You are here

Αβέρωφ: Είναι η αρχή νέου Γολγοθά

30/04/2013 18:50
H αποδοχή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης δεν θα είναι το τέλος ενός δύσκολου δρόμου, αλλά η αρχή ενός νέου Γολγοθά, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την πλέον ιστορική για το μέλλον της Κύπρου.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της νομοθετικής εξουσίας και κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι «η ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης θα καθορίσουν εάν η οικονομία μας θα εξασφαλίσει την αναγκαία και απαραίτητη χρηματοδότηση της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά και τα αναγκαία ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού μας τομέα, και κυρίως του συνεργατισμού».

Σημείωσε ότι «θα πρέπει και επιβάλλεται να συνεχίσουμε την σκληρή προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης, τόσο του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, όσο και της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε από την βαθιά ύφεση στην μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κατοχυρώνοντας το μέλλον των επόμενων γενεών και τη θέση της χώρας μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ευρώ».

«Η πατρίδα μας ζει την τελευταία χρονιά την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, μαζί με αυτή που ακολούθησε την τούρκικη εισβολή του 1974, από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξωγενείς παράγοντες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έφεραν στην επιφάνεια και τα δικά μας διαχρονικά προβλήματα και στρεβλώσεις, τις λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, αλλά και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα».

Ανέφερε ότι η κρίση για τους πιο πάνω λόγους αρχικά μας εκτίναξε περεταίρω τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, και ολοκληρώθηκε με την τραπεζική κρίση και τις μεγάλες ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού μας τομέα. Αυτή η κρίση ήταν δυστυχώς παράλληλα πολιτική, οικονομική, και κοινωνική.

«Ο πολιτικός, εργοδοτικός και εργασιακός συνδικαλισμός, ο ατομικισμός, το προσωπικό και κομματικό συμφέρον επικράτησαν για χρόνια του υπέρτερου εθνικού καλού και συμφέροντος. Και πριν του κινδύνου της οικονομικής χρεοκοπίας, προηγήθηκε η χρεοκοπία αρχών και αξιών. Και πλέον κατέληξε να είναι κρίση πρωτίστως εθνική και που θέτει επιπρόσθετους κινδύνους στον αγώνα μας για εθνική επιβίωση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Χαρακτήρισε το μνημόνιο πολύ σκληρό, που συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού μας, θυσίες στην ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, τους μικρομεσαίους, για το σύνολο της κοινωνίας μας, σε συνέχεια θυσιών που έχουν ήδη γίνει.

«Είναι όμως ένα πρόγραμμα δυστυχώς για σήμερα μονόδρομος γιατί αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει έστω και με πολλές δυσκολίες την συγκρατημένη έστω προοπτική να μας βγάλει από την θαλασσοταραχή σε στερεό έδαφος, να οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση, μεταρρύθμιση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να υπερβούμε την κρίση, να σταθεροποιήσουμε την πτώση, και να περάσουμε στη πολυπόθητη ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας. Σήμερα υποχρεούμαστε να ενσωματώσουμε και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρό να είχαμε υιοθετήσει και που σχεδόν όλοι ανεξαίρετα αναβάλλαμε, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος» πρόσθεσε.

«Τα αίτια της κρίσης» είπε, «είναι πολλά και αλληλένδετα. Και οι παράγοντες και πρακτικές αλληλοεξαρτώμενες που έχουν συμβάλει αρνητικά και εξηγούν την ένταση και την διάρκεια της κρίσης που βιώνουμε. Δεν είναι ώρα για αλληλο-επίρριψη ευθυνών. Θα παρουσιαζόμασταν μικρότεροι των περιστάσεων εάν κυριαρχούσαν τα μικροκομματικά του υπέρτατου εθνικού καλού. Είναι ώρα αυτοκριτικής. Ώρα ευθύνης. Ώρα σκληρών αποφάσεων που εύχομαι να αποβούν σωτήριες για την χώρα μας».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ότι «για χρόνια και δεκαετίες αναλώναμε τον χρόνο και την ενέργεια μας διυλίζοντας το χθες, με άγονες αντιπαραθέσεις μέχρι που φτάσαμε σε μια ημικατεχόμενη και προ της χρεοκοπίας πατρίδα».

«Η επέκταση του κράτους πέραν των οικονομικών του δυνατοτήτων, η σημαντική επέκταση του τραπεζικού μας τομέα τα τελευταία 20 χρόνια μακράν πέραν των συνόρων αλλά και του ΑΕΠ της χώρας, οι λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές κυβερνήσεων, αλλά και σοβαρότατων λαθών συγκεκριμένων διοικήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα και εποπτικών ελλειμμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα να σπαταλούμε συνεχώς πέραν των δυνατοτήτων και εισοδημάτων μας, τόσο το κράτος όσο και τα νοικοκυριά. Και βιώνουμε σήμερα ωμές οικονομικές πραγματικότητες:
Διόγκωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Υπερβολικό κρατικό και ιδιωτικό δανεισμό που είχαν σαν συνέπεια να δημιουργηθούν συνθήκες υπέρ-καταναλωτισμού, να δαπανούμε πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε. Κράτος και νοικοκυριά την ίδια συμπεριφορά αλλά και νοοτροπία επιδεικνύαμε. Αποτέλεσμα η σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και η απώλεια της ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας».

Τόνισε ότι «σε καιρούς ευμάρειας και ευφορίας κρύβαμε όλοι κάτω από το χαλί τα προβλήματα και όταν η διεθνής κρίση ανέδειξε περισσότερο τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό μας τομέα, τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, όταν αυξήθηκε κατακόρυφα αρχές του 2011 το κόστος δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα και ο αποκλεισμός της χώρας μας για χρηματοδότηση από τις αγορές από τονΜάιο του 2011, και με επιστέγασμα το κούρεμα μετά από πολιτική απόφαση, του χρέους της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2011, και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής με 1.8 δις ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, η Κύπρος οδηγήθηκε αναπόφευκτα χωρίς άλλη επιλογή, στο αίτημα για χρηματοδοτική στήριξη από την Τρόικα. Όλα τα πιο πάνω είχαν ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη ύφεση. Η ρευστότητα της οικονομίας έχει συρρικνωθεί τρομακτικά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν έχει επαρκείς πόρους για χρηματοδότηση της οικονομίας και στήριξη της ανάπτυξης. Και ο υφιστάμενος υπερδανεισμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τα υψηλότατα επιτόκια γονατίζουν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα περιοριστικά μέτρα στραγγαλίζουν περεταίρω την οικονομία».

«Ακούσαμε με προσοχή τις δικαιολογημένες ανησυχίες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, που απόλυτα κατανοούμε και συναισθανόμαστε. Είναι βάναυσο να χάνει ο πολίτης τις καταθέσεις του, να του διαγράφονται οι μετοχές και τα αξιόγραφα του. Και είναι αυτοί που πλήγηκαν με το πιο βάναυσο τρόπο που δεν είναι σήμερα έξω από τη Βουλή. Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να κάνεις περικοπές σε μισθούς, ωφελήματα και μειώσεις κοινωνικών παροχών. Μειώσεις και περικοπές που όμως ήδη ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, με νομοσχέδια που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μακάρι να μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Αλλά καθυστερήσαμε αδικαιολόγητα και φθάσαμε στο αναπόφευκτο».

«Βρισκόμαστε δυστυχώς ακόμα μια φορά ενώπιον ενός βασανιστικού διλήμματος. Ενός διλήμματος που μας έφερε πέραν των άλλων λόγων και η αναβλητικότητα και οι λανθασμένες εκτιμήσεις. Βρισκόμαστε επαναλαμβάνω προ του διλλήματος: Ψήφιση του μνημονίου, με ενσωματωμένα τα σκληρά μέτρα της δανειακής σύμβασης, ή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας. Για μας όπως το δηλώσαμε και στο παρελθόν, η χρεοκοπία της χώρας μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ΠΟΤΕ επιλογή μας».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα είναι βαρύτατο και σκληρό. Είναι όμως περιορισμένο και θέλω να το υπογραμμίσω, σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν το απορρίπταμε και οδηγούσαμε την Κύπρο μας στη χρεοκοπία. Αυτό θα σήμαινε:

1. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. 2. Το κράτος θα αδυνατούσε να καλύψει βασικές λειτουργίες όπως νοσοκομεία και σχολεία.

3. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά και θα διαλυόταν οριστικά η ήδη κλονισμένη μεσαία εισοδηματική τάξη και ο ήδη βαριά λαβωμένος επιχειρηματικός ιστός.

4. Οι αποταμιεύσεις των απλών πολιτών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και όχι μόνον των έχοντων και κατέχοντων, θα χανόντουσαν.

5. Ο τόπος μας θα παρασυρόταν σε μία μακρά και παρατεταμένη ύφεση, αστάθεια, ανεργία, εξαθλίωση. Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας θα πήγαινε μερικές γενεές πίσω, και οι επόμενες δύο γενιές Κυπρίων θα ήταν χαμένες γενιές. Θα οδηγούσε την Κύπρο στην έξοδο της από το ευρώ και την Ευρώπη, και θα διάβρωνε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Κυπριακής οικονομίας, και θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον αγώνα μας για επανένωση του τόπου μας και της Εθνικής μας επιβίωσης».

Σημείωσε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπογραμμίζει ότι, η τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν επιλογή. Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά στις οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Για χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός αγωνίστηκε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, και παραμένει προσηλωμένος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά σήμερα οι εταίροι μας θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά μήπως τα αποτελέσματα του προγράμματος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας θα προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο δίλημμα στην Κύπρο στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Εάν βρεθούμε ενώπιον αυτού του διλήμματος, η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά αυτούς που επέλεξαν επικίνδυνα ακραίες και σκληρές προσεγγίσεις σε οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν και από δικές τους αποφάσεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαπιστώνει ότι η ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης μπορεί να μειώσει την παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα εάν όλοι μαζί επιλέξουμε την πορεία της συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και στην υλοποίηση αποφάσεων και σχεδιασμών που θα βελτιώνουν τη ψυχολογία και τις πραγματικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο Κύπριος πολίτης. Αυτή δεν είναι η ώρα της αυτοδικαίωσης μέσω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ούτε η ώρα της δημιουργίας συνθηκών κοινωνικής αστάθειας. Μιας κοινωνικής αστάθειας που θα κάνει τις συνθήκες ακόμα χειρότερες».

Ανέφερε ότι «για να υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν και τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας. Ευθύνες οι οποίες εάν δεν διερευνηθούν και απονεμηθούν τάχιστα, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες και την κοινωνία. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συστήσει Ερευνητική Επιτροπή, αναγνωρίζουμε το κύρος και την αμεροληψία των μελών της και αναμένουμε γρήγορη και τεκμηριωμένη διερεύνηση όλων ανεξαίρετα των πτυχών του ζητήματος. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως η τυχόν ατιμωρησία θα είναι μεγαλύτερο έγκλημα από το οικονομικό έγκλημα που βιώνουμε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα εργασθεί ώστε να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή ενότητα και νηφαλιότητα. Ευχόμαστε αυτή μας η πρόθεση να μην εκληφθεί ως αδυναμία. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πολιτευθεί συνετά και υπεύθυνα για το συλλογικό καλό και την κοινωνική αλληλεγγύη, και όχι για την εξυπηρέτηση ή την προστασία προνομίων που συγκαλύπτονται πίσω από τον μανδύα κεκτημένων, είτε εργοδοτικών είτε εργατικών. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή στην οποία δεν καλούμαστε με κοινωνική δικαιοσύνη να διανέμουμε μερίσματα ευημερίας. Σήμερα καλούμαστε με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη να κατανέμουμε τα βάρη της κρίσης και αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αυτή θα είναι η πυξίδα που θα κατευθύνει τις τοποθετήσεις μας στις δύσκολες αποφάσεις και των συνεχών διλημμάτων ενώπιον των οποίων θα βρεθούμε τους επόμενους μήνες.

Είναι για αυτούς τους λόγους που η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, η παράταξη που για 5 ολόκληρα χρόνια προειδοποιούσε και πρότεινε αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε την Τρόικα, είναι υποχρεωμένη σήμερα να ψηφίσειτο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Παρά το ότι είναι μία εξαιρετικά δύσκολη επιλογή. Και είναι μία δοκιμασία ηθική, κοινωνική και πολιτική που όμοια της δεν βιώσαμε ποτέ στο παρελθόν».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι μέσα από τα ερείπια και την τραγωδία της Τουρκικής Εισβολής, ξαναχτίσαμε την Κυπριακή οικονομία και πραγματοποιήσαμε το οικονομικό θαύμα. Τότε όλοι γίναμε ένα. Εργοδότες και Εργοδοτούμενοι. Κράτος και Πολιτικά Κόμματα. Συντεχνίες και Επαγγελματικές Οργανώσεις. Οι απλοί πολίτες επέδειξαν πρωτόγνωρο πατριωτισμό.

«Και μέσα από τα τσαντίρια της προσφυγιάς, παραμέρισαν όλοι το εγώ, τα κεκτημένα και το κέρδος και στρώθηκαν όλοι με τα μανίκια πάνω και ανόρθωσαν την οικονομία μας. Ο λαός μας μπορεί να έχει πολλά κουσούρια αλλά τον διακρίνει το φιλότιμο, το πείσμα και είναι λαός περήφανος. Και την ταπείνωση δεν την δέχεται και έχει και πείσμα για να κερδίζει δύσκολες μάχες. Ο πεισματάρης, φιλότιμος και περήφανος λαός μας θα κερδίσει και αυτή την μάχη».