You are here

«Τζίφος» ο έλεγχος των Panama Papers

14/03/2018 14:49

Περιορισμένος είναι ο αριθμός των φορολογικών κατοίκων Κύπρου που εμπλέκονται στα Panama Papers, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην επιτροπή θεσμών της βουλής.

Ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης σημείωσε ότι μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι φορολογικοί κάτοικοι της Κύπρου που εμπλέκονται στα Panama Papers είναι κάτω του 5%.

Πρόσθεσε ότι σύντομα το τμήμα θα επιβάλει φορολογίες για 2-3 φυσικά πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλα έσοδα από τα Panama Papers.

Επιτόπιοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε πως η ΚΤ κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν το πελατολόγιο τους. Σημείωσε επίσης, ότι εντός του 2018 θα διεξαχθούν επιτόπιοι έλεγχοι στις τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε 189 επιτόπιους έλεγχους σε γραφεία προέβη και ο σύνδεσμος εγκεκριμένων λογιστών, από τους οποίους ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί κάτι το επιλήψιμο, όπως αναφέρθηκε.

 Τους δικούς του ελέγχους ολοκλήρωσε και το ΔΣ του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου το οποίο έχει συντάξει κατηγορητήριο για δύο δικηγορικά γραφεία σε σχέση με πειθαρχικές υποθέσεις.

Όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις πριν από το Πάσχα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε πως από τον έλεγχο των πελάτων των 59 εποπτευόμενων οργανισμών, η επιτροπή επικεντρώθηκε σε 11 εποπτευομένους οργανισμούς.

 Επτά εποπτευόμενοι οργανισμοί, κλήθηκαν σε γραπτές και προφορικές παραστάσεις ενώ, για δύο υποθέσεις αποφασίστηκε η επιβολή διοικητικών κυρώσεων συνολικού ύψους €16 χιλ. και €20 χιλ. και η λήψη διορθωτικών μέτρων.

Η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, επεσήμανε παράλληλα, αδυναμίες και παραλείψει που εντοπίστηκαν σε 5 περιπτώσεις ζητώντας τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Οι κύριες παραλείψεις που εντοπίστηκαν, αφορούσαν ανεπαρκή δημιουργία του οικονομικού πορτραίτου των πελατών, λανθασμένη κατηγοριοποίηση του κινδύνου των πελατών και μη αποστολή αναφοράς του λειτουργού συμμόρφωσης στη ΜΟΚΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό ιστορικό ορισμένων πελατών ή των πραγματικών τους δικαιούχων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε σε δύο εταιρείες να αποταθούν στη ΜΟΚΑΣ ενώ, η επιτροπή έχει ήδη αποταθεί στη ΜΟΚΑΣ για μια εταιρεία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού τα στοιχεία που λήφθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες, κατέδειξαν εμπλοκή ξένων υπηκόων οι οποίοι παραπέμφθηκαν στις οικείες εθνικές αρχές κατά του ξεπλύματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε πως «φαίνεται ότι μέσω της Κύπρου ξένοι δημιουργούν εταιρείες στο εξωτερικό και μεταξύ άλλων χωρών στον Παναμά για δικούς τους λόγους. Οι φορολογικοί κάτοικοι, Κύπριοι πραγματικά, δικαιούχοι τέτοιων αριθμών είναι πολύ περιορισμένος αριθμός», είπε, προσθέτοντας ότι με βάση το δείγμα οι Κύπριοι τελικοί δικαιούχοι είναι κάτω του 5% του δείγματος.

Εκ μέρους του τμήματος φορολογίας αναφέρθηκε ότι η τέταρτη ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος θα επιλύσει το ζήτημα της αποκάλυψης των τελικών δικαιούχων, για το οποίο δέχεται κατηγορίες η Κύπρος καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προνοεί αποκάλυψη των μετόχων αλλά όχι των τελικών δικαιούχων.

Το θέμα αναμένεται ότι θα επιλυθεί με την τήρηση μητρώου τελικών δικαιούχων στον έφορο εταιρειών, ενώ η κ. Παπακυριακού σημείωσε ότι θα συσταθεί επίσης, μητρώο για εμπιστεύματα όπου θα έχουν πρόσβαση από αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Μέλη της επιτροπής έκαναν λόγο για αίσθηση μη επαρκούς ελέγχου ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης της εξέτασης τέτοιων θεμάτων.

Της Μαρίας Χαμπή