You are here

Στην προεκλογική δίνη το ταμείο €25 εκ.

18/12/2017 11:15

Η πλειοψηφία της επιτροπής οικονομικών, πλην του ΔΗΣΥ, απέρριψε το αίτημα του υπουργείου οικονομικών για αποδέσμευση ποσού €25 εκ. για τη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν στα περί προεκλογικής εξαγγελίας της κυβέρνησης καθώς, δεν έλαβαν ούτε σήμερα τις απαντήσεις που επιζητούσαν. 

Η επιτροπή οικονομικών συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να τοποθετηθεί σε σχέση με το αίτημα του υπουργείου οικονομικών για αποδέσμευση των €25 εκ. που η βουλή δέσμευσε κατά την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2017, στις αρχές του μήνα. 

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του υπουργείου οικονομικών, σκοπός του ταμείου είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου, χρηματική στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, υποστήριξε σήμερα, ότι το εν λόγω κονδύλι θα χαθεί αν δεν αποδεσμευτεί, αφού δεν μπορεί να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του επόμενους έτους. 

Η αντιπολίτευση ζήτησε και σήμερα λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ταμείο και τη χρήση του αποθέματος του, τους δικαιούχους της χρηματικής στήριξης και τους πόρους του ταμείου μεταξύ άλλων, χωρίς ωστόσο να λάβει απαντήσεις. 

Ορισμένοι επεσήμαναν ότι μαζί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιελάμβανε τον εν λόγω κονδύλι, θα έπρεπε να είχε κατατεθεί και νομοσχέδιο για την αλλαγή στους όρους λειτουργίας του ταμείου ενώ, εξέφρασαν ετοιμότητα για τη συζήτηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης. 

«Χάνονται» τα €25 εκ. 

Ο κ. Παντελή προειδοποίησε ότι «αν το ποσό δεν καταβληθεί εντός του 2018, θα χαθεί», σημειώνοντας ότι το ποσό δεν μπορεί να μεταφερθεί στο 2018. 

Ανέφερε ότι εάν δεν μεταφερθεί φέτος το ποσό στο ταμείο, τότε θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2018, μειώνοντας το περιθώριο ενίσχυσης του αποθεματικού το 2018. 

Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των βουλευτών επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε εκταμίευση από το ταμείο, θα χρειάζεται πρώτα την έγκριση της βουλής. 

Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν είπε ότι δεν υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2018 για το ταμείο αλληλεγγύης, λόγω του ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν τα περιθώρια και να έρθει η ανάλογη πρόνοια μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. 

Σύσταση επιτροπής για νομοσχέδιο 

Σε ότι αφορά την πιθανότητα κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία έχει ανατεθεί η ετοιμασία νομοσχεδίου. 

Έχουν ήδη κατανεμηθεί εργασίες για τη συλλογή στοιχείων τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και η εν λόγω επιτροπή ετοιμάζει τροποποιήσεις της νομοθεσίας, που πρώτα θα τεθούν ενώπιον της νομικής υπηρεσίας, πριν κατατεθούν στη βουλή, όπως είπε. 

Κατά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε ότι το ταμείο του οποίου ο σκοπός ήταν η στήριξη των τραπεζών, ψηφίστηκε το 2013 ενώ, σήμερα αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει βάσει του κοινοτικού κεκτημένου. 

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ο σκοπός της κοινωνικής συνοχής που περιλαμβάνεται στη νομοθεσία ίδρυσης του ταμείου αλληλεγγύης καλύπτει το σκοπό για τον οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό. 

Ερωτηθείς σχετικά με την άποψη της νομικής υπηρεσίας αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ταμείο, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι η νομική υπηρεσία θα απαντήσει για όλα, περιλαμβανομένου του ζητήματος της αξιοποίησης κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν θα είναι σε θέση. «Δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι παράνομο ή παράτυπο», είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μεταφοράς χρημάτων στο ταμείο αλληλεγγύης. 

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση 

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, σημείωσε ότι το κονδύλι χάνεται γιατί αφορά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2017 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταφερθεί βάσει των δημοσιονομικών κανόνων. «Για ακόμα μια φορά, κάποιοι βλέπουν προβλήματα αντί λύσεις σε αυτά που υποτίθεται πως θέλουμε να επιλύσουμε», είπε. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να εγκρίνει δαπάνες για προτάσεις που δεν υπάρχουν. Έκανε λόγο για μια αόριστη πρόταση που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «για να χαϊδέψει αυτιά προεκλογικά». Αναφερόμενος και στον Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε ότι σήμερα επαγγέλλεται την αλλαγή σε μια κατάσταση που ο ίδιος συνδιαμόρφωνε παρέχοντας στήριξη στις πολιτικές Αναστασιάδη – Συναγερμού. 

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για συνέχιση της κοροϊδίας των κουρεμένων σημειώνοντας την ετοιμότητα του κόμματος να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο της αποδέσμευσης των €25 εκ. οποιαδήποτε στιγμή μέχρι, με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί παράλληλα, προς συζήτηση η σχετική πρόταση νόμου του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας τόνισε την ανάγκη για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η συνεδρία προγραμματίστηκε από τον κ. Νεοφύτου «για να εκμεταλλευτεί προεκλογικά τις δικές μας επιφυλάξεις», όπως είπε. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ταμείο αλληλεγγύης αλλά να κοροϊδέψει ακόμα μια φορά τους κύπριους ψηφοφόρους. Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μια στείρα στάση για να αποκομίσει προεκλογικά επιχειρήματα. 

Της Μαρίας Χαμπή