You are here

Νομοσχέδιο για ζημιές Τρ. Κύπρου

12/09/2017 07:00
Νόμοσχέδιο που προβλέπει ισόποση μεταφορά λογιστικών ζημιών συγχωνευθέντων πιστωτικών ιδρυμάτων σε 15 έτη κατέθεσε η εκτελεστική εξουσία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο τροποποιήσεις, με την πρώτη να αποτελεί προϋπόθεση του μνημονίου συναντίληψης και η δεύτερη να έχει σκοπό την ισόποση μεταφορά των ζημιών των συγχωνευθέντων πιστωτικών ιδρυμάτων για τα 15 έτη, όπως προνοείται στον περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιρειών νόμο.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο αντικτύπου που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, η τροποποίηση της νομοθεσίας κρίνεται σκόπιμη και υποβοηθητική για την Τράπεζα Κύπρου γιατί με τον ισόποσο διαχωρισμό των ζημιών θα επιτυγχάνεται η προβλέψιμη μείωση των κερδών για τα επόμενα 15 έτη.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνεται, θα εξυπακούετο μεγάλο ποσό ζημιών υπό μεταφορά τα πρώτα έτη και ενδεχομένως τα επόμενα έτη να μην απομείνουν ζημιές προς μεταφορά.

Προστίθεται πως δεν εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και δεν θα επηρεάσει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ από την άλλη, αναμένεται να επιφέρει θετικές αλλαγές στα οικονομικά της Τράπεζας Κύπρου.

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι η τροποποίηση του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου, έτσι ώστε να αντικατασταθεί ο όρος ‘διευθυντής’ όπου υφίσταται στον εν λόγο νόμο με τον όρο ‘έφορος φορολογίας’.

Σκοπός είναι επίσης οι ζημιές που δημιουργούνται ή και μεταφέρονται από πιστωτικό ίδρυμα που έχει αναδιοργανωθεί ή εξυγιανθεί με βάση τις διατάξεις του περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιρειών νόμου, θα κατανέμονται εξίσου σε δεκαπέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις από το έτος κατά το οποίο έγινε η μεταφορά των εργασιών ή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων στο αποκτών πιστωτικό ίδρυμα.

«Με την εν λόγω τροποποίηση επιτυγχάνεται η ισόποση δια κατανομή των ζημιών διασφαλίζοντας την προβλέψιμη μείωση των κερδών για την περίοδο των 15 ετών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εξυπακούετο το σύνολο των ζημιών να μεταφέρονται τα πρώτα έτη με ενδεχόμενος τα επόμενα έτη να μην περισσεύουν ζημιές προς μεταφορά βελτιώνοντας έτσι τους φορολογικούς σχεδιασμού του ιδρύματος», σημειώνει το υπουργείο οικονομικών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό την περασμένη εβδομάδα.

Μ.Χ.