και διαχείρισης των ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.

Στις αρμοδιότητες έχει περιληφθεί και η αξιολόγηση δημόσιων επενδυτικών έργων αλλά και ο σχεδιασμός ή/και εφαρμογή ή/και προώθηση μέτρων για θέματα έρευνας, καινοτομίας και για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

Στο σημείωμα που έχουν ενώπιον τους τα μέλη της επιτροπής οικονομικών σημειώνεται παράλληλα, ότι τον βασικό κορμό του υφυπουργείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας θα αποτελέσει η γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης η οποία θα απορροφηθεί πλήρως με όλες τις σημερινές της αρμοδιότητες και το προσωπικό της.

Οι αλλαγές, που όπως όλα δείχνουν στοχεύουν στο να πειστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα νομοσχέδια, αναμένεται να συζητηθούν σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή