You are here

Δεν αναζητά ενόχους ο εισαγγελέας

26/10/2016 11:38
Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, διευκρίνισε ότι οι έρευνες της νομικής υπηρεσίας σε σχέση με την οικονομία δεν έχουν στόχο να εντοπίσουν ενόχους και υπευθύνους για την οικονομική καταστροφή, αλλά να διαπιστώσουν εάν προκύπτουν και εάν στοιχειοθετούνται υποθέσεις ποινικών αδικημάτων.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής θεσμών, ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους αυτονόμησης και ανεξαρτησίας της νομικής υπηρεσίας σημειώνοντας ότι αποτελεί αίτημα και επιδίωξη της νομικής υπηρεσίας.

Ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι οι όροι εντολής της νομικής υπηρεσίας στα θέματα οικονομίας είναι να εξετάσει κατά πόσο μπορούν να στοιχειοθετηθούν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα τα οποία μπορεί να αφορούν μεταξύ άλλων θέματα πολιτικής ευθύνης, θέματα δημοσιονομικής φύσεως, ελλείψεις και παραλήψεις εκ μέρους υπευθύνων.

Επεσήμανε ότι η νομική υπηρεσία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο έργο της αναφορικά με τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών σε θέματα που αφορούν στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της Uniastrum, υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες που σχετίζονται με το ότι οι υποθέσεις αφορούν και άτομα που είναι στο εξωτερικό και πληροφορίες που τελούν σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Αρμενία και αλλού.

Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής υποστήριξε, απαιτούν χρόνο καθώς πρώτα πρέπει να γίνει ανάλογο αίτημα στην χώρα και αυτή να κρίνει αν θα παραχωρήσει στοιχεία ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζεται δυστοκία.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα σε σχέση με θέματα που αφορούν τις τράπεζες και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατη υπόθεση όπου ερευνάται ο τρόπος εισδοχής μετόχων στη Λαϊκή και άλλα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής.

Ερωτηθείς αν προκύπτουν ποινικές υποθέσεις από την παραχώρηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς εξασφαλίσεις, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αυτά δόθηκαν στη βάση αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποδειχθούν ποινικά αδικήματα.

Σε σχέση με την παραχώρηση δανεισμού σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και αν αυτά δόθηκαν με ευνοϊκό τρόπο ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται στο γενικότερο πλαίσιο έγκρισης δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ενώ, και σε ότι αφορά τις αποφάσεις διεθνούς διαιτησίας για την υπόθεση Βγενόπουλου, είπε ότι ζητήθηκε άρση των αποφάσεων για αναστολή της δίωξης δύο ατόμων και ότι το Μάρτιο αναμένεται η σχετική απόφαση του δικαστηρίου διαιτησίας.

Όσο για την παροχή ELA στη Λαϊκή Τράπεζα και το θέμα των αξιογράφων, σημείωσε ότι έτυχανσοβαρής διερεύνησης η οποία δεν απέφερε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα προσθέσει κάτι στην έρευνα η έκθεση του γενικού ελεγκτή, είπε.

Αναφορικά με τη Focus και τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, είπε πως η έρευνα συνεχίζεται και ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών για την οικονομία ώστε να διαφανεί εάν οι χρηματοδοτήσεις επηρέασαν με οποιοδήποτε τρόπο αποφάσεις και γεγονότα που σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας.

Ο κ. Κληρίδης έδωσε επίσης, εξηγήσεις σε σχέση με την αναστολή της ιδιωτικής δίωξης του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος εξηγώντας ότι καταγγελίες για πρόκληση δημόσιας βλάβης αποτελούν θέμα έρευνας από την αστυνομία και όχι από ιδιώτη. Πρόσθεσε ότι η καταγγελία ήδη διερευνήθηκε και ότι δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει ερωτήσεις των βουλευτών σε σχέση με θέματα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις της νομικής υπηρεσίας δεν υπάγονται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Για τα θέματα εκροών καταθέσεων κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών και τη φοροδιαφυγή απάντησε ότι δεν άπτονται της αρμοδιότητάς του να τα ελέγξει καθώς εάν υπάρχει οτιδήποτε που πρέπει να διερευνηθεί θα αναδεχθεί μέσα από άλλες έρευνες όπως ο φορολογικός έλεγχος.

Για άλλη μια φορά, επέκρινε τις διαρροές στον τύπο, πληροφοριών σε σχέση με υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βασική επιδίωξη η αυτονόμηση

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως αν και η νομική υπηρεσία είναι ανεξάρτητη, οι πτυχές της δημόσιας υπηρεσίας επηρεάζουν ιδιαίτερα τα θέματα πλήρωσης θέσεων.

«Δεν είναι νοητό μια υπηρεσία που αποτελεί ένα από τους πυλώνες δικαιοσύνης, να μην είναι πλήρως αυτονομημένη και να εξαρτάται από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας όπως όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι» υπέδειξε ο κ. Κληρίδης στα μέλη της επιτροπής θεσμών.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα που πρέπει να εφαρμοσθεί αλλά και οι κλίμακες για το προσωπικό, πρέπει να είναι ανάλογες του τι ισχύει στη δικαστική εξουσία. Οι αναφορές του κ. Κληρίδη έγιναν στο πλαίσιο της ενημέρωσης της επιτροπής θεσμών για θέματα που σχετίζονται με τη νομική υπηρεσία με τον κ. Κληρίδη να υπογραμμίζει τα προβλήματα υποστελέχωσης της υπηρεσίας.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η νομική υπηρεσία διάγει τη δυσκολότερη περίοδο της ύπαρξής της κυρίως, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης του κράτους και της οικονομικής κρίσης που επήλθε μετά τις εξελίξεις του 2013.

Τα συμβάντα αυτά κατέστησαν αναγκαία τη λήψη πολλών μέτρων περιλαμβανομένης της εισαγωγής, νομοθετημάτων, τροποποίησης νομοθεσιών και όλα αυτά σε τακτά και κάποτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Έκανε λόγο για υποστελέχωση της νομικής υπηρεσίας ο κύκλος εργασιών της οποίας, όπως είπε, έχει τριπλασιαστεί από το 2013 που έχει διοριστεί ως γενικός εισαγγελέας, μέχρι σήμερα.

Τα θέματα της οικονομίας οδήγησαν σε αγωγές και προσφυγές που φτάνουν κατά χιλιάδες στο γραφείο της νομικής υπηρεσίας, είπε.

Η νομική υπηρεσία βρίσκεται στη διαδικασία πλήρωσης 17 κενών θέσεων δικηγόρων τη δημοκρατίας σημείωσε ο κ. Κληρίδης αναφέροντας ότι έχουν οριστεί συνεντεύξεις για τις αρχές Νοεμβρίου με την διαδικασία να προχωρά μετά στην ΕΔΥ.

Κάνοντας λόγο για «δυσχερή κατάσταση» είπε ότι ενώ η νομική υπηρεσία έπρεπε να είχε 83 δικηγόρους, είναι υποστελεχομένη κατά 52 δικηγόρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και η υπηρεσία να εισπράττει επικρίσεις. Πρόσθεσε ότι ελλείψεις υπάρχουν και σε ότι αφορά το διοικητικό προσωπικό.

«Θα θέλαμε» είπε, «διπλασιασμό λειτουργών και πρόσληψη προσωπικού αλλά πόσο απαιτητικοί μπορούμε να είμαστε όταν το πρωί έχουμε δει παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό των δημόσιων δαπανών».

Για τη θέση βοηθού γενικού εισαγγελέα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η πλήρωση της θέσης είναι συνταγματικό προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο είναι αναγκαίο για ευνόητους λόγους να υπάρξει διαβούλευση με τον γενικό εισαγγελέα σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στο Σύνταγμα η θέση προοριζόταν για Τουρκοκύπριο, ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Δύσκολο το έργο

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι έγινε αντιληπτό πως υπάρχουν δυσκολίες στην τεκμηρίωση ποινικών υποθέσεων για τα θέματα οικονομίας ώστε να οδηγηθούν υποθέσεις στα δικαστήρια.

Οι έρευνες, σημείωσε, δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποθέσεις διεθνούς διαιτησίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι πρέπει με γρήγορες διαδικασίες να ενισχυθεί η νομική υπηρεσία και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές ενώ υποστήριξε περαιτέρω αυτονόμηση της νομικής υπηρεσίας και ειδικά σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, σημείωσε ότι πρέπει να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα με ταχεία απονομή της δικαιοσύνης σε ότι αφορά στην καταστροφή της οικονομίας.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο γενικός εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά στο μέγεθος του προβλήματος στις διαδικασίες κάθαρσης και αποκάλυψης των ενόχων για το οικονομικό σκάνδαλο αλλά και την κατάσταση στελέχωσης της νομικής υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση της Συμμαχίας Πολιτών είναι η άμεση αποπαγοποίηση θέσεων και η πλήρης αυτονόμηση της υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξήγησε πως υπήρξαν αιτήματα για εγγραφή θεμάτων που κρίθηκαν λεπτής φύσεως και για αυτό κρίθηκε καλύτερο να προσκληθεί ο γενικός εισαγγελέας.

Σημείωσε την θέση του γενικού εισαγγελέα ότι η υπόθεση της Focus δεν έκλεισε και ότι ερευνάται αν υπάρχουν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Της Μαρίας Χαμπή