You are here

Κακοδιαχείριση στο Συνεργατισμό καταγγέλλουν τα κόμματα

22/03/2018 09:51

Στην «κακοδιαχείριση» και την «κακή διοίκηση» του Συνεργατισμού που προκάλεσαν την ενίσχυση των πιέσεων που δέχεται η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές απέδωσαν τις σημερινές εξελίξεις, οι βουλευτές.

Μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τις απαντήσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του Συνεργατισμού, οι βουλευτές υποστήριξαν ότι επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της κακοδιαχείρισης στις εξελίξεις αλλά και το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης.

Τονίστηκε ότι δεν λήφθηκαν απαντήσεις σε ότι αφορά τις προθέσεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστεί το πρόβλημα, με τους βουλευτές να επικρίνουν παράλληλα, την απουσία του υπουργείου οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας από τη συνεδρίαση.

Η ΚΤ απέστειλε επιστολή ενημερώνοντας ότι δεν θα εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση. Το υπουργείο οικονομικών, επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τον προϊστάμενο της μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής της κυβέρνησης στο Συνεργατισμό Διονύση Διονυσίου ενώ, είχε κληθεί στη συζήτηση ο γενικός διευθυντής του υπουργείου.

Η συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα διεξάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών με ενημέρωση εκ μέρους του γενικού ελεγκτή σε σχέση με τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου και ελέγχου συμμόρφωσης στη ΣΚΤ για την περίοδο 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016.

Ο έλεγχος περιελάμβανε και το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με την ισπανική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και ακινήτων Altamira. Η ελεγκτική υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της για τη ΣΚΤ την 1η Ιουνίου του 2018.

Η συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης επενδυτών από τη Citibank, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκ μέρους του Συνεργατισμού, φαίνεται να υπάρχει προκαταρτικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως πριν το καλοκαίρι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε σχέση με τις εξελίξεις παρατηρείται αναστάτωση αλλά όχι πανικός και τονίστηκε ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά είχε επίσης προκληθεί αναστάτωση στην αγορά λόγω φημολογιών για την κεφαλαιακή θέση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκροές από το Συνεργατισμό κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές έφτασαν στο €1 δισ.

Αναμένουν απαντήσεις για τις προθέσεις κυβέρνησης

Ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης που αφορούν τον συνεργατισμό, αναμένουν τα κόμματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι πιο βασικοί παίκτες για το μέλλον του συνεργατισμού», η ΚΤ και το υπουργείο οικονομικών, ως εκ τούτου, σημείωσε, «δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε απαντήσεις» για το αν θα πωληθούν μόνο τα καλά δάνεια του Συνεργατισμού, ή όλα ή αν θα κρατήσει το κράτος τα κακά δάνεια.

Υπενθύμισε αναφορές εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ο συνεργατισμός θα επιστρεφόταν στους πολίτες, σε αντίθεση με ότι βλέπουν να γίνεται σήμερα, όπως είπε. «Τελικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε την πορεία ιδιωτικοποίησης του συνεργατισμού για να εμφανίζεται ως η μοναδική εφικτή λύση», υποστήριξε. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις προκύπτουν σε μια «ευαίσθητη» περίοδο κατά την οποία συζητείται τι θα γίνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 «Τελικά τίποτα από όσα έλεγαν δεν έκαναν με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να πιέζουν το Συνεργατισμό», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι ο Συνεργατισμός να ξεπεράσει την κρίση με μια λύση που θα εξασφαλίζει τόσο τους καταθέτες και τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος, αλλά και τους υπαλλήλους.

«Εμείς επιμένουμε ότι η κατάλληλη λύση είναι αυτή της δημιουργίας φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης», είπε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ αφορά το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και επομένως χρειάζεται να δοθεί ευρύτερη λύση.

«Μας ανησυχεί ότι οι πιέσεις ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών έχουν ως πηγή και εξήγηση ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην ΚΤ, στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της ΣΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε ότι ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης στο Συνεργατισμό ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από την ηγεσία της ΣΚΤ. Επίσης, είπε, ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το τρίτο σημείο, σημείωσε, είναι η κακή διαχείριση που έδωσε την ευκαιρία στις εποπτικές αρχές να αυξήσουν τις πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για δημιουργία τετελεσμένου και για εκβιαστική στάση προς τα κόμματα, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης ΜΕΔ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, έκανε λόγο για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και λανθασμένες αποφάσεις τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην θυματοποιηθούν μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αποτελούν το βασικό πελατολόγιο του Συνεργατισμού. «Η όποια λύση πρέπει να οδηγεί στη βιωσιμότητα και συνέχιση, ίσως με άλλη μορφή, του συνεργατικού σχήματος, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τουλάχιστον, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αξιοποίηση του καλού χαρτοφυλακίου», είπε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε πως ο παράγοντας που επηρέασε την πορεία του Συνεργατισμού ήταν η κακοδιοίκηση και η κακή διαχείριση που «νομοτελειακά διάβρωσαν την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών» οδηγώντας σε ανάγκη άμεσης λύσης, παρά τις επιδόσεις της ΣΚΤ. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι η λύση που προωθείται είναι η σωστή, αλλά θα παρακολουθούμε», σημείωσε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς έκανε λόγο για εγκληματικά και επαναλαμβανόμενα λάθη σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε πως «το πάθημα δεν έγινε μάθημα». Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως πρέπει να επιδειχθεί τόλμη από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να δοθούν λύσεις.

Της Μαρίας Χαμπή