You are here

Ενοχλημένη η ΚΤ από αναβολή

15/05/2013 07:08
Ενοχλημένη είναι η Κεντρική Τράπεζα από τη χθεσινή αναβολή της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, που θα εξέταζε τους ισχυρισμούς βουλευτών ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραπληροφόρησε ή απέκρυψε στοιχεία σε σχέση με τους όρους εντολής των Alvarez & Marsal.

Η αναβολή προέκυψε λίγα μόλις λεπτά πριν την καθορισμένη έναρξη της συνεδρίας και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, οφείλεται στο ότι απουσίαζαν κάποιοι βουλευτές.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου υποστήριξε χθες ότι έλειπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αναβολή της συνεδρίας παρατείνει μια διαδικασία για ένα ανύπαρκτο ζήτημα, που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Επιτροπή Θεσμών υποστηρίζει ότι κακώς ο διοικητής δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τους όρους εντολής των A&M, όταν ρωτήθηκε από τη βουλή τον Οκτώβριο.

Η ΚΤ θεωρεί ότι η παράταση της διαδικασίας εξέτασης του ζητήματος προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην ανεξάρτητη αρχή και να επηρεάσει το έργο της.

Οι κινήσεις της βουλής έχουν άλλωστε ήδη προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ που προειδοποίησε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Οιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν τεκμήρια κατά ενός διοικητή ως μέσο να ασκηθεί πίεση σε αυτόν θα συμβίβαζε τη θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία», ανέφερε σε σχετική του επιστολή ο Μάριο Ντράγκι.

«Αντιλαμβάνομαι, ότι αν ξεκινήσει, η διαδικασία για την παύση του διοικητή προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τους Νόμους για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

«Όπως γνωρίζετε, η απόφαση να απομακρυνθεί ένας διοικητής από τα καθήκοντά του, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».