You are here

Προς μείωση οι τιμές φαρμάκων

28/09/2017 12:06
Το υπουργείο υγείας κινείται προς δύο κατευθύνσεις με στόχο τη μείωση τιμών φαρμάκων σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης ενώπιον της επιτροπής ελέγχου.

Ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι η οριζόντια μείωση ύψους 8,5% στις τιμές, προκάλεσε αναταραχή στην αγορά καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να πωλούν φάρμακα σε χαμηλές τιμές στη μικρή αγορά της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας ότι η οριζόντια μείωση των τιμών ήταν ένα μέτρο που προέκυψε μετά από σχετική μελέτη που έγινε από καθηγητές του LSE, ανέφερε ότι έχει κληθεί εκ νέου ο καθηγητής του πανεπιστημίου, Πάνος Καννάβος στην Κύπρο, ώστε να αποφασιστούν περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών, του επαναπροσδιορισμού του περιβάλλοντος που θα λειτουργήσει από τώρα μέχρι την εισαγωγή του ΓΕΣΥ και για τον καθορισμό διορθωτικών μέτρων που θα λειτουργήσουν τους επόμενους 20 μήνες. Πρόσθεσε ότι η επόμενη επικαιροποίηση σε ότι αφορά τις τιμές φαρμάκων θα γίνει στο τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ελέγχου που εξέταζε την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το υπουργείο υγείας με αναφορά στο έτος 2015, σχετικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διακήρυξη της Βαλέτας στην οποία συμμετέχουν χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα, επικουρούμενες από την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν προς κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων. Σε πρώτη συνάντηση με τις φαρμακοβιομηχανίες η αντιμετώπιση ήταν αρνητική, σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη ωστόσο, αργότερα άλλαξε η προσέγγιση.

Οι χώρες προχωρούν σε συνομολόγηση πρωτοκόλλου με τον κ. Παμπορίδη να σημειώνει ότι η από κοινού διαπραγμάτευση των τιμών θα επιφέρει μειώσεις για ολόκληρη την περιοχή και για ένα σύνολο πληθυσμού 170 εκ.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Ρώμη ώστε οι χώρες να εστιάσουν, σύμφωνα με τον υπουργό στους τρόπους για από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες η ΕΕ»

Ο κ. Παμπορίδης, εξέφρασε επίσης απογοήτευση σε σχέση με τις εξελίξεις για τη μετακίνηση της έδρας του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων μετά το Brexit, ενημερώνοντας ότι η Κύπρος απέσυρε διαμαρτυρόμενη, το ενδιαφέρον της, για εγκατάσταση του στο νησί.

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι λαμβάνει αποφάσεις και θέτει κριτήρια πίσω από κλειστές πόρτες αποκλείοντας τα μικρά κράτη. Σημείωσε ότι για τη χώρα που θα φιλοξενήσει τον οργανισμό τέθηκε όρος να υπάρχει σήμερα, έτοιμο κενό κτίριο για να στεγάσει άμεσα τους 700 υπαλλήλους, καθώς και απευθείας αεροπορική σύνδεση με όλες τις πρωτεύουσες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βασικές πόλεις των ΗΠΑ.

Με τα κριτήρια αυτά, είπε, αποκλείεται η Κύπρος, η οποία όπως σημείωσε προτίθεται να στηρίξει την μετακίνηση του οργανισμού σε χώρα που συμμετέχει στη διακήρυξη της Βαλέτας.

Ο υπουργός απάντησε επίσης, σε αναφορές του γενικού ελεγκτή, ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές, δεν κτυπούν κάρτα προκειμένου να διαπιστώνονται οι ώρες εργασίας τους.

Συμφώνησε επί της αρχής, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί στο πλαίσιο της αυτονόμησης των νοσοκομείων προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι θετικό και για το προσωπικό σε σχέση με τη διεκδίκηση των υπερωριών τους. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιλυθεί το θέμα στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων λόγω αντιδράσεων των συντεχνιών.

Σχολιάζοντας το θέμα των απλήρωτων νοσηλειών ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι αφορά κυρίως, περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είναι πλήρως ασφαλισμένοι και πολλές φορές απολύονται από τους εργοδότες τους μόλις ασθενήσουν, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να αναλαμβάνουν το κόστος της περίθαλψης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα είσπραξης από υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς να είναι σε θέση ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό. Το θέμα είπε, πρέπει να επιλυθεί σε τοπικό επίπεδο με αλλαγή των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Ο κ.Παμπορίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχουν εξοικονομήσεις στο υπουργείο και ιδιαίτερα στο θέμα των παραπομπών ασθενών στο εξωτερικό και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών για τις παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι εξυπηρετείται αντίστοιχος αριθμός περιστατικών ενώ, το κόστος των παραπομπών έχει μειωθεί σταδιακά στα €12 εκ. έναντι €36 εκ. μερικά χρόνια πριν.

Η επιτροπή ενημερώθηκε επίσης, ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η προώθηση μέτρων για απάμβλυνση της προσέλευσης περιστατικών στο τμήμα πρώτων βοηθειών, θέμα για το οποίο αναμένεται σύντομα να τεθεί σχετικό νομοσχέδιο ενώπιον της βουλής.

Της Μαρίας Χαμπή