You are here

Πρόταση για προστασία εταιρειών από καταχρηστικές ρήτρες

16/02/2018 13:21

Την επέκταση των προνοιών του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμου, ώστε να καλύπτουν και μικρομεσαίες εταιρείες και την προστασία των καταναλωτών έναντι τραπεζών που τερματίζουν μονομερώς συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης προτείνει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Ευσταθίου, διαφοροποιείται ο ορισμός του όρου «καταναλωτής», που περιλαμβάνεται στον περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμο.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο ορισμό, καταναλωτής για τους σκοπούς εφαρμογής της νομοθεσίας, θα είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο κατά την κατάρτιση σύμβασης στην οποία εφαρμόζεται ο νόμος, ενεργεί και για σκοπούς οι οποίοι είναι άσχετοι με την άσκηση της επιχείρησής του.

Σημειώνεται ότι ο ορισμός δεν περιλαμβάνει δημόσια εταιρεία ή ιδιωτική εταιρεία με κύκλο εργασιών πέραν των €250 χιλ.

Σκοπός της πρότασης νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η τροποποίηση του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμου ώστε οι ευεργετικές διατάξεις της εν λόγω νομοθεσίας να καλύπτουν και νομικά πρόσωπα και ειδικότερα μικρές, μεσαίες και οικογενειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Περαιτέρω, σκοπός είναι και η επέκταση των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας και στις περιπτώσεις όπου τραπεζικό ίδρυμα μονομερώς καταγγέλλει και τερματίζει συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης που προνοούν όρια υπερανάληψης, όπως αναφέρεται.

Μ.Χ.